Ziua Logo
  Nr. 3858 de sambata, 17 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Prin Elena
-- Udrea a fost veriga ce facea legatura intre grupul de interese din jurul Cotrocenilor si Basescu * Fosta sefa a cancelariei prezidentiale tria documentele primite de la clienti politici, iar presedintele le aproba
Cristina Nichitus - ZIUA FOTO
ZIUA a prezentat ieri un caz flagrant de trafic de influenta comis de seful statului, in favoarea unui controversat om de afaceri, pe care l-a ajutat sa recupereze peste o suta de miliarde de lei, bani pe care ii avea de primit de la CFR. In luna aprilie a anului 2005, Traian Basescu i-a dat ministrului de atunci al Transporturilor, Gheorghe Dobre, indicatii clare, depasindu-si astfel atributiile. Este vorba despre o rezolutie a presedintelui pusa pe un memoriu al societatii "Art Constructii '92", patronata de Dumitru Bucsaru, in care se reclama faptul ca firma mai are de primit peste o suta de miliarde de lei de la CFR. "D-le Ministru Dobre. Rog analizati si rezolvare legala. 12.4.2005", i-a transmis seful statului ministrului de atunci al Transporturilor. Peste cateva luni situatia s-a rezolvat, iar Bucsaru a intrat in posesia banilor.
Tot in editia de ieri am dezvaluit ca Dumitru Bucsaru este un personaj ce face parte din anturajul presedintelui. Patronul de la "Art Constructii '92" este un apropiat al fostei sefe a cancelariei presedintelui, Elena Udrea, si al sotului acesteia, Dorin Cocos. Mai exact, patronul de la "Art Constructii '92" controleaza doua firme in care actionari sunt doi asociati de-ai lui Dorin Cocos.
In aceste conditii este cat se poate de clar ca veriga dintre Dumitru Bucsaru si Traian Basescu a fost Elena Udrea. Practic, intreaga manevra prin care patronul de la "Art Constructii '92" a reusit sa scape de datorii a fost realizata cu ajutorul fostului consilier al presedintelui. Lucru cat se poate de evident daca ne gandim la faptul ca Elena Udrea era cea care, in calitate de sef al al Cancelariei prezidentiale, tria memoriile primite.
Asa cum era de asteptat, Traian Basescu a declarat, prin intermediul purtatoarei sale de cuvant Adriana Saftoiu, ca interventia in acest caz este cat se poate de normala. De asemenea, cat se poate de previzibil, Elena Udrea a sarit in ajutorul lui Basescu si a negat ca ea sau sotul ei ar avea legaturi de afaceri cu Dumitru Bucsaru. Desi dovezile in acest sens sunt cat se poate de clare. Dorin Cocos, om apropiat presedintelui Traian Basescu, este, asa cum am aratat, partener de afaceri, prin interpusi, cu Dumitru Bucsaru.
Totusi, pentru ca lucrurile sa fie cat mai clare, prezentam in continuare schema caracatitei Bucsaru-Udrea-Cocos-Basescu. Relatia dintre afaceristul arestat inainte de 1989 pentru delapidare si aflat in prezent atentia DNA si Traian Basescu. Legaturi extrem de grave care se fac prin intermediul deja celebrului cuplu Udrea-Cocos. (George TARATA)
Fidela Udrea
Elena Udrea a sarit, ieri, in apararea presedintelui Traian Basescu sustinand ca rezolutia acestuia pusa pe memoriul ajuns la fostul ministru Gheorghe Dobre, prin care intervenea in favoarea firmei "Art Constructii '92", este una cat se poate de normala. Fosta sefa a cancelariei presedintelui a sustinut, la emisiunea "Deschide lumea" de la Realitatea TV, ca sute de memorii "sunt trimise de catre firme, pe diverse probleme, inclusiv legate de datorii, atat la Presedintie, cat si la alte institutii".
Elena Udrea a evitat sa raspunda insa in momentul in care a fost intrebata daca toate aceste memorii primite sunt semnate de Traian Basescu si retrimise apoi institutiilor abilitate. De asemenea, Elena Udrea nu a raspuns nici in momentul in care a fost intrebata daca la fel a procedat seful statului si in ceea ce priveste controversatele afaceri derulate de asocierea "Euroconstruct". Un grup de firme patronate de alti prieteni de-ai presedintelui Basescu si ai Elenei Udrea. Un grup de firme care a pus mana, asa cum ZIUA a dezvaluit, pe contracte extrem de profitabile in urma unor licitatii "cu dedicatie". In detrimentul altor societati.
