Ziua Logo
  Nr. 3858 de sambata, 17 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Dreptul de proprietate ignorat la Borsa
-- Primarul din orasul Borsa refuza sa puna in aplicare o hotarare judecatoreasca si sa elibereze un titlu de proprietate pentru un teren de zece hectare.
Lui Vlad Samoila, din comuna Salistea de Sus, i-au trebuit mai bine de 15 ani ca autoritatile sa-i recunoasca dreptul de proprietate asupra unei suprafete de teren impadurita, pe care o mostenea. Dar nici dupa aceasta data, Carol Remus Stetco, primarul orasului Borsa, nu s-a aratat dispus sa respecte o hotarare judecatoreasca. Din anul 1990, Vlad Samoila a tot asteptat promulgarea actelor normative care sa-i permita intrarea in posesia unei proprietati ce-a apartinut familiei sale. Abia dupa aparitia Legii nr. 1/2001 pentru aplicarea legilor fondului funciar, acest lucru a fost posibil. In continuare, comisiilor locale si judeteane nu le-au fost suficienti trei ani pentru a respecta dreptul de proprietate al lui Samoila. Fapt ce l-a determinat pe mostenitor sa apeleze la justitie. Pana la urma, dreptul sau a fost consfiintit prin sentinta judecatoreasca, la data de 23.12.2004. Cu aceasta ocazie, Judecatoria Viseu de Sus a dispus reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea petentului, pe suprafata de teren de zece ha, in locul numit "Sub Greaban - Fata Vaserului", din hotarul localitatii respective. Numai ca, pe acel teren oferit de primarie, nu mai exista nici un fel de vegetatie forestiera, locul fiind defrisat si "redat agriculturii" pe timpul comunistilor.
Sentinta definitiva si irevocabila
In anul 2005, dupa aparitia Legii nr. 247, Vlad Samoila s-a adresat din nou instantelor de judecata, solicitand schimbarea amplasamentului terenului ce-i fusese repartizat, cu un altul impadurit, prima punere in posesie fiind improprie. Dupa cum rezulta din adresa nr. 303/6.06.2005 a Ocolului Silvic, "exista teren cu vegetatie forestiera, liber de sarcini, pe care se poate opera punerea in posesie, in locul numit Izvorul Ursului". Interesant este faptul ca, la acest proces, nici un reprezentant al comisiilor pentru reconstituirea drepturilor de proprietate nu s-a prezentat in instanta. Judecatoria a dispus schimbarea amplasamentului terenului cu vegetatie forestiera, din locul "Sub Greaban - Fata Vaserului", situat in hotarul localitatii Viseu de Sus, in locul "Izvorul Ursului", situat in hotarul orasului Borsa. Sentinta a ramas definitiva si irevocabila.
Dispret fata de legi
Pentru ca autoritatile locale ale orasului Borsa, conduse de primarul Carol Remus Stetco au continuat sa fie la fel de arogante si nepasatoare, dovedind dispret fata de lege, Samoila a apelat la executorul judecatoresc Catalin Amisculesei, pentru executarea silita a sentintei judecatoresti. Astfel, la 30.08.2005, in prezenta ing. topograf Ioan Moldovan si a ing. silvic Vasile Timis, petentul a fost pus in posesia celor zece ha de teren cu vegetatie forestiera. Totusi, Vlad Samoila mai avea nevoie de titlul de proprietate asupra acestui amplasament. Primarul Borsei nu s-a sinchisit insa de lege, refuzand sistematic sa elibereze documentul. Mai intai, omul a notificat Prefectura judetului Maramures, pentru a intra in posesia titlului de proprietate, dar nu s-a intamplat nimic.
Adresa si la Ministerul Agriculturii
Vlad Samoila s-a plans si Corpului de control al Ministerului Agriculturii. Raspunsul primit i-a dat sperante, insa comisia locala de aplicare a legilor fondului funciar, condusa de primarul Stetco, din nou nu s-a conformat. Aici trebuie spus ca asemenea fapte se pedepsesc, conform legii, cu amenzi penale sau chiar cu pedepse cu privare de libertate.
Samoila s-a mai adresat Oficiului de Cadastru Maramures, condus de Vasile Ciuman, dar de aproape trei luni n-a primit vreun raspuns. De mentionat este ca, in baza avizelor si aprobarilor de marcare masa lemnoasa obtinute, proprietarul a exploatat o parte din teren. Iar acum, vrea sa reimpadureasca suprafata, cum spune legislatia in domeniu, dar numai daca i se va elibera titlu de proprietate legal. In caz contrar, Samoila nefiind recunoscut drept proprietar, aceasta datorie va cadea in sarcina autoritatilor locale, iar vinovatii vor trebui sa scoata bani din buzunar.
Dan COSTE 
 Afisari: 492  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Blaga cautat de DIICOT    
  Legist prins in flagrant    4 comentarii
  Si-a aruncat pacienta pe fereastra    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Presa de stanga din Sarindar    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Prin Elena (4909 afisari)
 "Da, am facut sex cu Ralph Fiennes" (4788 afisari)
 Misiunea lui Iliescu: Reinnoirea socialismului (3976 afisari)
 Cu poalele in cap (3419 afisari)
 Romania europeana ii atrage pe fratii de peste Prut (3153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01073 sec.