Ziua Logo
  Nr. 3862 de joi, 22 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
S-au porcait in direct
-- Basescu si Tariceanu s-au acuzat reciproc si s-au facut mincinosi marti seara pe postul national de televizune
Foto: Rompres
Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu s-au atacat unul pe celalalt fara mila, marti seara, pe postul national de televiziune. Presedintele si premierul si-au aruncat acuzatii grave, fiecare facandu-l pe celalalt mincinos. Tariceanu a sustinut in emisiune ca biletelele si telefoanele sale au fost niste gesturi normale, de ingrijorare, in timp ce cele ale presedintelui au depasit cadrul institutional. Imediat, Basescu a intervenit telefonic in emisiune acuzandu-l la randul sau pe premier de legaturi cu "baietii destepti" din domeniul energiei. Clasa politica isi exprima dezacordul privind nivelul la care a ajuns dialogul politic. Prezentam integral discutia dintre premier si presedinte. (A.H.)
Traian Basescu: Vad ca domnul prim-ministru confunda biletelele si discutiile noastre legate de nevoia pe care o sustinea dansul, de a interveni pentru Patriciu in Parchet, cu o rezolutie pe care eu am pus-o pe un document reprezentand un memoriu al firmei ALRO Slatina catre Ministerul Industriei si Comertului. (...) Domnul prim-ministru, scuzati-ma ca va spun si nu vreau sa facem un lucru urat public, dar am rugamintea sa nu mintiti si o sa va spun de ce va cer acest lucru. Cand eu am pus rezolutia pe referatul lui ALRO Slatina nu venise la mine nimeni altcineva decat o companie care spunea asa: "Am contract pe 10 ani pentru 75% din energia electrica si la fiecare an trebuie sa ma duc cu valiza de bani in Ministerul Industriilor sa primesc inca 25% ca sa nu opresc productia". Stiti probabil ca aluminiul nu se produce din frunze cazute pe jos, ci se importa bauxita, se face un program de import. Pana la acea data ALRO Slatina nu reusise sa primeasca diferenta de 25% decat intr-o singura modalitate, prin Energy Holding, va spune ceva firma aceasta?
Calin Popescu Tariceanu: La fel de mult ca si dumneavoastra.
Traian Basescu: Mie imi spune urmatorul lucru, ca sa nu fie surprize pentru telespectatori: domnul Buzaianu, Energy Holding, firma cu care dumneavoastra ati facut contractul de modernizare, cand erati ministrul Industriilor...
Calin Popescu Tariceanu: Gresit, domnul presedinte.
Traian Basescu: Numai o clipa, ramaneti in studio, spuneti ce am gresit.
Calin Popescu Tariceanu: Va rog eu mult, nu faceti afirmatii de acest gen, va rog eu verificati-le inainte. (...)
"Aveti o fata de un european"
Traian Basescu: VA Tech? Va spune ceva domnul prim-ministru?
Calin Popescu Tariceanu: La fel de mult ca si dumneavoastra domnul presedinte, repet.
Traian Basescu: N-are cum sa-mi spuna, erati ministrul Industriilor, cand ati contractat modernizarea de la Portile de Fier 1...
Calin Popescu Tariceanu: Nu, nu, gresit. Nu ministrul contracteaza modernizarea.
Traian Basescu: Nu, indica, da.
Calin Popescu Tariceanu: Cum si presedintele da indicatii cu privire la solicitarea firmeiALRO.
Mircea PAUN - Ziua foto
Traian Basescu: O clipa, pentru ca aveti o fata de un european si de un european sadea cu papion care are disciplina dialogului.
Calin Popescu Tariceanu: Domnul presedinte, eu am o rugaminte, daca vreti sa discutam civilizat sunt de acord, dar daca vreti sa faceti afirmatii jignitoare la adresa mea, va spun ca nu sunt de acord sa purtam nici un fel de dialog.
