Ziua Logo
  Nr. 3854 de marti, 13 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Verde-n fata
-- "Referendumul secuiesc pentru autonomie teritoriala este ilegal", a afirmat ieri Basescu, in conferinta de presa comuna cu presedintele Ungariei, Lszl Slyom * Ministrul de Interne declara, in schimb, ca nu exista o baza legala pentru interzicerea unei consultari publice, cum este cea organizata de CNS
Intreaga clasa politica a condamnat in termeni duri initiativa Consiliului National al Secuilor (CNS) de a organiza un referendum neoficial privind autonomia Tinutului Secuiesc. Demersul a fost catalogat ca fiind ilegal si neconstitutional, chiar si de presedintele Traian Basescu, dupa intrevederea cu omologul sau ungar, Lszl Slyom. Acesta a subliniat: "Si Ungaria si eu personal sprijinim acele initiative care se desfasoara in cadrul Constitutiei". In mod paradoxal, conducerea PSD Mures a sustinut ca Traian Basescu este vinovat de a fi permis CNS sa treaca ilegal la consultarea maghiarilor din Harghita, Covasna si Mures.
UDMR nu-si asuma, dar sprijina
UDMR este intr-o situatie ingrata. Liderii Uniunii nu pot renega dezideratul propriului electorat, pe care l-au fructificat in campania electorala. In acelasi timp, UDMR trebuie sa accepte criticile de neconstitutionalitate avansate de partenerii de guvernare pentru a ramane alaturi de acestia.
De altfel, Marko Bela a sustinut zilele trecute ca este de acord cu autonomia teritoriala, dar nu aproba referendumul organizat de CNS. Marko a explicat ca in Romania Legea referendumului nu permite un astfel de referendum, organizat de autoritatile locale sau alte organisme privind autonomia teritoriala, astfel ca nu exista cadrul legal pentru a organzia o astfel de actiune.
"Declaratiile liderilor UDMR in legatura cu faptul ca UDMR nu sprijina referendumul sunt doar declaratii politicianiste. In mediul rural, tacit UDMR sprijina referendumul. (...) UDMR nu-si asuma politic referendumul intern, dar intr-o comunitate locala primarul sau consilierul local nu poate sa actioneze impotriva vointei comunitatii", a explicat duminica vicepresedintele CNS, Ferencz Csaba. El a sustinut, ca daca UDMR ar fi actionat, in decursul anilor, in favoarea autonomiei Tinutului Secuiesc, atunci Consiliul National Secuiesc si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) nu ar exista, fiindca nu ar avea obiect de activitate. Ferencz a adaugat ca UDMR ar fi trebuit sa participe direct la referendumul intern pe tema autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, initiat de CNS in mai multe zone ale judetelor Covasna, Harghita si Mures, iar pentru ca liderii Uniunii au refuzat acest lucru UDMR a pierdut in fata electoratului. Consultarea maghiarilor din Covasna, Harghita si Mures a inceput sambata si se va intinde pe parcursul a catorva saptamani, urmand sa se incheie in jurul datei de 15 martie.
Autoritatile locale au declarat ca nu sunt de acord cu acest referendum, insa au aratat ca nici nu poate fi suspendat pentru ca nu are valoare juridica. Rezultatele partiale au aratat ca majoritatea celor chestionati s-au pronuntat in favoarea autonomiei. (Anca HRIBAN)
Statul va aplica fara ezitare Constitutia
Romania nu va accepta niciodata alte modele decat cele pe care si le-a ales si care sunt in deplina concordanta cu standardele europene, a avertizat Basescu.
"Referendumul pentru autonomie teritoriala este ilegal", a afirmat ieri presedintele Traian Basescu, in conferinta de presa comuna cu presedintele Ungariei, Lszl Slyom. Basescu a apreciat ca evenimentele care se petrec in judetele Mures, Covasna si Harghita incalca prevederile Constitutiei Romaniei "Pot sa va spun ca atat timp cat va ramane o testare a vointei populatiei, putem spune ca este ce se afirma. Dar cand cei care astazi fac teste - nu intelegem foarte bine, cu rabdarea statului roman, cu Constitutia, ce testeaza dansii - in momentul in care incearca sa valorifice rezultatul acestui asa-zis test sau referendum ilegal, statul roman va aplica fara ezitare Constitutia si legile statului, iar responsabilitatea va apartine celor care acum realizeaza un act neconstitutional, pe teritoriul unui stat national, unitar, indivizibil si, sa nu uitati, un stat suveran", a sustinut Basescu. El a aratat ca, in Romania, toti cetatenii statului roman sunt obligati sa respecte Constitutia "in baza careia sunt recunoscute cele 18 minoritati, reprezentate in Parlament prin automatism, in baza careia se adreseaza in limba materna in instante, optional invata in limba materna si o Constitutie care garanteaza dreptul de a-si pastra si perfectiona obiceiurile si traditiile". Presedintele a aratat ca Romania nu va accepta niciodata alte modele decat cele pe care si le-a ales si care sunt in deplina concordanta cu standardele europene. "Asteptam cu nerabdare sa vedem primii parlamentari romani intrati prin automatism constitutional in Parlamente ale statelor Uniunii Europene", a continuat seful statului.
