Ziua Logo
  Nr. 3850 de joi, 8 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Intelectualii opariti
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Ce argumente ar putea exista contra procedurii constitutionale de suspendare a presedintelui, atata timp cat initiatorii nici nu au apucat sa-si prezinte argumentele?
Ieri am publicat informatia privind apelul politic semnat de 50 de intelectuali, unii dintre ei cu un grad ridicat de notorietate, prin care isi exprima ingrijorarea in raport cu criza politica declansata la Bucuresti. Si nu numai atat. Continutul mesajului public se refera la pericolul suspendarii si, eventual, al demiterii presedintelui Traian Basescu. Evident ca un asemenea demers nu putea fi ignorat. Este motivul pentru care a si fost preluat si difuzat pe majoritatea canalelor mediatice. Au dreptate semnatarii? Poate deveni util democratiei romanesti si sanatatii vietii noastre politice un asemenea tip de avertisment? Sau cei 50 de intelectuali se afla in eroare?
In mod traditional, incepand din 1989, cei mai cunoscuti oameni de cultura, atunci cand s-au manifestat in mod organizat, au sustinut demersurile dreptei politice, cu exceptia "raului cel mai mic", cand au indemnat electoratul dreptei sa-l voteze pe Iliescu. Partidele dreptei au militat mai convingator si mai consecvent pentru consolidarea institutiilor democratice, pentru reformarea si revolutionarea sistemului mostenit de la comunisti si pentru integrarea euro-atlantica a Romaniei. Nu este mai putin adevarat ca tot oamenii de cultura au fost cei care i-au aplicat si lovitura finala unui presedinte democrat, cum a fost Emil Constantinescu, dupa ce acesta s-a lasat invins de structurile, in principal ale securitatii, pe care nu a stiut sa le distruga. Daca ne referim la un curent general ce caracterizeaza o parte a societatii civile - intelectualii, oamenii de cultura - care isi permit exercitiul democratic ca, din cand in cand, sa ia temperatura vietii politice, avertizand populatia asupra unor posibile stari de criza, atunci si apelul publicat ieri s-ar putea incadra in aceasta scara de valori. Cu conditia ca el sa fie cu adevarat expresia viziunii predominante a categoriei la care m-am referit mai sus. De aceasta data, insa, eu am certitudinea ca se produce un clivaj semnificativ intre un grup - poate chiar grupuscul - de personalitati concentrat in jurul unei mici publicatii, Revista 22, si ceilalti intelectuali si oameni de cultura din Romania, care sunt de ordinul zecilor si poate chiar sutelor de mii. Cu alte cuvinte, este mai mult decat probabil ca semnatarii apelului au luat-o pe cont propriu, devenind faptuitorii, dar si victimele propriului derapaj. Ei au stabilit, cu de la ei putere, ca fostul lucrator de la Anvers, Traian Basescu, joaca un rol exclusiv pozitiv. Ca nu trebuie suspendat sau demis. Ca impotriva acestuia s-a dezlantuit o monstruoasa coalitie de politicieni si oameni de afaceri care intentioneaza sa-l elimine, pentru a proteja coruptia, comunismul si securitatea. Si, mai mult decat atat, partidele care au initiat aceasta operatiune parlamentara ar fi izolate in raport cu populatia, ele contrazicand vointa reala a cetatenilor.
Premisele acestui apel sunt cat se poate de false. In orice democratie, inclusiv cea romaneasca, sustinatorii partidelor politice sunt cei care participa, prin vot, la deciziile cele mai importante. Una dintre acestea fiind optiunea pentru un presedinte sau, in cadrul unui referendum, pentru demiterea acestuia. Tocmai de aceea, optiunile se fac pe calea votului direct. Cei 50 de intelectuali opariti au tot dreptul sa-si exprime, in mod public, orice punct de vedere. Dar nu-si vor putea impune optiunile decat in masura in care exista argumente. Ce argumente ar putea exista contra procedurii constitutionale de suspendare a presedintelui, atata timp cat initiatorii nici nu au apucat sa-si prezinte argumentele? Cred ca, de aceasta data, intre 50 de persoane care clameaza lupta contra coruptiei, comunismului si securitatii si toti ceilalti, care au inteles ca au de-a face cu simple simulari prezidentiale, s-a cascat o prapastie.
 Afisari: 4155  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 33 Afiseaza toate comentariile  
PAPA DOC sau PAPA BA'SECU ?   de gili
Re: Re: Marelui cotidian Ziua Calugaru   de plongeur.alpin
Culmea pupincurismului ! Doamna Basescu comparata cu Jacky Kennedy !!   de Raquel
A fost o data ca niciodata ...   de ConanTheBarbarian
acu' nu va mai convine?   de Ion Banateanu
ziarist oparit   de alex123
   de Arogantu'
Interesant...   de Katty
Mey Sorine...   de AVP
IIIII Poate lamureste cineva.   de plongeur.alpin
Re: Re: Marelui cotidian Ziua Calugaru   de plongeur.alpin
Intelectuali ???   de Socrate
" Intelectualii opariti si premisele false "   de plongeur.alpin
Nu exista nicio criza   de PANTAGRUEL
Marelui cotidian Ziua   de Eugenia Duta
Marea naparleala   de Un Agricultor
In atentia celor 50 de intectuali:   de Aelectrostivuitoritei
Re: Alta ... prepunere ... gili si Arogantu   de plongeur.alpin
INTELECTUALII OPARITI = INTELECTUALII LUI GOGU RADULESCU???????   de C.D.
Romanul intre..."blocaje strategice"   de eugcap
Sotzietatea tzivila GDE   de Nituc
si ziceti asa, s-a cascat o prapastie...   de romuresan
Pepiniera.   de teddy bear
Argumente ? Exista !   de alwis46
Urgentatzi referendumul   de Nicu Pruna
Sa fie chemati marinarii   de ionion
Foarte corect S.Rosca S. cei 50 intelectuali naivi si usor manipulabili de catre marinaru sef, nu   de Giculica zbanghiul-turbat
"Noi muncim, noi nu gandim !" , to`ashi !   de Tzepelica
Sa fi chemat minerii ?!   de Marius Adrian Porojnicu
Hehehe, s-a prins si SRS cum e cu "sotzietatea tzivila"   de Ratacitul
Ultima fraza   de radumarian
Propunere pentru scoaterea Romaniei din criza   de dan toader
Dle. SRS iata si varianta REALITATII   de Michael Theil - Lazarescu
A r h i v a
  Violarea Constitutiei    2007-02-06
  Vremea restructurarii    2007-02-05
  Cacealmaua prezidentiala    2007-02-03
  PNL vrea suspendarea    2007-01-31
  Perversitatea domnisoarei Kovesi    2007-01-29
 Top afisari / comentarii 
 Clanul presedintelui (5111 afisari)
 Doua harti ale Armaghedonului (4628 afisari)
 Noi amanunte despre moartea lui JFK Jr. (4465 afisari)
 Intelectualii opariti (4155 afisari)
 Romeo si Julieta au murit acum 5000 de ani (4080 afisari)
 Parlamentarii asteapta scuze publice de la Basescu (242 afisari)
 Ambasadorul roman in Italia a avut totusi aprobarea Centralei Ministerului (192 afisari)
 Ultimul rege al Scotiei (The Last King of Scotland) (130 afisari)
 Un complice al lui Philip Bloom din Dosarul Irak, retinut in Romania (118 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19080 sec.