"In energie avem o mafie, o stiti de doi ani si nu faceti nimic"
Traian Basescu: Deci nu discut cu dumneavoastra, discut cu realizatorul emisiunii, eventual cu telespectatorii. (...) Deci firma VA Tech va spun ca ceva si numele Buzaianu, da? Aceasta firma, de data asta numindu-se Energy Holding era cea de care depinea functionarea lui ALRO Slatina si pe mine nu ma interesa nici patronatul, nici nimic altceva. Stiam ca ALRO Slatina este o mare societate, care are un export consistent si care-si plateste energia in avans. Oamenii exasperati de faptul ca nu-si puteau asigura energia electrica au facut un memoriu. El a mers intai la Departamentul Economic, s-au facut discutii cu societatea, s-au luat bilanturi, s-au vazut realitatile garantarii energiei pentru un consumator in banda, ceea ce inseamna 365 de zile pe an, 24 de ore pe zi. Continuu: deci consumator constant. Acesti oameni trebuiau sa-si completeze anual energia de care aveau nevoie, apeland la Ministerul Industriilor. Iar daca va aduceti aminte, foarte bine, rezolutia pe care eu am pus-o pe referat si trimisa domnului ministru Codrut Seres a fost "va rog sa tineti cont de interesele Guvernului, iar daca este posibil si de interesul national". Interesul national spunea un lucru simplu: ca aceasta societate trebuia sa aiba energie sa functioneze, nici ieftina, nici scumpa, habar n-am cum trebuia sa fie energia. Si la parametrii de energie de consumator in banda. Ce se intampla in Ministerul Industriilor? Daca va aduceti aminte discutia noastra de ieri, astazi este marti, ieri a fost luni, de ieri in doua saptamani. Am citit impreuna documentatia pe care o primiseti si dumneavoastra cu informatii despre ce se intampla in domeniul energiei. Si cum sunt santajati marii consumatori de energie, nu li se asigura energia, pana cand nu merg sa-si faca datoriile catre anumiti patroni ai segmentului energetic din economia romaneasca. Atat va spun, nu vreau sa comentez mai mult, vreau sa spun ca ati fost incorect, invocand rezolutia pe care am pus-o, a fost o rezolutie corecta care atragea atentia unui ministru despre care dumneavoastra stiati ca a intrat in combinatii incorecte pentru statutul unui ministru, inca din anul 2005. Nu merg mai departe. Am rugamintea sa nu mai faceti uz de faptul ca sunteti la televizor si puteti vorbi ce doriti despre presedinte. Daca doriti, dupa ce ma intorc din Egipt vineri veniti sa recitim ceea ce am recitit luni, acum doua saptamani. Va multumesc mult si va doresc o seara placuta. Va asigur ca niciodata n-o sa trec peste indatoririle mele constitutionale. Una din ele este sa nu las agentii economici la cheremul unor mafii. Iar in energie avem o mafie, o stiti de doi ani si nu faceti nimic. Va doresc o seara placuta. (...)