Ungaria nu se amesteca
La randul sau, presedintele Lszl Slyom a afirmat ca Ungaria nu se poate amesteca in treburile interne ale altui stat: "Si Ungaria si eu personal sprijinim acele initiative care se desfasoara in cadrul Constitutiei". Slyom a aratat ca Ungaria are o pozitie ferma fata de drepturile ce trebuie acordate minoritatilor ce traiesc pe teritoriul unui stat. Seful statului maghiar a explicat ca auto-guvernarea are multe forme care depasesc autonomia culturala, fiind posibila o formula de asociere a structurilor de conducere locale, de exemplu. "Un presedinte al Ungariei nu se poate amesteca in treburile interne ale unui alt stat suveran. In acelasi timp, avem o pozitie ferma privind drepturile ce li se cuvin acelor comunitati etnice care traiesc pe teritoriul unui stat, atat ca si colectivitati, cat si ca indivizi", a mai spus presedintele ungar. (Anca HRIBAN)
C.P. Tariceanu, premier
"O provocare extrem de periculoasa"
Premierul Tariceanu a declarat ieri ca referendumul organizat de CNS pentru autonomia Tinutului Secuiesc reprezinta "o provocare extrem de periculoasa", care contravine ordinii constitutionale a Romaniei. "In legatura cu referendumul care a avut loc duminica, in diferite localitati din Transilvania, punctul nostru de vedere este foarte clar: este o actiune care contravine ordinii constitutionale din Romania", a sustinut Tariceanu. In opinia premierului, referendumul organizat de CNS a capatat forma unei provocari extrem de periculoase. "Nu putem fi de acord cu autonomia pe criterii etnice, iar aceasta incercare de organizare a unei actiuni sub forma unui referendum informal merge foarte departe si capata forma unei provocari care mi se pare extrem de periculoasa", a spus liderul liberal. Totodata, el a sustinut ca Romania este un model european in ceea ce priveste situatia minoritatilor nationale. "In Romania exista suficienta autonomie locala, in baza descentralizarii administratiei. Pe de alta parte, Romania este un model in ceea ce priveste raporturile dintre majoritate si minoritati si, prin urmare, condamn clar acest de mers", a afirmat Tariceanu. Conducerea PNL a adoptat o hotarare in care sustine ca referendumul organizat de Consiliul National Secuiesc privind autonomia Tinutului Secuiesc este "anticonstitutional si ilegal", liberalii solicitand Ministerului Administratiei si Internelor, precum si celorlalte institutii autorizate sa se autosesizeze in acest caz. (R.G.)
Mircea Geoana, presedinte PSD
Reactie intarziata si demagogie
Presedintele PSD, Mircea Geoana, considera ca declaratiile facute de presedintele Traian Basescu si de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu pe marginea referendumului privind autonomia asa-numitului Tinut Secuiesc reprezinta o dovada de demagogie si de reactie intarziata din partea structurilor statului. "Ce au pazit presedintele Romaniei, CSAT si Guvernul, Ministerul de Interne, serviciile de informatii care, timp de aproape un an, au tolerat organizarea, incurajarea si derularea acestui referendum? Au asteptat ca acesta sa devina un subiect sensibil pe agenda politica si sa vina presedintele Ungariei pentru a se autosesiza? Atat presedintele, cat si primul-ministru sunt indecent de intarziati in actionarea conform atributiilor constitutionale a masurilor de stopare a acestei actiuni", a sustinut, intr-o conferinta de presa, Mircea Geoana. In opinia sa, "atunci cand Traian Basescu a fost in vizita in secuime si a incurajat acest demers, nimeni nu a spus nimic, iar primul-ministru si-a protejat partenerii de alianta si acum are curaj sa vorbeasca de Ministerul de Interne, pentru ca, pana acum, era paralizat de teama de a nu-si pierde pretioasa alianta deja defuncta". (R.A.)
