Ziua Logo
  Nr. 3862 de joi, 22 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Arhitectura si decoratiuni in palatele si colibele anilor 1875-1925 in Romania
Design de vita nobila
-- "De-a lungul unei jumatati de veac, istoria decoratiei de interior a palatelor regale din Romania a urmat meandrele adaptarii monarhiei la contextul national, fiind martorul fidel al mabitiilor si eforturilor de integrare ale unei familii dinastice cu reala vocatie artistica" (Regele Carol I si Regina Maria - n. red.), concluzioneaza Marian Constantin, autorul cartii-eveniment "Palate si colibe regale din Romania. Arhitectura si decoratia interioara in slujba monarhiei (1875-1925)", tiparita de Editura Compania.
Cuibul Principesei de la Sinaia
In 256 de pagini - din care un fascicul de fotografii color si alte doua cu imagini alb-negru pe hartie speciala (adica peste o suta de poze in text si 40 pe hartie speciala) -, autorul a reunit texte care, la origini, erau redactate in alte limbi si n-au mai fost publicate la noi. Au fost pastrate insa cateva expresii tocmai pentru a reda si conserva efecte de stil. La lecturarea lucrarii - cu vadita tenta de specialitate (doar are la baza teza de doctorat a autorului!) - vocabularul poate parea inhibatoriu pentru ca numerosi termeni lipsesc inca din dictionarele romanesti, dar nu constituie un impediment deoarece aceiasi termeni au intrat in vorbirea curenta a istoricilor de arta, fiind intelesi datorita ecoului limbii din care provin. Intre copertile acestui documentat volum gasim informatii despre "Neogoticul lui Cuza", "Oamenii de arta in Cotrocenii lui Cuza", "Sobrietatea germana", "Primul Peles", "Decor norvegian cu radacini britanice", "Stilul national oficial", "Fastul ultimului palat"...
Marian Constantin este absolvent de Muzeologie (Facultatea de Istoria si Teoria Artei din cadrul Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, experienta dobandind ca muzeograf la Nationalul de Arta si Cotroceni. De asemenea, a fost si este implicat in organizarea de expozitii care valorifica patrimoniul romanesc.
"Palate si castele regale, injghebari originale si gradini... (...) vor sa spuna mai mult decat zidurile, mobilierul si vitraliile; trebuie sa convinga, sa dea un exemplu, sa apropie sau sa tina la distanta. Adevarate efigii, resedintele regale platesc tribut timpului, lucrand neobosit pentru <<imagine>> prin materii si forme care slujesc idei. Arta <<mare>>, arhitectura, artele decorative contribuie, prin intermediul maestrilor si mestesugarilor, la realizarea unor proiecte care depasesc cadrul estetic. Viziunea suveranilor se arata, fireste, marcata de cultura proprie si de gust, dar finalitatea ei este un gest politic, o miza a intregii comunitati", mai spune autorul. (L.D.)
 Afisari: 269  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Sibiul, insuficient promovat    
  Doua dreptare pe un traseu cultural    
  Arta si fiasco    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Succesor pentru presedintele recuperator (4847 afisari)
 Dezgropati-l pe Ceausescu! (3993 afisari)
 Femeia-profet cu ochi de aur (2692 afisari)
 S-au porcait in direct (2479 afisari)
 Nick Nolte, nauc prin Beverly Hills (2344 afisari)
 Mircea Rednic: "Sunt dezamagit. Am luat doua goluri din faze fixe, este inadmisibil la acest nivel. Atata putem acum, poate vom reusi mai mult la anul". (280 afisari)
 Paris, je t'aime (Orasul iubirii) (203 afisari)
 Romania microbista in fierbere (134 afisari)
 Printul Harry, militar in Irak (108 afisari)
 Autoritatile de la Tighina ridica un memorial al Armatei Sovietice peste osemintele ostasilor romani (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00924 sec.