Ziua Logo
  Nr. 3858 de sambata, 17 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Romania intre doua focuri
George DAMIAN 
-- La est Transnistria, iar la sud-vest Kosovo - Romania se gaseste in prezent intre doua focuri- care desi ard mocnit risca in orice moment sa isi dezlantuie valvataile. Diplomatia de la Bucuresti este silita in aceasta perioada sa isi dovedeasca eficacitatea.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a legat Kosovo de Transnistria printr-o intrebare retorica, rostita cu un an in urma in fata jurnalistilor straini acreditati la Moscova: "In cazul in care cineva ar considera acordarea independentei depline pentru Kosovo, atunci de ce ar trebui sa refuzam aceasta abhazilor sau osetinilor? Nu vreau sa spun ca Rusia va recunoaste imediat Abhazia sau Osetia de Sud, insa precedente de acest gen exista". Cu dezinvoltura, Putin a aruncat cartoful incins in curtea Occidentului.
Elaborarea unui raspuns a durat un an de zile - Planul Ahtisaari. Care plan ar acorda independenta Kosovo fara a mentiona acest statut. In viziunea trimisului ONU Kosovo urmeaza sa aiba stema, imn, dreptul de a incheia tratate internationale, forte armate proprii - toate atributele unui stat independent. Doar ca nu scrie nicaieri ca este o provincie independenta.
In Europa mai multi ochi stau fixati asupra Planului Ahtisaari: bascii si catalanii sunt primii pe lista, insa exista persoane interesate si in Italia, Ungaria sau Marea Britanie. Si, bineinteles, si in Romania. Planul Ahtisaari vine manusa regiunilor secesioniste din fosta Uniune Sovietica - in prezent capete de pod de facto ale Moscovei. Intrebarea lui Putin - usor ironica prin naivitatea auto-impusa - va declansa o adevarata furtuna in aceste zone cu "conflicte inghetate".
O furtuna de forte centrifuge este pe cale sa se dezlantuie intr-o Europa care afirma sus si tare principiile integrarii economice. Rusia pune in scena adevarate demonstratii de forta in ultimele luni: fie ca umbla la robinetul energetic fie ca Putin isi pune in valoare calitatile de orator acuzand SUA de hegemonie globala.
Care este solutia corecta pentru Kosovo? - un lucru il stim sigur: parerile sunt impartite. Un Kosovo independent deschide posibilitatea tulburarii mai multor granite europene. Parlamentul de la Belgrad a votat deja o rezolutie care respinge categoric orice forma de independenta pentru Kosovo. Negociatorii sarbi care merg saptamana viitoare la Viena sa discute planul Ahtisaari se vor prezenta astfel de pe o pozitie fixa, de la care nu se pot abate nici un pas fara sa incalce legile tarii lor. Forma actuala a planului Ahtisaari nu are mari sanse sa fie acceptata de Belgrad - astfel ca exista mari sanse sa se ajunga la Consiliul de Securitate al ONU in lipsa unui acord sarb.
Care este solutia corecta pentru Transnistria? Chisinaul lui Vladimir Voronin se agata cu disperare de fasia secesionista. Un lucru e clar: cei care conduc la Tiraspol nu sunt interesati de Uniunea Europeana - poate cel mult de un concediu la Paris sau Roma. Tiraspolul isi proclama intentia de a devenit parte a Federatiei Ruse. Voronin nu se poate indrepta sub nici o forma catre Europa cu Transnistria in carca - iar orice comparatie cu situatia din Cipru este ridicola. Separatistii turci din Cipru au sprijinul unei Turcii aflate in negocieri cu Uniunea Europeana, iar Rusia are o pozitie cu totul diferita in relatiile cu autoritatile comunitare.
Aflata intre doua focuri, Romania nu are alta cale decat sa demonstreze ca este un pilon de stabilitate - capabil in acelasi timp sa ofere prosperitate. Nu poate face mai mult decat sa-i primeasca cu bratele deschise pe romanii din stanga Prutului si sa-i sprijine pe romanii din Timoc in afirmarea identitatii lor nationale.
 Afisari: 1384  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Intrebare....   de alamar
A r h i v a
  Mezel Hardau    3 comentarii
  Momentul 1956-1958    8 comentarii
  Schimbarea sistemului electoral    15 comentarii
  Declaratia zilei    2 comentarii
  La judecata zilei    6 comentarii
  Romanii uitati    2007-02-02
  Razboiul mondial - nevoia de energie    2007-01-13
  Cateva cuvinte in favoarea Legii Cultelor    2007-01-06
  Gojdu, Catedrala, Deconspirarea, Icoanele, Tismaneanu    2006-12-30
  Ziaristii nu sunt periculosi - nici la Bucuresti, nici la Chisinau    2006-12-20
 Top afisari / comentarii 
 Prin Elena (4909 afisari)
 "Da, am facut sex cu Ralph Fiennes" (4788 afisari)
 Misiunea lui Iliescu: Reinnoirea socialismului (3976 afisari)
 Cu poalele in cap (3419 afisari)
 Romania europeana ii atrage pe fratii de peste Prut (3153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.20036 sec.