Ziua Logo
  Nr. 3857 de vineri, 16 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Eu si materia moarta
Zoe PETRE 
-- Acesta era, demult, numele unui spectacol al lui Mircea Crisan si ar putea fi azi numele spectacolului politic prin care presedintele Basescu (urmat de d-na ministru Macovei, ca si de suporterii lor neconditionati), se situeaza nu doar in afara "clasei politice", ci si mult deasupra acesteia, la o inaltime morala ametitoare de unde se adreseaza direct poporului - colectiv, anonim si entuziast.
Organizarea unui referendum in favoarea votului uninominal raspunde atat de exact acestei iluzii, incat am putea crede ca e o strategie la mijloc. Nici vorba. Presedintele a cautat un obiect contondent, a gasit la indemana "uninominalul" si l-a aruncat ca pe un buzdugan in valmasagul starnit de initiativa de suspendare. Cum am mai spus si cu alte prilejuri, ma intereseaza insa prea putin tactica sau ipocriziile dlui Basescu, al carui ethos imi e perfect indiferent, cat efectele deciziilor pe care le adopta.
Tema votului uninominal e tenace propagata de mai bine de 15 ani de o ciudata coalitie in care se intalnesc, cu sau fara voia lor, activisti civici, intelectuali de prestigiu, lideri de opinie si precupete de ambe sexe, ostili din principiu partidelor, dar nu o data fascinati de persoane. Votam de 15 ani uninominal presedinti si primari, asa ca, dupa cele trei mandate de primar al Clujului care l-au adus in prim-planul scenei politice pe dl. Funar, dupa victoriile baronilor Sechelariu, Mazare, Oprisan sau Vanghele (ca sa nu mai vorbesc iar de dl. Iliescu) ar trebui sa stim ce vaste dezamagiri poate provoca acest panaceu. Or, precipitarea pe care dl. Basescu o induce in sistem favorizeaza patimile, nu ratiunea si analiza.
Intr-o configuratie cu mult mai fluida decat cea actuala, cand partidele mai reusesc, cat de cat, sa-si disciplineze alesii in jurul unui program politic, adio coerenta de guvernare. Un distins reprezentant al PD s-a si grabit sa ne asigure ca, daca votul va fi uninominal, Parlamentul va vota pe banda rulanta legi favorabile grupurilor de interese locale sau sectoriale, al caror noian va face sa paleasca pe veci amintirea legii de protejare a producatorilor de bere care l-a infuriat pe dl. Basescu: deputatii si senatorii de Galati vor avea grija de interesele dlui Mittal, cei de Bacau - de RAFO, iar cei de Bucuresti - de IMGB; ma intreb doar cine va mai purta de grija Romaniei. Ca sa nu mai spun ca, in orice varianta, votul uninominal va dezavantaja pana la disolutie reprezentarea oricarei minoritati in Parlament, incepand cu UDMR. Vrem asta? Eu nu vreau, poate dl. Vadim o viseaza.
E evident ca o parte importanta a politicienilor sunt vinovati ei insisi cu asupra de masura de falia care ii desparte de cetateni. Dar, cu bune si multe rele, acesti politicieni au reusit - cu sustinerea, uneori sovaielnica, nu a "poporului", ci a unor segmente ale corpului civic - sa aduca Romania din Pactul de la Varsovia si CAER in NATO si UE. Exasperand criza generalizata de incredere in politica, dl. Basescu nu propune o strategie de reformare a institutiilor, ci o tactica de anihilare a acestora, carora le substituie persoane. Dupa ce FSN si avatarurile lui succesive au divizat Romania pe principiul luptei de clasa, presedintele deschide in forta era unui alt manicheism, prin care societatea este divizata intre "noi" - Basescu si poporul, pur, cinstit si inocent, si "ei" - clasa/mafia politica ticalosita. Dl. Iliescu a capitalizat fricile romanilor, dl. Basescu capitalizeaza frustrarile lor. Pacat.
 Afisari: 1794  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
birfe de sezon cu personaje (foste comuniste) compromise   de orianadoka
Eu si materia moarta   de doctorul
ce nu inteleg eu.   de invechit
Ati vazut ? s-au dat deja spre analiza rezultatele "alegerilor" viitoare prezidentiale :   de ionion
Milu si ai sai   de Un Agricultor
Electoratul trebuie servit nu partidul!   de Daniel Smith
Cateva observatii impertinente   de Mache
Da, uninominalul poate duce la alegerea pacientilor de genul celor mentionati   de Vasco da Gama
Am gresit, recunosc!   de Petre S
A r h i v a
  Raport na turbinka, Tismaneanu!    11 comentarii
  Iranul si Axa 3B    9 comentarii
  De cati oameni e nevoie sa duci TVR de rapa?    4 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Dulceata din galosi    2007-02-09
  Proverbe    2007-02-02
  Talleyrand si "plebicistul"    2007-01-26
  De mana sau de masina?    2007-01-19
  Transfigurare si transformare    2007-01-12
 Top afisari / comentarii 
 Scutul mafiei (6654 afisari)
 Cu proba pe masa (3776 afisari)
 S-a descoperit punctul vulnerabil al virusului HIV (3748 afisari)
 Anorexia ucide din nou (3645 afisari)
 Macovei cinci case (3034 afisari)
 Al treilea bilet inflameaza scena politica (537 afisari)
 Planul Moscovei pentru ''reinnoirea socialismului'' in Romania (150 afisari)
 Fostul consilier al lui Emil Constatinescu, Dorin Marian, numit secretar de stat la Cancelaria primului-ministru (128 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.37115 sec.