Ziua Logo
  Nr. 3852 de sambata, 10 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
O Doamna si trei nomenclaturisti
Valentin HOSSU-LONGIN 
-- La interval de cateva minute, sambata noaptea am avut parte, pe micul ecran, de evocarea a doua lumi diferite/paralele, cam din aceeasi perioada istorica, preponderenta fiind vremea lui Gheorghiu-Dej si "iepoca de aur" a lui Ceausescu.
Dupa terminarea excelentei emisiuni "Profesionistii", unde Doamna Sanda Tatarascu-Negroponte fusese invitata Eugeniei Voda, am butonat telecomanda, pana la aparitia unui cunoscut personaj public, alaturi de doi barbati cu care discuta foarte familiar, in virtutea unei vechi prietenii; dintr-o interventie a amfitrionului, aveam sa aflam cine sunt si ce hram poarta, precum si tema emisiunii - tineretea unor fii de nomenclaturisti. Cu cat ii urmaream mai atent, cu atat se marea prapastia intre cele doua lumi traite de protagonistii acelei nopti.
La 87 de ani, o Doamna superb coafata si imbracata, avand un permanent zambet pe chip, indiferent ca evoca primirea la Curtea Regala Britanica, inainte de razboi, ca fiica a primului ministru Gheorghe Tatarascu, sau anii de ...lupta impotriva sobolanilor din Bucuresti, ca proaspat iesita din inchisoare si angajata muncitoare la deratizari. Cei trei crai...intr-adevar de la Rasarit, afisand ostentativ nonsalanta, cu camasile deschise la gat si fara cravata, aminteau de o tinerete "zburdalnica", in care nu scoala era pe primul plan. Unul dintre ei se lauda ca si-a imprimat pe magnetofon cateva piese, pentru ca bunica-sa sa creada ca studiaza, el fugind din casa, cu gasca, la gagici. Cand biata femeie a sesizat facatura, nu i-a mai ramas imberbului decat s-o incuie in camera ei, si pa! Ei si altii ca ei n-au stiut niciodata ce inseamna "cei 3 F", adica Foame, Frig, Frica. Tot de la o imprimare i s-a tras tinerei Sanda Tatarascu condamnarea. Stiind perfect franceza si engleza a facut parte din delegatia condusa de tatal sau, la tratativele de Pace de la Paris, ca translatoare. Evacuata fiind, impreuna cu intreaga familie, din vila parinteasca, intr-o noapte, dupa plecarea Regelui Mihai din tara (ianuarie 1948) si aresatata ulterior, i s-a cerut sa spuna ce au discutat ministrul roman si anglo-americanii acolo. Raspunsul a fost, la toate interogatoriile, ca nu-si aminteste sa fii avut asemenea convorbiri particular-neoficiale; la o ultima confruntare, i s-a pus un disc (!), pe care era perfect imprimat glasul ei, la una dintre aceste intalniri...
Viata in roz a tinerilor deveniti si ei nomenclaturisti, cu anume merite in viata socio-politica si culturala, a continuat si s-a imbogatit, cand in gasca au patruns (sau invers) copiii cuplului Ceausescu, mai ales Zoe si Nicu. In vreme ce Doamna Sanda era la inchisoarea din Targsor si mancau o fiertura de burta cu viermi ("are de doua ori carne", spunea militianca-tortionara), ei se distrau la Palatul Peles, invatau tenis si mergeau la vanatoare. La una dintre aceste iesiri, pe dealurile Iasiului, isi aminteste un invitat, a participat si Ion Iliescu, pe atunci prim-secretar de judet; o noapte intreaga au discutat si-au pus tara la cale, pe ideea, expusa in decembrie '89, ca Ceausescu a intinat idealurile noastre comuniste! Si au castigat partida.
In ultimul deceniu, dupa ce a reusit sa puna in miscare oficialitatile din Targu-Jiu, pentru salvarea monumentelor brancusiene si amenajarea muzeului etnografic, Doamna Sanda Tatarascu-Negroponte, aceasta femeie miniona si distinsa, a incercat sa reintre in posesia proprietatilor familiei. Cand a fost vorba de o cladire din Bucuresti, s-a luptat, la propriu, cu un anume Tender, si a castigat; ai ei au lasat ceva in urma lor. Ce lasa nomenclaturistii si odraslele lor? Amintiri de doua parale...
 Afisari: 2929  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
alwis46 Oare ces-a discutat la Paris   de flery99
Oare ce s-a discutat la Paris ?   de alwis46
Avem si noi, ceilalti, cate ceva...   de zaza
Calugarul   de ionescu
Mai tata, mai...   de indel
CEI "5 F" INVENTEAZA CEI "3 F"   de Eramescu
Puterea exemplului.   de Nicu Pruna
Hm,   de ionion
O Doamna si trei lichele   de doctorul
Un disc ?   de CALUGARUL
A r h i v a
  Prea tarziu    9 comentarii
  Optiunea gagauza    5 comentarii
  Maiorescu - orator    5 comentarii
  Presedintele foloseste, la nevoie, ca arma dialectica, pumnul...    5 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Trei zile, in trei tari    2007-01-30
 Top afisari / comentarii 
 Basescu doi, trei (4233 afisari)
 Eminescu, urmarit de Securitatea austro-ungara (3190 afisari)
 O Doamna si trei nomenclaturisti (2929 afisari)
 Iranul si Irakul, variabile ale aceleiasi ecuatii (2876 afisari)
 Gigi Becali isi cauta stramosul imparat al Bizantului (2569 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.82958 sec.