Ziua Logo
  Nr. 3854 de marti, 13 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Unde va exploda bomba Kosovo?
Cristian UNTEANU 
-- In primul rand, chiar in Kosovo. Apoi, daca nu este dezamorsata la timp, in zona proxima, cu o extensie mereu posibila la nivelul Balcanilor de vest.
Solutia propusa este imposibil de acceptat de ambele parti aflate in negocieri. Populatia din Kosovo vrea sa auda sintagma "stat independent", iar Serbia se opune modificarii granitelor actuale si promite orice in afara acceptarii posibilitatii ca zona Kosovo sa fie recunoscuta international prin primirea in Organizatia Natiunilor Unite si ca noua entitate sa dispuna de o armata proprie.
Problema este deosebit de grava si cu implicatii enorme in dreptul international, un fel de Cutie a Pandorei acum doar intredeschisa, dar spre care privesc cu speranta liderii tuturor miscarilor separatiste. Planul ONU elaborat de Maarti Ahtisaari, odata adoptat si aplicat in teren, va constitui modelul viitor care va putea fi invocat si aplicat ca atare, exact in aceiasi termeni, de oricare dintre fortele separatiste care nici nu visau un cadou atat de complet si bine articulat. A curs sange in Irlanda de Nord sau Spania in speranta de a obtine exact ceea ce Planul Ahtisaari ofera acum pe tava: constitutie proprie, steag, imn national, dreptul de a avea o politica externa proprie, de a incheia tratate si de a avea reprezentanta proprie in organismele internationale, Curte Constitutionala... Dar nimeni, pana acum, nu credea ca ONU va putea gera asemenea pretentii. Faptul ca, de data aceasta, vine sa prezinte un asemenea plan implica faptul ca, de fiecare data de acum inainte, o asemenea solutie va putea si va trebui sa fie recunoscuta de ONU, UE si NATO drept una valabila si legitima, din moment ce precedentul a fost deja creat.
In acest caz, conform carei logici i se vor refuza aceleasi privilegii provinciei basce sau Irlandei de Nord? Poate raspunsul la aceasta intrebare va intereseaza mai putin. Dar, tehnic vorbind, exact aceeasi situatie se poate crea la noi, in centrul geografic al tarii: tinutul Secuiesc. Zona prezentata drept compacta din punct de vedere etnic si ai carei reprezentanti, de luni de zile, in indiferenta criminala a autoritatilor noastre, isi continua nestingheriti demersurile vizand autonomia teritoriala. In mod cert, ei vor putea evoca prevederile acordului pentru Kosovo si vor cere exact aceleasi conditii pentru tinutul Secuiesc caruia-i cauta acum prima forma de legitimare prin organizarea de referendum! Evident ca asa vor face si numai responsabilii nostri politici refuza cu obstinatie sa vada paralelismul exact intre procesul Kosovo si cel initiat la noi de autonomistii maghiari. Bomba Kosovo poate exploda in Romania, cu consecinte absolut previzibile.
Dar precedentul Kosovo legitimeaza si o alta miscare separatista, cea la Tiraspol, care parca a anticipat toate privilegiile oferite de comunitatea internationala: a organizat referendum, are steag propriu si imn national, are guvern, deschide reprezentari diplomatice... Cat de repede se va extinde modelul spre zonele cu conflicte inghetate? Este doar o chestiune de timp, poate doar de luni de zile, pana cand vom vedea ca textul Ahtisaari va fi asumat cu entuziasm de liderii militaro-politici din Abhazia, Osetia, Nagorno-Karabah. Si vor avea toate motivele s-o faca deoarece, practic, aceasta este prima reglementare internationala cu caracter comprehensiv si fara nici un fel de ambivalente care vine sa consacre formarea unei noi entitati statale in urma aparitiei unei noi formule etnice.
Daca nu bagam bine de seama, ne-am putea trezi cu un Kosovo la noi acasa. Cat de scump ne va costa asta, s-ar putea sa vedem neasteptat de curand.
 Afisari: 1309  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Peste tot in Europa!   de Ghita Bizonu'
CUM SA FIE DEZ-AMORSATA, CAND A FOST AMORSATA CU INTENTIE ?   de Theodor Constantinescu
Dezmembrarea Jugoslaviei...   de synd
Unde va exploda bomba Kosovo?   de ConanTheBarbarian
A r h i v a
  Natiunea ca o turma    19 comentarii
  Farsa condamnarii comunismului (III)    17 comentarii
  Istoria recenta    5 comentarii
  La judecata zilei    7 comentarii
  In Europa, doar cu buletinul    5 comentarii
  Germenii Apocalipsei    2007-02-06
  Ce va spune Traian Basescu?    2007-01-30
  Romania 2007: Aliniati, directia bulau!    2007-01-26
  Criza sau garagata?    2007-01-23
  Se duce dracului giudetul, monser!    2007-01-19
 Top afisari / comentarii 
 Sotii Mioara si Petre Roman divorteaza (7467 afisari)
 Prostituatele ducelui (4855 afisari)
 Hetz, arma secreta israeliana impotriva balisticii iraniene (3868 afisari)
 In razboi cu Parlamentul (3457 afisari)
 Ungureanu a dat Basarabia pe mana Ungariei si Bulgariei (3251 afisari)
 Referendumul pentru Tinutul Secuiesc, devenit legal in urma sedintei Aliantei (218 afisari)
 Ascultati interviul in care Sergiu Medar recunoste ca Traian Basescu s-a implicat personal in cazul celor doi romani retinuti in Irak (205 afisari)
 Alarma falsa cu bomba la Palatul Cotroceni via Teleorman (116 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.20081 sec.