In aceeasi emisiune de la Realitatea TV, fosta consiliera a lui Traian Basescu a atacat ziarul ZIUA sustinand ca acesta duce o campanie impotriva sa si a presedintelui. Discursul Elenei Udrea nu este insa unul nou. De fiecare data cand ziarul nostru publica o ancheta despre afacerile dubioase ale sotului ei, fosta consiliera procedeaza exact asa cum a facut si ieri. Atacand ziarul ZIUA.
Pe de alta parte, Elena Udrea a negat ca ar avea orice legatura cu patronul de la "Art Constructii '92", firma pentru care a intervenit Traian Basescu. Aceasta a precizat ca il cunoaste pe Dumitru Bucsaru, dar sustine ca nu are vreo legatura de afaceri cu el. La fel cum, potrivit fostei consiliere de la Cotroceni, nu are nici Dorin Cocos. Realitatea este insa alta. Legaturile dintre cuplul Udrea-Cocos si Dumitru Bucsaru sunt cat se poate de evidente, desi ele au incercat sa fie ascunse prin folosirea unor interpusi. (B.D.S.)
Dobre sustine ca nu a fost influentat
Fostul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre, sustine ca rezolutia presedintelui Basescu pe memoriul Art Constructii '92 S.A. nu a influentat in nici un fel solutionarea situatiei semnalate de firma.
Dobre a precizat pentru Mediafax ca Ministerul Transporturilor primeste zilnic petitii, scrisori, memorii de la diferite firme, institutii si persoane fizice, petitii pe care are obligatia legala de a le analiza si solutiona. El sustine ca Ministerul Transporturilor avea in vedere problema tuturor celor 14 firme care executau contracte de reabilitare a unor statii de cale ferata, cu mult timp inainte de primirea petitiei cu rezolutie de la presedintele Traian Basescu. Dobre mentioneaza ca, de altfel, aceasta firma s-a adresat in luna martie 2005 cu o petitie similara si CNCFR. "Stiu ca nu sunt cel vizat de aceasta noua diversiune si nici nu vreau sa alimentez dialogul pe aceasta tema artificiala", adauga fostul ministru al Transporturilor.
Cand a mintit Udrea?
Avocata afaceristului Dumitru Bucsaru
Realizatorul emisiunii "In gura presei" de la Antena 3, Mircea Badea, sustine ca Elena Udrea l-a sunat in calitate de avocat al afaceristului Dumitru Bucsaru. O afirmatie ce contrazice total declaratiile fostei consiliere prezidentiale care precizase ca nu are nici o legatura cu patronul de la "Art Constructii".
Contactat de ZIUA, Mircea Badea ne-a declarat ca dupa o editie a emisiunii sale, din primavara anului trecut, in care relata modalitatea frauduloasa prin care Bucsaru a devenit actionar la fosta ferma a CC, actuala COMAICO SA din comuna 1 Decembrie, a fost sunat de Udrea care s-a recomandat a fi "reprezentanta juridica a lui Dumitru Bucsaru". "Dupa ce m-a acuzat ca am eu vreun interes sa-l atac pe Bucsaru, ceea ce e o mare prostie, am intrebat-o pe madam Udrea ce inseamna, mai exact, faptul ca este reprezentantul juridic al lui Bucsaru: adica este avocata lui Bucsaru?! Da, mi-a raspuns fosta consiliera a lui Basescu", ne-a spus Mircea Badea. De cealalta parte, Elena Udrea a negat ieri, in cadrul emisiunii "Deschide lumea" de la Realitatea TV, faptul ca a fost sau ca este avocata lui Bucsaru. Fosta sefa a Cancelariei prezidentiale a precizat insa ca nimic nu ar putea-o impiedica sa fie aparatoarea afaceristului. (B.D.S.)
Memoriul "Art Constructii '92"a fost rezolvat instantaneu
Presedintele a semnat memoriul firmei "Art Constructii '92" si l-a trimis spre rezolvare exact in ziua in care a aflat de el. Dovada sta inscrisa chiar pe document.