"Nu stiu cu ce am mintit, (...), cred ca domnia sa minte"
Calin Popescu Tariceanu: Haideti sa punem cateva lucruri la punct. Primul lucru, care mi se pare foarte important este ca urmare a acestei interventii a presedintelui, firma la care domnia sa a facut referire, a obtinut un contract extrem de avantajos, cel mai avantajos din Romania, asta in spiritul tratamentului egal, care trebuie aplicat tuturor, ma refer la firma ALRO. Punctul doi: presedintele punea diferite intrebari daca cunosc anumite persoane sau firme si i-am raspuns ca in aceeasi masura in care si domnia sa ii cunoaste. In 1997, cand eram ministru al Economiei si Comertului am luat decizia retehnologizarii Portilor de Fier 1 care, subliniez, depasisera toate grupurile, perioada normata de functionare care era de 25 de ani, si piesa cea mai importanta a sistemului hidroenergetic risca bineinteles sa cada oricand in pana. Oricine ar fi fost in locul meu ar fi luat aceasta decizie pentru ca retehnologizarea care a durat timp de 10 ani a permis Portilor de Fier sa ramana ceea ce sunt de multa vreme, adica cel mai important furnizor de energie electrica. Firma cu care s-a facut contractul se numea la vremea respectiva Schultzer, era una din cele mai mare firme in domeniu din lume si o firma care dupa aceea am vazut, dumneavoastra ati scris mult pe acest subiect, fara indoiala ca (...) Deci, presedintele pe mine ma surprinde ca face afirmatii de genul acesta ca eu am mintit, nu stiu cu ce am mintit, daca domnia sa, cred ca domnia sa minte, pentru ca daca presedintele stia... ca la Ministerul Economiei si Comertului anumiti operatori economici vin cu gentile cu bani ca sa obtina nu stiu ce prelungire a contractelor, atunci trebuia sa ia decizia care se impunea: sa informeze organele de procuratura, are la dispozitie serviciile, are probabil dovezile, informatiile necesare si trebuiau sa organizeze un flagrant, sa-i prinda pe aia si sa terminam cu aceasta poveste. Pentru ca in rest e numai un fel de balon de sapun aruncat, este pusa o chestiune in carca ministrului Seres, sigur ca ele...
Replica de a doua zi
Premierul Calin Popescu-Tariceanu, plecat intr-o vizita oficiala in Japonia, a tinut ieri sa faca o serie de precizari privind discutia sa cu Traian Basescu. El a aratat ca refuza sa intre in "jocul murdar si destructiv" al presedintelui, care "este dependent de politicianismul de mahala, de politica exclusiva a interesului electoral propriu". "Traian Basescu ne-a dovedit, marti seara, ca modul sau de a face politica se rezuma atat la razboaiele cu adversarii reali, cat mai ales cu adversarii inchipuiti, pe care si-i fabrica singur, din randul aliatilor, al celor care l-au spijinit si l-au creditat. Dar presedintele a mai dovedit insa ceva, si anume slabiciune. La emisiunea de marti s-a vazut ca, atunci cand adversarul refuza sa participe la o confruntare fara rost, presedintele isi pierde uzul ratiunii si se dezbraca de caracter in vazul natiunii", a aratat Tariceanu. El a adaugat: "Basescu a aratat ce sens are pentru domnia sa sintagma presedinte-jucator": un jucator care triseaza si faulteaza nu doar adversarii politici, ci si coechipierii, indiferent de costurile pe care le suporta poporul roman. Romania are insa nevoie de un presedinte responsabil, dedicat nevoilor reale ale cetatenilor, nu de un presedinte dispus sa incalce orice norma legala sau de bun-simt pentru a castiga capital politic". (A.H.)
Marko Bela, presedinte UDMR
Sa relansam relatiile
Presedintele UDMR Marko Bela a apreciat ieri ca razboiul Presedintie-Guvern este "inacceptabil" si "dauneaza interesului comun" si le-a recomandat presedintelui, premierului si celorlati factori politici sa incerce sa rezolve problemele, dar "nu prin emisiuni televizate". "Facem apel catre persoanele implicate sa incerce sa aiba un dialog. (...). Sa-l lasam pe premier sa-si spuna parerea intr-o emisiune televizata, alta data sa-l lasam pe presedinte sa-si spuna parerea, dar acest balci este inacceptabil", a opinat Marko Bela, citat de Mediafax. "Fac apel la toti colegii sa-si faca o analiza si sa incercam sa relansam relatiile intre institutiile statului", a insisitat Marko Bela. (A.H.)
Teodor Melescanu, vicepresedintele PNL
S-au depasit limitele dialogului
Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a aratat ieri ca schimbul de replici dintre presedinte si premier, de marti seara, reprezinta "o escaladare care deja depaseste limitele in dialogul politic". El a spus ca, in opinia sa, "problemele care exista sau care pot sa apara in dialogul institutional nu trebuie rezolvate la televizor", iar ceea ce s-a intamplat marti seara este "o recunoastere foarte grava a faptului ca dialogul institutional nu functioneaza la nivelul celor doi stalpi ai Executivului - presedinte si premier", informeaza Mediafax. "Imaginea - si pentru noi si pentru oamenii obisnuiti - este una negativa, care pare sa indice existenta unor dificultati majore in functionarea Executivului din Romania", a mai afirmat Melescanu. (A.H.)
