Ziua Logo
  Nr. 3860 de marti, 20 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Un defect mare al Raportului Tismaneanu
Alex Mihai STOENESCU 
-- Am aratat cu alta ocazie cateva calitati, intre care unele involuntare, ale Raportului Tismaneanu. Am afirmat, cu aceeasi ocazie, ca documentul este nestiintific si limitat, fiind realizat neomogen si in pripa.
As putea furniza presei o lunga lista de argumente antiRaport, daca n-ar exista riscul de a anula cumva extrasul sintetic al calitatilor. Mi se pare ca acestea sunt mai importante, prin continut, decat forma in care au fost prezentate.
In cercurile elitiste, solid si incrancenat legate de Raport, circula informatia ca introducerea unor nume cu totul marginale ale regimului comunist, cum este cel al lui Corneliu Vadim Tudor, s-a datorat intentiei de revansa pentru atacurile din Saptamana la adresa doamnei Monica Lovinescu. Totodata, o anumita violenta de limbaj anticomunist - in cazul particular, la adresa fostului general de Securitate Plesita -, pare a fi o vendeta post factum pentru valorosul critic literar si militant anticeausist de la Paris. Monica Lovinescu a fost agresata fizic, batuta bestial din ordinul generalului Plesita, cu aprobarea lui Nicolae Ceausescu. De cealalta parte a taberelor noastre extremiste, atacurile pe acest subiect sunt privite nu ca o revansa, ci pur si simplu ca o razbunare. Raportul Tismaneanu rateaza esenta acestui subiect. El poate fi rezumat astfel:
Uniunea Sovietica a dezvoltat un concept criminal numit "legitimitatea revolutionara in lume", concept care pornea de la ideea fundamentala a marxism-leninismului potrivit careia revolutia comunista va cuprinde intreaga lume si este destinata victoriei generale a comunismului. Pe acest temei ideologic, conducerea stalinista a URSS a ordonat serviciilor sale specializate sa influenteze, sa combata, sa rapeasca, sa intimideze sau sa elimine adversarii din strainatate ai regimului. Conceptul transformat in practica continea si interpretarea identitar-nationala a provenientei adversarului, actiunea din cadrul "legitimitatii revolutionare in lume" fiind destinata exclusiv celor de aceeasi nationalitate, fie refugiati in Vest ca anticomunisti, fie provenind din structurile comuniste (inclusiv din servicii) si care au defectat (tradat) acolo. Romania comunista a aplicat si ea acest principiu pana la Ceausescu, intimidand si asasinand in Occident, fiind cunoscut si un caz de rapire (Decei). Problema cazului Lovinescu consta in reluarea acestui tip de actiune cu caracter criminal din ordinul lui Ceausescu, in perioada anilor '70, perioada despre care se spune ca ar fi marcata printr-o diferenta fata de perioada stalinista. Speriat de reactia cancelariilor occidentale, Ceausescu nu si-a mai recunoscut ordinul, a dat vina numai pe Plesita, l-a schimbat din functie si a lansat zvonul diversionist ca agresiunile impotriva adversarilor din Vest sunt niste intamplari care se pun rauvoitor pe seama Securitatii si a lui.
Raportul Tismaneanu, fiind facut fara discernamant stiintific, cu ura si prostie, rateaza acest aspect grav al regimului Ceausescu. Exact acele documente ale reintroducerii conceptului de "legitimitate revolutionara in lume" (dupa alta versiune "in strainatate") de catre Ceausescu trebuiau cautate. Exact acest substrat al cazului Monica Lovinescu trebuia investigat prin interviuri. Atacurile publicistice ale revistei Saptamana vor ramane, in orice analiza serioasa, la nivelul istoriei presei si nu pot primi o dimensiune istorica - ceea ce, pe fond, nu ne livreaza Raportul -, decat dupa ce se demonstreaza aplicarea in Romania ceausista a principiului sovietic pe baza caruia au fost intimidati sau lichidati advesarii regimului din strainatate.
 Afisari: 1434  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Intrebare.   de alwis46
Ma umfla rasul........   de DianaI
Raportul Tismaneanu are o grava greseala !   de ionion
A condamnat sau nu   de anurim
Raportul Tismaneanu   de doctorul
just frustration   de Radu Dragan
Sfantul Plesita   de Ion Caramache
raportul Tismaneanu   de ionescu
Acest raport a avut si calitati ?   de Aladin
think-tank   de Dan Iasi
A r h i v a
  Basescu, noul presedinte "sarac si cinstit"    18 comentarii
  Democratia dupa sondaje    7 comentarii
  Mai multe Romanii, aceiasi actori: rezultat nul    2 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Istoria recenta    2007-02-13
  Domnul Plesu are dreptate    2007-01-30
  Repetam o eroare: ridiculizarea Parlamentului    2007-01-16
 Top afisari / comentarii 
 Al 13-lea semn zodiacal (7278 afisari)
 Razboiul anti-URSS a fost legitim (5886 afisari)
 Un nou scandal Basescu - Tariceanu (4102 afisari)
 Cacealmaua lui Madalin (3648 afisari)
 Pasalac nemtesc (3351 afisari)
 Urmariti inregistrarea video a ultimelor momente din viata lui John F Kennedy (869 afisari)
 Suspendarea, inaintea votului uninominal (152 afisari)
 BBC: SUA au un plan de atac asupra Iranului (123 afisari)
 Miron Cozma mai ramane in inchisoare (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88138 sec.