Aceasta a fost inregistrat cu numarul CP984/12/04/05. Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al Cotrocenilor, in cazul memoriilor inmanate presedintelui, acestea primesc un numar de inregistrare de la cabinet si, dupa caz, sunt directionate la departamentele de specialitate din cadrul Presedintiei sau sunt trimise direct institutiilor autorizate sa solutioneze problema documentelor. Rapiditatea cu care s-a miscat presedintele a fost imprsionanta daca tinem cont ca pe adresa lui Basescu au sosit, in doi ani de mandat, o suta de mii de memorii similare cu cele adresate de Bucsaru. Multe, probabil, nu primesc nici un raspuns, pe altele se pun rezolutii dupa timp indelungat, dar numai cateva sunt solutionate instantaneu. Gestul fulger al presedintelui nu poate fi explicat decat prin influenta Elenei Udrea, care in aprilie 2005 era seful Cancelariei Prezidentiale, actual avocat al patronului de la "Art Constructii '92". In incercarea de a crea confuzie, Adriana Saftoiu a pus numarul de pe document pe seama schimbarilor care s-au produs in Administratia Prezidentiala taman in perioada martie-aprilie 2005. (Catalin VARZARU)
Presedintia considera ca e vorba de "o practica fireasca, institutionala"
Rezolutia data de seful statului pe memoriul societatii Art Constructii '92 SA "reprezinta o practica fireasca, institutionala si angreneaza o singura obligatie a institutiei unde este trimisa, si anume sa analizeze cazul si sa decida asupra rezolvarii legale a cazului semnalat", a afirmat ieri purtatorul de cuvant al Presedintiei, consilierul prezidential Adriana Saftoiu.
Ea a sustinut ca presedintele Traian Basescu nu are nici o legatura cu firma Art Constructii, nu il cunoaste pe semnatarul petitiei si pe nici unul dintre actionarii firmei. "Presedintele nu are nici o legatura cu firma respectiva, nu il cunoaste pe semnatarul petitiei si nici pe actionarii acesteia", a spus Saftoiu. "Vreau sa subliniez faptul ca presedintele nu a trimis acest memoriu Societatii Nationale Caile Ferate Romane, ci Ministerului Transporturilor. Fac aceasta mentionare expresa pentru ca presedintele a transmis ministerului, care avea atributii sa verifice cazul respectiv, si nu a transmis CFR, care era institutia care ar fi putut sa faca plata. Drept urmare, nu a cerut SNCFR sa rezolve cazul, ci s-a adresat ministerului care era autorizat sa verifice problema semnalata", a aratat consilierul prezidential. Ea mai mentionat si faptul ca, in orice situatie, in momentul in care aceasta petitie ar fi ajuns la Administratia Prezidentiala, ea ar fi fost trimisa Ministerului Transporturilor pentru ca era institutia competenta sa rezolve aceasta problema. Consilierul prezidential a adaugat ca "in cei doi ani de mandat si pana prezent, pe adresa Administratiei Prezidentiale au sosit o suta de mii de petitii si, in proportie covarsitoare, ele sunt trimise pe numele presedintelui".
Circuitul documentelor la Cotroceni
Adriana Saftoiu a prezentat circuitul documentelor in cadrul Administratiei Prezidentiale. Ea a precizat ca exista petitii si memorii care ajung la Registratura si memorii care sunt inmanate personal presedintelui. Cele care ajung la registratura primesc un numar de inregistrare, dupa care sunt preluate de Departamentul pentru probleme cetatenesti sau de consilierii prezidentiali, daca cererile sunt trimise nominal. In cazul celor inmanate presedintelui, acestea primesc un numar de inregistrare de la cabinet si, dupa caz, sunt directionate la departamentele de specialitate din cadrul Presedintiei sau sunt trimise direct institutiilor autorizate sa solutioneze problema. Saftoiu a mentionat ca, fata de perioada martie-aprilie 2005, circuitul documentelor in institutie a suportat modificari, dupa ce a fost numit actualul consilier la Departamentul pentru probleme cetatenesti. Ea a precizat ca, pana la momentul numirii consilierului, "in general" mare parte din scrisorile care veneau pe numele presedintelui ajungeau direct la Cancelaria prezidentiala. "Ele erau inregistrate la cancelaria prezidentiala, care le trimitea catre departamente sau catre institutii. De aceea si pe memoriul de astazi, dupa cum ati vazut, este trecut numarul de la Cancelaria prezidentiala", a spus Saftoiu. (A.H.)
