Ziua Logo
  Nr. 3860 de marti, 20 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Un nou scandal Basescu - Tariceanu
-- Liberalii l-au propus pe Cioroianu pentru Externe, insa presedintele i-a spus premierului ca nu va semna numirea
Presedintele si premierul sunt in pragul unei noi rafuieli: liberalii l-au nominalizat pe Cioroianu ca succesor al lui Mihai Razvan Ungureanu, la carma Externelor, insa seful statului a amenintat ca nu-i va semna decretul de numire. Motivul fiind ca este lipsit de experienta diplomatica. PNL il va promova totusi pe Cioroianu, impotriva vointei Cotrocenilor, la pachet cu garnitura remaniata a Executivului. Pe de alta parte, seful Guvernului a refuzat numirea lui Traian Ungureanu, ziarist pro-Basescu, in functia de ambasador la Londra pentru fix aceleasi argumente invocate de presedinte la adresa lui Cioroianu. Primul-ministru a acceptat totusi promovarea lui Sever Voinescu, un alt preferat al Administratiei Prezidentiale, pentru postul de ambasador in SUA, desi se declarase raspicat impotriva numirii acestuia si a lui Ungureanu. Referendumul pentru votul uninominal propus de Cotroceni poate fi dezamorsat. Opozitia si Puterea si-au dat mana in Parlament pentru a adopta de urgenta un proiect de lege pe aceasta tema. (Mihai TOADER)
Cioroianu nominalizat la Externe
Presedintele Traian Basescu i-a spus ieri verde-n fata premierului Tariceanu, intr-o convorbire telefonica, ca va refuza sa semneze decretul de numire in functie a liberalului Adrian Cioroianu, nominalizat de PNL pentru a prelua portofoliul Externelor. Surse liberale ne-au precizat ca seful statului si primul-ministru au purtat o convorbire telefonica la orele diminetii, Tariceanu informandu-l pe Basescu de nominalizarea senatorului. Presedintele i-a spus intr-o maniera directa lui Tariceanu ca va refuza ungerea europarlamentarului, sustinand ca Cioroianu "nu este potrivit pentru politica europeana a Romaniei deoarece este lipsit de experienta diplomatica si incapabil de a urma linia trasata de Razvan Ungureanu". Refuzul presedintelui i-a stimulat insa pe liberalii care au decis sa dea cu tifla Cotrocenilor. Urmarea convorbirii: Cioroianu a fost anuntat cu surle si trambite drept propunerea PNL pentru sefia MAE, senatorul fiind votat cu majoritate covarsitoare de liberalii din Biroul Permanent Central al partidului. Sursele ne-au precizat ca, dupa ce au fost informati de Tariceanu cu privire la punctul de vedere al presedintelui, liderii PNL s-au ingramadit la vot pentru a-i da verde lui Cioroianu.
Strategia liberala
De altfel, liberalii au discutat si despre maniera in care vor actiona daca Basescu se tine de promisiune si refuza semnarea decretului. "Fortam numirea lui Cioroianu la Externe odata cu schema Guvernului restrans si cu declansarea restructurarii Executivului", ne-au declarat sursele citate. Nominalizarea lui Cioroianu in pofida avertismentelor transmise de Basescu este pe cale de a starni o noua ciondaneala intre Palate. Senatorul Cioroianu este preferatul lui Tariceanu pentru preluarea MEC, istoricul avand pana nu demult rezerve in a accepta nominalizarea deoarece isi dorea o cariera de europarlamentar. Senatorul a fost nominalizat in conditiile in care liderii PNL si-au luat precautia de a-l mentine pe Melescanu pe tusa, dat fiind eventualele tangente cu Securitatea pe care acesta le-ar fi putut avea in trecut. (Razvan GHEORGHE)
PSD respinge un cabinet peticit
Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, ieri, referitor la nominalizarea lui Adrian Cioroianu, ca formatiunea sa asteapta ca premierul Tariceanu sa vina in fata Parlamentului cu un Cabinet restructurat in ansamblu, nu sa "peticeasca" actualul Executiv. Geoana a precizat ca, din punctul de vedere al PSD, nici o propunere de ministru nu poate sa aiba loc pana cand premierul Tariceanu nu se prezinta in fata Parlamentului cu o propunere de Guvern restructurat. (R.A.)
Boc e cam indoit
Emil Boc s-a ferit ieri sa laude ideea premierului. Mai mult, a spus ca se indoieste de faptul ca Cioroianu ar avea competentele necesare pentru a face fata acestei functii. "Nu am foarte multe date sa ma pronunt cu privire la competentele de politica externa", a comentat Boc propunerea lui Tariceanu. n(C.E.)