Adriean Videanu, presedinte executiv PD
Tariceanu exagereaza
Presedintele executiv al PD Adriean Videanu a declarat ieri ca este o "exagerare" declaratia premierului Tariceanu referitoare la interventii ale presedintelui Basescu pentru Alro, care ar fi trebuit sa declanseze o ancheta a Justitiei, informeaza Mediafax. Liderul democrat a precizat ca "presedintele are obligatia sa raspunda tuturor memoriilor care i se aduc la cunostinta", important fiind "ce raspuns da". Potrivit lui Videanu, rezolutia sefului statului referitoare la Alro este "un act administrativ normal, firesc", dar, "in conditiile presiunii politice actuale, fiecare interpreteaza dincolo de limite rationale". El a afirmat ca rezolutia presedintelui Basescu "nu este una care sa incrimineze pe absolut nimeni si nici sa creeze presiune asupra nimanui". (A.H.)
PSD vrea autosesizari
PSD cere institutiilor statului sa se autosesizeze in privinta acuzelor grave pe care Basescu si Tariceanu si le fac reciproc, certandu-se pe "valizele de bani pe care le-au luat fiecare de la oligarhii din jurul lor" si apreciaza ca presedintele si premierul compromit Presedintia si Guvernul. "Conflictul dintre presedinte si premier a atins apogeul, cei doi ajungand sa se certe nu numai in particular, ci chiar si in public, in cadrul emisiunilor de televiziune. Cel mai grav este ca presedintele si primul-ministru nu se cearta pe probleme de interes public, ci pe probleme ale grupurilor de interese din jurul lor, pe valizele de bani pe care le-au luat fiecare de la oligarhii din jurul lor", se arata intr-un comunicat de presa. PSD a mentionat ca toate acuzatiile facute inainte si dupa depunerea documentelor privind suspendarea presedintelui Traian Basescu vor face obiectul Comisiei parlamentare privind procedura de suspendare a presedintelui. (R.A.)
 Afisari: 2479  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
S-au "porcait" in direct   de ionescu
S-au porcait in direct   de doctorul
tariceanu, hot necopt   de Toma Radu
drajilor   de filatelistu
Circul mediatic   de Viorel
"S-au porcait in direct " ? Nu aveti dreptate !   de ionion
S-au porcait ca la usa cortului?   de ionescu
Duelul verbal Basescu si Tariceanu   de ionescu
pina cind   de cosor ion
A r h i v a
  Blair o sterge englezeste din Irak    4 comentarii
  PNL pregateste proiectul de retragere a soldatilor romani    
  Pumn in plexul coalitiei anti-Basescu    11 comentarii
  Spagile din energie    
  Rast si-a gasit rostul: port la Dunare    
  Pandele contra lui Vanghelie    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Succesor pentru presedintele recuperator (4847 afisari)
 Dezgropati-l pe Ceausescu! (3993 afisari)
 Femeia-profet cu ochi de aur (2692 afisari)
 S-au porcait in direct (2479 afisari)
 Nick Nolte, nauc prin Beverly Hills (2344 afisari)
 Mircea Rednic: "Sunt dezamagit. Am luat doua goluri din faze fixe, este inadmisibil la acest nivel. Atata putem acum, poate vom reusi mai mult la anul". (280 afisari)
 Paris, je t'aime (Orasul iubirii) (203 afisari)
 Romania microbista in fierbere (134 afisari)
 Printul Harry, militar in Irak (108 afisari)
 Autoritatile de la Tighina ridica un memorial al Armatei Sovietice peste osemintele ostasilor romani (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.25657 sec.