Ludovic Orban, vicepresedinte PNL
"Basescu reprezinta un clan de interese oculte"
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ieri ca cele doua biletele ale lui Traian Basescu facute publice pana in prezent demonstreaza ca "actiunile presedintelui sunt aproape de granita infractionalitatii, a traficului de influenta si abuz in functie". "Luni dimineata, voi depune la Presedintie o cerere in baza Legii 544 privind liberul acces la informatii, pentru a-mi fi puse la dispozitie toate documentele de tip corespondenta dintre seful statului si reprezentanti ai Executivului. Daca nu voi primi raspuns, ma voi adreasa instantei", a declarat Orban, citat de Mediafax. El a insistat ca, prin cele doua biletele facute publice, presedintele demonstreaza ca are actiuni "aproape de granita infractionalitatii". "Cele doua biletele care au aparut pana acum releva faptul ca presedintele actioneaza aproape de granita infractionalitatii, a traficului de influenta si abuz in functie", a spus Orban. Totodata, vicepresedintele PNL a sustinut ca Basescu nu mai reprezinta nici Romania, nici Alianta DA, ci "un clan de interese oculte" grupat in jurul Elenei Udrea si al lui Dorin Cocos. "Traian Basescu nu mai este nici presedintele Romaniei, nici al Aliantei DA, ci al unui clan de interese oculte din jurul Elenei Udrea si al lui Dorin Cocos. Nu pot sa constat decat ca l-am pierdut definitiv pe presedinte si el apartine acum "sistemului ticalosit", a declarat Ludovic Orban. (R.G.)
Mircea Geoana, presedinte PSD
Un caz mai grav decat ALRO
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, citat de Mediafax, ca nota trimisa de presedintele Traian Basescu in cazul Art Constructii '92 SA este un nou act neconstitutional al presedintelui, care s-a transformat in recuperator de creante pentru o firma privata.
Geoana a afirmat ca nota trimisa de Basescu, in aprilie 2005, ministrului Transporturilor, in cazul memoriului firmei Art Constuctii '92 SA, constituie un nou act neconstitutional din partea sefului statului, chiar mai grav decat cel trimis in cazul ALRO, intrucat presedintele Basescu a dat indicatii directe unui membru al Guvernului.
"Sunt indicii de coruptie la nivel foarte inalt, prin transformarea presedintelui in recuperator de creante in favoarea unei firme private", a spus liderul PSD. El a declarat ca acest nou caz va trebui sa faca obiectul cercetarilor pentru comisia parlamentara de ancheta in ceea ce priveste procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu, intrucat este un nou exemplu de incalcare a Constitutiei din partea sefului statului. Geoana a precizat ca o decizie legata de solicitarea infiintarii unei comisii parlamentare care sa ancheteze acuzele de incalcare a Constitutiei pe care PSD le-a formulat la adresa lui Basescu va fi luata luni de conducerea social-democrata. (R.A)
Eugen Bejinariu, deputat PSD
"Premierul, o cantitate neglijabila"
Biletul prin care presedintele Traian Basescu a intervenit la ministrul Transporturilor in favoarea unei firme dovedeste ca pentru seful statului premierul era "o cantitate neglijabila", a declarat, ieri, deputatul PSD Eugen Bejinariu, citat de Mediafax. Bejinariu a spus, intr-o conferinta de presa, ca, in mod normal, daca cererea firmei a fost depusa pe cale oficiala, atunci conducatorul institutiei careia ii este adresata trebuie sa scrie o rezolutie si sa o trimita unui functionar din cadrul institutiei pe care o conduce care, la randul sau, o trimite, pentru analiza, institutiei cu atributii in domeniul respectiv. El a spus ca, in perioada cand a fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, nu a primit nici o astfel de rezolutie de la presedintele Ion Iliescu. "Veneau, in general, pentru primul-ministru, care le trimitea ministrului de resort", a spus Bejinariu. El a subliniat ca astfel de documente se transmit Guvernului, care este reprezentat de prim-ministru si care le directioneaza ministrilor in cauza. "Din cate se vede, primul-ministru era o cantitate neglijabila in ceea ce il priveste pe presedinte", a spus Bejinariu. (R.A.)
Oltean l-a dat de gol pe Bucsaru
Deputatul PD a recunoscut ca-l stie pe magant, desi acesta a declarat ieri ca nu-l cunoaste pe democrat decat de la televizor.