PSD e hotarat sa mearga pana la capat
Calendarul suspendarii presedintelui
PSD e decis sa demareze cat mai repede procedurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu. "Reprezentantii nostri din Birourile Permanente reunite vor cere maine (astazi n.red.) ca saptamana viitoare sa se convoace Parlamentul in sedinta comuna pentru a dezbate propunerea de suspendare a sefului statului si pentru a lectura cererea de suspendare", a anuntat liderul PSD Mircea Geoana, la finalul sedintei Biroului Permanent National. El a mai spus ca parlamentarii PSD vor vota in plenul Parlamentului in favoarea constituirii unui comisii parlamentare de ancheta privind acuzele de incalcare a Constitutiei de catre Traian Basescu. Chiar daca a spus ca Parlamentul va decide care este calendarul suspendarii, Geoana a prezentat presei propria viziune pe aceasta tema. "Durata Comisiei de ancheta va fi limitata la doua saptamani, maximum 10 zile. Apoi trebuie sa se pronunte Curtea Constitutionala, in termen de 45 zile. Dupa ce primim acest raspuns, in 48 de ore Parlamentul va trebui sa decida prin vot in privinta suspendarii". Intrebat ce masura va lua in cazul in care suspendarea va esua, Mircea Geoana a spus ca se gandeste sa mai ceara inca o data suspendarea lui Traian Basescu. "Suntem hotarati sa mergem pana la capat cu actiunea de suspendare. (...) Daca Traian Basescu, chiar daca va fi reconfirmat, va continua sa incalce Constitutia, vom avea o alta actiune de suspendare, pentru ca obligatia tuturor partidelor este sa apere democratia acestei tari", a aratat liderul social-democrat. (R.A.)
Consens pentru votul uninominal
Ca niciodata, Opozitia si Puterea au ajuns la un consens in privinta adoptarii de urgenta, in Parlament, a unui proiect de lege privind votul uninominal. Atat PNL, cat si PSD au vorbit de "dezbaterea in procedura de urgenta" si de "un calendar accelerat pentru votarea" unei legi privind votul uninominal. PC a cerut deja convocarea rapida a Comisiei pentru Codul electoral. Democratii, in schimb, merg pe mana presedintelui Traian Basescu de a initia un referendum pe tema uninominalului.
PNL vrea procedura de urgenta
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca grupurile parlamentare liberale din Senat si Camera vor solicita dezbaterea in procedura de urgenta a legii votului uninominal propusa de liberali. "Vom cere procedura de urgenta si sunt convins ca Parlamentul va aproba acest lucru", a sustinut el. Tariceanu a insistat ca referendumul solicitat de Basescu poate duce la amanarea alegerilor pentru Parlamentul European, programate pentru data de 13 mai. "Vad la nivelul agendei politice ca PSD continua demersurile de suspendare a presedintelui, care nu au nici o legatura cu agenda reala a Romaniei. Pe de alta parte, vad ca si presedintele are propria ambitie de a organiza un referendum pe votul uninominal pentru care exista un consens politic. Aceste doua demersuri vor duce la amanarea alegerilor pentru PE", a spus liderul PNL.
PD ar vrea referendum
Democratii sustin si ei votul uninominal, dar sustin si mai tare referendumul initiat de presedintele Traian Basescu, pentru consultarea populatiei in privinta acestui sistem de vot. Fara referendum, a spus ieri liderul PD Emil Boc, Parlamentul va ramane "in aceeasi dezbatere sterila" pe tema votului uninominal. "Referendumul initiat de presedinte va fi imboldul final si decisiv pentru ca actuala clasa politica sa treaca de la vorbe la fapte, in ceea ce priveste votul uninominal. Am observat ca exista unele incercari disperate de a amana acest referendum, folosind tot felul de subterfugii de natura legala sau constitutionala. Ii avertizam pe toti ca se fac de rusine cu asemenea interpretari, ca, de fapt, nu este decat o incercare politicianista de a mai amana, de a tergiversa adoptarea votului uninominal", a spus liderul pedistilor.
PSD cere calendar accelerat
Pesedistii vor sa ingroape ideea presedintelui Traian Basescu de a organiza un referendum pe tema votului uninominal. Mircea Geoana a anuntat ieri, ca PSD va cere astazi, in sedinta Birourilor permanente reunite ale Camerelor, elaborarea unui calendar accelerat pentru adoptarea de catre Parlament a unei legi privind introducerea votului uninominal. El a explicat ca Parlamentul va trebui sa gaseasca o solutie in sensul de a adopta unul dintre proiectele depuse de PC, PNL si PSD sau de a corela prevederile celor trei acte ori, dimpotriva, de a concepe o noua lege cu observatii de la Asociatia Pro Democratia si alte ONG-uri. "Daca in prezenta proiectului Traian Basescu va persevera pentru referendum este dreptul domniei sale", a spus Geoana.
Gpurile parlamentare ale PC au depus, ieri, la Birourile permanente reunite o cerere oficiala pentru intrunirea de urgenta a Comisiei pentru Codul electoral, pentru dezbaterea proiectelor privind introducerea votului uninominal. In replica, Valeriu Zgonea, membru al Comisiei, a explicat ca pe agenda Comisiei se afla modificarea Ordonantei privind alegerile europarlamentare, votul uninominal urmand sa fie discutat la urmatoarea sedinta. n(R.G., C.E., R.A.)