Vasile Blaga, ministrul Administratiei Publice si Internelor
Consultarea privind autonomia, legala
Nu exista nici o baza legala pentru interzicerea unor consultari publice cum este cea organizata de CNS, a declarat ieri ministrul Administratiei si internelor, Vasile Blaga. "Aceasta actiune nu constituie un referendum, nefiind organizata cu solicitarea legii in domeniu. Insa, nici Legea 3/2000, nici un alt act legal nu prevede interdictia unor astfel de consultari, indiferent care ar fi obiectul acestora", a precizat el. In context, Blaga a adaugat ca cercetarea infractiunilor contra statului tine exclusiv de competenta Parchetului. "Conform articolului 209 din Codul de procedura penala, in aceasta categorie intra infractiunile impotriva ordinii constitutionale, acele actiuni ilegale comise cu violenta", a spus oficialul MAI. (D.I.)
Ferencz Csabo, vicepresedintele CNS
"Este libertate de exprimare"
"Libertatea de exprimare este stipulata in Constitutia Romaniei. Referendumul nu este ilegal, este libertatea de exprimare a oamenilor din Tinutul Secuiesc de a isi spune punctul de vedere despre acest subiect. Referendumul acesta este neoficial, este unul intern. Locuitorii sunt rugati sa raspunda la o intrebare, daca sunt sau nu de acord cu autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Intrebarea este scrisa in formular atat in limba romana, cat si in limba maghiara", a sustinut Ferencz Csabo, vicepresedintele Consiliului National Secuiesc. (R.G.)
Gyorgy Ervin, prefectul de Covasna
"E un sondaj de opinie"
Prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat ieri ca, in conditiile in care CNS nu are statut juridic, actiunea acestuia nu poate fi numita referendum, ci sondaj de opinie, astfel ca nu poate fi atacata in justitie. Prefectul a aratat, potrivit Mediafax, ca CNS nu este inregistrat la Tribunal, deci nu are statut juridic, in consecinta actiunea CNS nu este altceva decat initiativa unei grupari care efectueaza un sondaj de opinie. Ervin a mai spus ca, in cazul in care autoritatile locale ar fi organizat un referendum pe tema autonomiei, ar fi atacat initiativa in justitie, fiindca Legea referendumului nu permite acest lucru. (O.B.)
PD merge la Parchet
Liderul democrat Emil Boc a anuntat ieri ca PD va strange date din teritoriu referitoare la referendumul privind autonomia Tinutului Secuiesc si unde va constata ca au fost identificate "persoane concrete" care incita la separatism teritorial va fi sesizat Parchetul. Emil Boc a sustinut ca referendumul privind autonomia "trece pragul domeniului civic, intrand in domeniul politic, chiar in domeniul penalului". Presedintele PD a cerut stoparea acestui demers, care "capata conotatii de incitare la separatism teritorial". "Acolo unde avem date ca persoane concrete, prin demersurile lor, incita la separatism teritorial, vom sesiza inclusiv noi Parchetul", a insistat Boc, adaugand ca democratii vor culege date referitoare la acest subiect, prin intermediul structurilor locale ale PD. (A.H.)
 Afisari: 1640  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Asa cum am spus in postarea....   de Alcor
Verde-n fata...   de Alcor
"pretentia secuimii"   de bazileo
Degeaba ne dm "rotunzi" acum !   de diana-andreea
A r h i v a
  Vanat fezandat    24 comentarii
  Hetz, arma secreta israeliana impotriva balisticii iraniene    14 comentarii
  Putin contraataca SUA pentru Iran    4 comentarii
  CIA se uita in conturile din UE    3 comentarii
  Ungureanu a dat Basarabia pe mana Ungariei si Bulgariei    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sotii Mioara si Petre Roman divorteaza (7467 afisari)
 Prostituatele ducelui (4855 afisari)
 Hetz, arma secreta israeliana impotriva balisticii iraniene (3868 afisari)
 In razboi cu Parlamentul (3457 afisari)
 Ungureanu a dat Basarabia pe mana Ungariei si Bulgariei (3251 afisari)
 Referendumul pentru Tinutul Secuiesc, devenit legal in urma sedintei Aliantei (218 afisari)
 Ascultati interviul in care Sergiu Medar recunoste ca Traian Basescu s-a implicat personal in cazul celor doi romani retinuti in Irak (205 afisari)
 Alarma falsa cu bomba la Palatul Cotroceni via Teleorman (116 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02661 sec.