Ziua Logo
  Nr. 3862 de joi, 22 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Peles si Pelisor, retrocedate saptamana viitoare
-- Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu a anuntat, ieri, ca saptamana viitoare se va semna decizia de retrocedare a domeniului Peles si a Pelisorului catre Casa Regala a Romaniei. De asemenea, Centrul de Cultura Sinaia va semna decizia de retrocedare a complexelor Stavilari si Ceramica. Ministrul a precizat ca RA-APPS a semnat deja decizia de retrocedare a partii vechi din Palatul Foisor.
Mircea PAUN - Ziua foto
"Retrocedarea Pelesului si a Pelisorului se va face direct de catre Ministerul Culturii si Cultelor, in timp ce Stavilari si Ceramica vor fi retrocedate printr-o decizie a Centrului European de Cultura Sinaia. Cele doua decizii de retrocedare vor fi puse in aplicare imediat ce vor fi semnate, respectiv saptamana viitoare", a adaugat Iorgulescu. Totodata, ministrul a declarat ca, dupa semnarea celor doua decizii succesive de retrocedare a domeniului Peles, se va semna si memorandumul de retrocedare a domeniului Peles intre statul roman si Casa Regala, in cadrul unei ceremonii. "Urmeaza ca intr-un timp scurt Casa Regala sa-si arate dorinta de a vinde aceste proprietati, intreg domeniul Peles, cateva hectare de teren si partea veche a Foisorului catre statul roman. Vom organiza o evaluare a acestor imobile si terenuri pe baza unui audit cu specialisti romani si straini. Dupa care ne vom manifesta dreptul de preemptiune si vom face rascumpararea. Nu am precizat inca o suma in memorandumul aprobat de Guvern, pentru ca sumele vor fi rezultatul unei negocieri", a subliniat Adrian Iorgulescu. Ministrul a adaugat si faptul ca memorandumul care urmeaza sa fie semnat de statul roman si Casa Regala prevede ca Pelesul va ramane "in perpetuitate", ca muzeu, statului roman. Acelasi lucru se va intampla si cu palatul Foisor care va deveni "o resedinta de protocol". Mai mult, prin acelasi memorandum, Casa Regala se obliga sa nu mai solicite niciodata retrocedarea bunurilor mobile din domeniul Peles. "Casa Regala se obliga sa nu mai solicite niciodata statului roman eventuala recuperare a bunurilor mobile din Peles, Pelisor si Foisor a caror valoare este enorma", a spus Iorgulescu, precizand ca acestea vor ramane in proprietatea statului roman. Potrivit ministrului Culturii si Cultelor, "memorandumul se refera la faptul ca Regele si Guvernul recunosc valoarea culturala a Muzeului Peles si ca ambele parti doresc ca Muzeul Peles si Pelisor sa ramana la dispozitia vizitatorilor". Memorandumul a fost aprobat in cursul zilei de marti, de Guvern.
Oana ROTARU 
 Afisari: 532  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Dezgropati-l pe Ceausescu!    10 comentarii
  Macovei a confiscat reforma in folos propriu    10 comentarii
  Vlas ramane in inchisoare    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Succesor pentru presedintele recuperator (4847 afisari)
 Dezgropati-l pe Ceausescu! (3993 afisari)
 Femeia-profet cu ochi de aur (2692 afisari)
 S-au porcait in direct (2479 afisari)
 Nick Nolte, nauc prin Beverly Hills (2344 afisari)
 Mircea Rednic: "Sunt dezamagit. Am luat doua goluri din faze fixe, este inadmisibil la acest nivel. Atata putem acum, poate vom reusi mai mult la anul". (280 afisari)
 Paris, je t'aime (Orasul iubirii) (203 afisari)
 Romania microbista in fierbere (134 afisari)
 Printul Harry, militar in Irak (108 afisari)
 Autoritatile de la Tighina ridica un memorial al Armatei Sovietice peste osemintele ostasilor romani (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01901 sec.