Ziua Logo
  Nr. 3860 de marti, 20 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Democratia dupa sondaje
Adrian SEVERIN 
-- Potrivit unei replici dintr-o satira anti-totalitara a anilor 80, "la noi (adica in regimul ceausist - n.n.) important nu este sa nu gresesti, ci sa nu indispui!". Replica sintetiza perfect absurdul cultului personalitatii care a condus la stagnare si, in cele din urma, la implozia comunismului.
In ultimele zile nu putini - la dreapta fascizanta pro-basesciana, dar si in zona democrata a societatii - s-au pronuntat impotriva actiunii vizand demiterea Presedintelui Basescu pe motiv ca, potrivit sondajelor de opinie, acesta ar fi popular. Liderii politici sunt avertizati ca poporul nu trebuie indispus. Asadar, democratia nu ar fi altceva decat o dictatura rasturnata: dictatorul unic este inlocuit cu o masa de dictatori careia i se dedica un cult al personalitatii colectiv. Clasa politica nu ar trebui, deci, sa isi expuna deschis convingerile si sa discute cu societatea (prin referendum) pe marginea lor. Ea trebuie sa afirme doar ceea ce poporul vrea sa auda caci poporului nu ii place sa fie contrazis. Democratia este dictatura majoritatii! Cine nu i se supune, chiar daca are dreptate, piere.
Analizand mesajele profunde ale intelectualilor pseudo-democrati care anunta apocalipsa dupa Basescu observam, in spatele vocabularului politic corect, nu doar inclinatia spre autoritarism, ci si caracterul de extrema dreapta al viziunii. Ca odinioara legionarii, ei pun pe prim plan o asa-zisa revolutie (reforma ar fi prea putin) morala care se infaptuieste printr-un Mesia (fie el si profan) ales de divinitate (fie ea si seculara) sa salveze lumea (fie si pe deasupra statului de drept) de pedeapsa meritata pentru pacatul "preotilor" ticalositi ai natiunii (elita politica). Salvatorul (noul Capitan sau noul Cezar) este, pe cat de bland cu poporul abstract, pe atat de intransigent cu fariseii (conducatorii democrati) concreti si ratacitii (cercurile de interese) care ii sustin. In judecata sa dreapta el va trece prin foc si sabie partidele ticalosite (un fel de alta oculta iudeo-masona) care vor sa il rastigneasca. Salarii, pensii, locuinte, scoli, spitale, nu conteaza. Unica prioritate este izbavirea prin dictatura. Pana la defilari cu torte, salutul fascist si apelul mortilor nu mai este decat un pas.
Pe linia unui asemenea delir neofascist eventualul referendum pe tema demiterii sefului statului care a incalcat Constitutia apare ca o infruntare intre acesta, ca reprezentant suprem si incarnare divina a poporului, si clasa politica diabolica. Daca fortele binelui (adica poporul, acest Demiurg care si-a trimis fiul sa lupte cu tenebrele) vor triumfa, "tarfa Babilonului" (Parlamentul care l-a suspendat pe Capitan) va fi alungata in genuni.
Democratia reala asaza lucrurile altfel. Nu presedintele, ci Parlamentul este expresia suprema a puterii populare. Partidele care il compun au obligatia sa se intoarca la cetateni atunci cand apar fapte grave precum incalcarea legii fundamentale de catre chiar garantul acesteia. Cum cetatenii nu sunt experti constitutionalisti, intrebarea la care trebuie sa raspunda nu este de drept, ci de oportunitate. Stabilind ca Presedintele a violat Constitutia, Parlamentul il suspenda din functie. Pornind de aici cetatenii vor decide nu daca presedintele are dreptate, ci daca raul sau comportament justifica indepartarea sa definitiva ori daca se mai poate crede ca se va indrepta. Referendumul nu este un skandenberg intre presedinte si Parlament, ci o consultare democratica intre Parlament si cetateni. Ea trebuie ghidata de convingerile elitei politice, iar nu de sondajele de opinie.
 Afisari: 815  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Domnule Adrian Severin,   de alwis46
dl.Severin   de elinescu constantin
Premonitie? Nu cred.   de plongeur.alpin
Severine,taica !   de Marius Adrian Porojnicu
Democratia dupa Severin   de Radu Dragan
Articolul asta e la ...   de Christiaan
Votul popular   de Sarmatic
A r h i v a
  Basescu, noul presedinte "sarac si cinstit"    18 comentarii
  Un defect mare al Raportului Tismaneanu    10 comentarii
  Mai multe Romanii, aceiasi actori: rezultat nul    2 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Farsa condamnarii comunismului (III)    2007-02-13
  Farsa condamnarii comunismului (II)    2007-02-06
  Farsa condamnarii comunismului (I)    2007-01-30
  Bolsevismul de dreapta - ideologia trepadusilor puri si simpli (III)    2007-01-23
  Bolsevismul de dreapta - ideologia trepadusilor puri si simpli (II)    2007-01-20
 Top afisari / comentarii 
 Al 13-lea semn zodiacal (7278 afisari)
 Razboiul anti-URSS a fost legitim (5886 afisari)
 Un nou scandal Basescu - Tariceanu (4102 afisari)
 Cacealmaua lui Madalin (3648 afisari)
 Pasalac nemtesc (3351 afisari)
 Urmariti inregistrarea video a ultimelor momente din viata lui John F Kennedy (869 afisari)
 Suspendarea, inaintea votului uninominal (152 afisari)
 BBC: SUA au un plan de atac asupra Iranului (123 afisari)
 Miron Cozma mai ramane in inchisoare (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18436 sec.