Cioroianu a votat pentru raportul Fava
Europarlamentarul Adrian Cioroianu ar fi votat, saptamana trecuta, in favoarea raportului comisiei speciale de ancheta privind presupusele centre secrete de detentie ale CIA in Europa, document care mentiona Romania drept unul dintre statele care au acceptat ca avioanele SUA, avand la bord suspecti de terorism, sa le tranziteze tara in secret, au dezvaluit pentru ziarul ZIUA surse de la Bruxelles. (D.E.)
Ziaristul Cotrocenilor refuzat de Palatul Victoria
Premierul Tariceanu a declarat ieri ca nu a fost de acord cu numirea lui Traian Ungureanu in functia de ambasador la Londra pentru ca acesta nu are o experienta de politica externa si diplomatica, dar ca a avizat numirea lui Sever Voinescu in postul de ambasador in SUA. "Propunerile pe care le-am primit pentru diferiti ambasadori trebuie sa plece de la o minima premisa: pe cei care ii trimitem in posturi-cheie trebuie sa aiba o minima legatura cu diplomatia", a declarat Tariceanu. "Traian Ungureanu este un cunoscut ziarist, dar nu are o experienta de politica externa sau diplomatica si acesta a fost motivul pentru care nu am semnat pentru Traian Ungureanu", a adaugat el. O lista cu mai multe propuneri de ambasadori pe care figureaza nume ca Simona Miculescu, Sever Voinescu, Mihnea Motoc, Teodor Baconschi si Calin Fabian este in curs de finalizare pentru a fi trimisa la Parlament, in vederea audierii acestora in Comisiile de politica externa. Tariceanu i-a dat unda verde lui Sever Voinescu, desi intr-un interviu acordat recent ZIUA acuza jurnalistii propusi de Cotroceni ca sunt portavoci pro-Basescu. "Pentru ambele posturi avem nevoie de oameni competenti. As vrea ca si Traian Basescu sa vada lucrurile in aceeasi maniera. Deocamdata va pot spune ca cei despre care am citit si eu in ziare sunt, in calitate de jurnalisti, extrem de competenti in a-i inalta ode presedintelui si in a lovi sistematic in PNL", a declarat in interviu Tariceanu. De altfel, presedintele PSD, Mircea Geoana, a solicitat, ieri, ca noul ministru de Externe sa retraga propunerea de numire a lui Sever Voinescu pentru ca acesta nu are alta calitate decat aceea de "intelectual de serviciu al lui Basescu". Razvan GHEORGHE
Basescu: "Uninominalul, singura solutie"
"Tinta mea este insa obtinerea legii pentru vot uninominal si vreau sa stiti ca nu am fost un partizan al acestei abordari de cand ma stiu. Am fost partizanul unei solutii care sa consolideze partidele, ceea ce inseamna votul de lista. Ca presedinte, insa, am putut sa intru, sa inteleg, sa ajung in intimitatea exercitarii puterii in Romania. Si concluzia mea este ca nu avem cum sa modernizam Romania, daca nu gasim o solutie prin care partidele sau oamenii politici sa nu fie atat de dependenti de seful de partid, sa le crestem dependenta de cei care i-au ales. Uitati-va la cat dispret se manifesta la foarte multi dintre oamenii politici pentru cei care i-au ales. (...) De aceea, am ajuns la concluzia ca este singura solutie, o solutie care nu este miraculoasa, dar care garanteaza o clasa politica mai buna decat cea care rezulta din voturile pe liste". (A.H.)
 Afisari: 4102  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Valoare si decadenta   de CAUTISANU GEORGE
Andrei Stratan a fost   de ionion
OARE CINE II APASA LA PUNCTUL SENSIBIL PE FIECARE ...   de Theodor Constantinescu
drglor,   de filatelistu
Adrian Cioroianu - Ministru de Externe   de Mark
DILEMA   de mik
Cred ca e o alegere buna .   de Marcus Aurelius
CINE MA PROPUNE PE MINE? Domnule Rosca? unde pot?   de texanu
Numirea lui Cioroianu va   de doctorul
AMBASADORII sant cei care vorbesc "in numele Presedintelui Romaniei" drept care BASESCU are dreptate   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Ia fost frica sa nu fie subminat de generatia tanara si   de ionion
S-o punem "pe picioare" pe Anishoara Pauker- ea este buna la Externe !   de ionion
foarte bine   de dan toader
A r h i v a
  De 10 x moguli    19 comentarii
  Razboiul anti-URSS a fost legitim    16 comentarii
  Bugetul Europei    1 comentariu
  Deputatul Stiuca vaduvit de "Femeia in Islam"    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Al 13-lea semn zodiacal (7278 afisari)
 Razboiul anti-URSS a fost legitim (5886 afisari)
 Un nou scandal Basescu - Tariceanu (4102 afisari)
 Cacealmaua lui Madalin (3648 afisari)
 Pasalac nemtesc (3351 afisari)
 Urmariti inregistrarea video a ultimelor momente din viata lui John F Kennedy (869 afisari)
 Suspendarea, inaintea votului uninominal (152 afisari)
 BBC: SUA au un plan de atac asupra Iranului (123 afisari)
 Miron Cozma mai ramane in inchisoare (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02734 sec.