Moscova nu-si mai trimite cazacii calari, infanteristii fanatizati de vodca sau hoardele de T-34 pentru a invada Europa Occidentala. Nici macar rachetele intercontinentale nu mai sunt interesante pentru strategii de la Kremlin. Butonul rosu din valiza nucleara a decazut enorm in valoare. Eu, unul, in locul lui Putin as oferi gradul de general tehnicianului care invarte mansonul de la conducta de gaze sau cea de petrol - daca nu cumva deja are cel putin grad de colonel. Respectivul tehnician face intreaga Uniune Europeana sa tremure de frig sau frica - eventual de ambele.
Intreaga civilizatie occidentala actuala se bazeaza pe electricitate si pe hidrocarburi. Moscova stie in prezent sa speculeze eficient aceasta dependenta - rezervele de gaze naturale si petrol au devenit arma strategica in relatia UE-Rusia. Occidentalii au fost umiliti la inceputul acestei saptamani de abilul diplomat moscovit Serghei Lavrov, care le-a ras in nas: nu vrem sa intram in nici o Charta energetica, daca e asa buna Charta voastra energetica, atunci disciplinati-i cu ea pe cei care intrerup aprovizionarea cu hidrocarburi - adica Ucraina si Belarus. Lavrov a uitat sa spuna ca Minskul si Kievul au blocat conductele la impulsul Moscovei, care joaca pe mai multe planuri - fostele state sovietice care o iau razna catre UE se trezesc ca le cresc preturile la hidrocarburi.
Moscova a modificat jocul cand a devenit clar ca a devenit prea scumpa cursa de-a rachetele nucleare. Refacerea Imperiului a necesitat o perioada de criza controlata: jucati-va voi in Europa Centrala si de Est de-a democratia (cu fostii lideri de partid in cap sau coada de lista), pana reformam noi pe-aici, pe la Kremlin. Oligarhii intrati in conflict cu silovki (oamenii reformelor din serviciile secrete sovietice) s-au dus fie in Marea Britanie, fie la puscarie.
Uniunea Europeana ar trebui sa fie o pavaza pentru statele mici - insa nu este deloc asa: cei mari din Uniunea Europeana isi urmaresc propriile interese in continuare. In ritmul actual al evolutiilor politice, Uniunea Europeana va cadea in genunchi in fata Rusiei. Troica deplasata la Moscova la inceputul saptamanii nu a reusit sa obtina nici un fel de rezultat. Lavrov e cat se poate de calm: acordati voi independenta Kosovo si sa vedeti ce distractie incepe in Transnistria (distractia a inceput deja, Tiraspolul profaneaza ramasitele soldatilor romani din al Doilea Razboi Mondial). Vreti energie? - foarte bine, potoliti-i pe polonezi. Imi imaginez ca s-a ras cu pofta in Ministerul rus de Externe la solicitarea UE de a permite investitorilor europeni sa intre pe piata de energie a Rusiei: cum sa-ti dau pe degeaba ceva ce e al meu?!?!
Daca a existat vreo cancelarie care a ignorat pana mai ieri puterea Rusiei, are de ce sa se teama de acum incolo. Afirmatiile lui Putin la adresa avansului NATO, facute in conferinta de presa anuala acordata corespondentilor de presa de la Moscova, pot fi considerate adevarate declaratii de razboi: "raspunsul nostru va fi asimetric, insa extrem de eficient". Opririle brutale ale furnizarii de hidrocarburi sunt nimic pe langa ce pregateste actualul succesor al lui Petru cel Mare, viitorul sef al celui mai mare concern energetic mondial. Putin coace o super-alianta a statelor care detin rezerve de gaze naturale declarandu-se interesat de o simpla "coordonare". Si chiar coordonare va fi: toti consumatorii de gaze vor dansa coordonat la bagheta celui care va conduce acest concern. Nu-mi imaginez ca Putin se va retrage la o dacea oarecare sa se joace cu pisicutele, dupa cate a reusit la Kremlin il vad mai degraba conducand acest concern. Imi mai amintesc ca dupa ce a facut cadou cancelarului Schr�der o conducta prin Baltica, Putin l-a angajat pe acelasi Schr�der la Gazprom. De cate ori aud de prietenia ruso-germana mi se face frica pentru Romania...