Democratul Ioan Oltean a recunoscut ieri ca il stie pe Dumitru Bucsaru si il considera o cunostinta buna, un om serios, chiar un prieten, contrazicandu-l astfel pe Bucsaru care a spus ca il stie pe deputat doar de la televizor. "Da, il cunosc pe domnul Dumitru Bucsaru. Nu am voie sa cunosc oameni de afaceri, sa ma intalnesc cu ei? M-am intalnit cu Dumitru Bucsaru, il stiu. Nu am nici un fel de problema. Asta s-a scris, ca m-am intalnit cu Dumitru Bucsaru si am mancat impreuna. Nu l-am mancat nici eu pe el, nici el pe mine, am servit ceva impreuna", a declarat Oltean, citat de Mediafax. El a precizat ca il stie pe omul de afaceri de mult timp, nu numai de cand PD este la guvernare. "Il stiu pe Dumitru Bucsaru demult, nu numai de cand suntem la guvernare, il stiu de mai dinainte, de cand eram in opozitie, dar nu vad nici un fel de legatura in sensul ca e vreo interdictie ca oamenii politici sa cunoasca oameni de afaceri sau sa stea de vorba cu ei. Eu nu am citit articolul (din ZIUA - n.r) decat ce se referea la mine, ca am luat masa de sase ori. Nu stiu cine a contabilizat si cine m-a numarat de cate ori am luat masa. Nici eu nu stiu daca de cinci ori sau de patru ori. Il consider o cunostinta buna, un prieten daca vreti. Este un om foarte serios si nu am ce sa-i reprosez din ce stiu eu despre el, a spus Oltean. Intrebat de jurnalisti daca omul de afaceri i-a cerut ceva in legatura cu afacerile pe care le derula, Oltean a negat . (R.G.)
 Afisari: 4909  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 44 Afiseaza toate comentariile  
DECI   de Arefu
Udrea nu este Basescu si noi nu suntem oligofreni   de Ratza
Saftoaica sa dea banii inapoi   de ionion
Siropul marca "sa traitzi mai bine" s-a otzetzit !   de ionion
Sloganul P: "S-o facem, legal" era o directiva de partid, cum se vede.   de catani
Re, Re: Apel la logica bunului simt . Arogantul.   de plongeur.alpin
in loc sa fie arestat si sa se faca o expertiza (deviz) pt o valoare reala   de coscaru
Fragmente dintr-o emisiune TV.   de alwis46
Dimineata cand ma scol - dupa ce ma trezesc din visuri frumoase- observ   de ionion
Draculiada impotriva poporului Romaniei trebuie   de ionion
Parlamentul si cu Senatul impreuna trebuie sa declare   de ionion
Udrea vazand stilul "primitiv" de afaceri "a la Nastase" uns de Ion Iliescu , ce si-a zis   de ionion
Reconstituirea   de george nemteanu
Ia cititi aici...   de Katty
Maine in ziua de Duminica trebuie depuse "acatiste"   de ionion
Base Elena   de AronDeleanu
Vopsit   de Stefan RADOVEANU
Ma intreb   de Valentin Salceanu
spaiule,melka si semen.   de apu anyu
Re: Apel la logica bunului simt   de plongeur.alpin
   de plongeur.alpin
SUNT SIGUR   de Stefan RADOVEANU
Re 2: Unde-i ilegalitatea?   de plongeur.alpin
Re: Unde-i ilegalitatea?   de plongeur.alpin
Ei,bravos TARICEANU   de cehow
poate cineva sa imi spuna cine este autorul?   de Solitude
Am cunoscut dame mult mai apetisante   de PANTAGRUEL
Analizati si dispuneti...   de Alcor
m-am saturat   de weyland
Coruptie mare d-le   de ARP
"surcica" lui Basescu este aidoma ideii marelui "carturar"   de ionion
Apel la logica bunului simt   de Echilibru
Cu toate fortele noastre trebuie sustinut   de ionion
eu tot nu vad ilegalitatea....   de invechit
Bravo ZIUA!!!   de Faneboy
Re: el apartine acum "sistemului ticalosit"   de Petre S
   de Polina
Baaaaa, nu fiti grobieni!   de spaiu'
Elena   de doctorul
Unde-i ilegalitatea?   de Melka
Femeia te ridica, femeia te coboara, femeia iti da viata, femeia te omoara !   de ionion
Si acum urmeaza caderea de "acolo, de sus" - aici jos printre   de ionion
Basescu mafiot-pirat precum Nastase! E un pirat al mileniului 3!!   de Romeo
Elena Udrea a centrat, Basescu a dat cu capul...   de costy
A r h i v a
  Misiunea lui Iliescu: Reinnoirea socialismului    20 comentarii
  ZIUA la Bruxelles    1 comentariu
  Acord de principiu asupra incalzirii globale    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Prin Elena (4909 afisari)
 "Da, am facut sex cu Ralph Fiennes" (4788 afisari)
 Misiunea lui Iliescu: Reinnoirea socialismului (3976 afisari)
 Cu poalele in cap (3419 afisari)
 Romania europeana ii atrage pe fratii de peste Prut (3153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02243 sec.