Ziua Logo
  Nr. 3846 de sambata, 3 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Curtea Constitutionala instituie precedentul
Schimbarea regulilor in timpul jocului, neconstitutionala
Modificarea Legii referendumului in sensul simplificarii procedurilor de demitere a presedintelui Romaniei are mari sanse sa fie respinsa de Curtea Constitutionala, avand in vedere o decizie de neconstitutionalitate emisa, recent, de judecatorii instantei supreme, intr-un caz asemanator.
Este vorba despre modificarile aduse Legii statutului alesilor locali, potrivit carora mandatul primarilor si consilierilor inceteaza de drept, inainte de termen, ca urmare a pierderii calitatii de membru al partidului politic pe a carui lista acestia au fost alesi. In acest caz, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata, stabilind, prin Decizia nr. 61 din 18 ianuarie 2007, ca respectivele reglementari sunt neconforme cu Legea fundamentala. In Decizie, Curtea precizeaza: "In conditiile in care legea isi propune sa modifice statutul dobandit la data inceperii mandatului, prin instituirea unui nou caz de incetare a acestuia, legea devine retroactiva", incalcand, astfel, principiul neretroactivitatii legii, consacrat in articolul 15 (2) din Constitutie. In plus, judecatorii isi intaresc argumentatia invocand decizii ale CEDO si constata ca textele examinate "nu indeplinesc cele patru criterii de claritate, precizie, previzibilitate si predictibilitate pentru ca subiectul de drept vizat sa isi poata conforma conduita, astfel incat sa evite consecintele nerespectarii lor". Altfel spus, Curtea Constitutionala arata ca nu admite schimbarea regulilor in timpul jocului, pregatind terenul pentru o eventuala respingere a modificarii Legii referendumului in sensul demiterii presedintelui numai cu majoritatea voturilor cetatenilor prezenti la urne.
Migratia scapa nepedepsita
Revenind la Decizia din 18 ianuarie, precizam ca judecatorii Curtii au stabilit ca dispozitiile Legii 249/2006 privind alesii locali, referitoare la declararea in 45 de zile a apartenentei politice, incalca Legea fundamentala. Curtea a remarcat ca textele nu corespund exigentelor de tehnica legislativa specifice normelor juridice, aratand ca cel care a renuntat la calitatea sa de membru de partid pe lista pe care a fost ales nu putea sa prevada continutul noilor reglementari in domeniu, astfel ca nu poate fi sanctionat un comportament manifestat anterior intrarii in vigoare a acelei norme. Astfel, prevederile alineatelor 1 si 3, articolul II, din Legea 249 au fost declarate neconstitutionale. Alineatul 1 precizeaza ca in termen de 45 de zile de la publicarea Legii 249 in Monitorul Oficial, alesii locali sunt obligati, sub sanctiunea incetarii mandatului, sa isi declare apartenenta politica, prin declaratie scrisa, pe propria raspundere, depusa la secretarul unitatii administrativ-teritoriale. Alineatul 3 impune momentul - care sunt corelate cu texte din Legea 393/2004 - privind incetarea calitatii de consilier local sau de consilier judetean. Exceptia de neconstitutionalitate privind articolele din Legea 249 a fost ridicata din oficiu, intr-un proces, de judecatori ai Tribunalului Mehedinti, care au apreciat ca textele incalca principul neretroactivitatii legii civile, consacrat de Constitutie. Magistratii sustin ca prevederile legale criticate dispun pentru viitor si nu sunt aplicabile situatiilor anterioare intrarii in vigoare a Legii 249/2006. Decizia Curtii Constitutionale a fost comunicata celor doua Camere ale Parlamentului, care sunt obligate sa modifice legea conform constatarilor primite.
Ovidiu BANCHES 
 Afisari: 1125  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Cred ca acesta este asul din mineca lui Basescu,   de sorge
Doctrina Legilor Ex Post Facto   de Machiavelli
Art. 10 din Legea referendumului este corect iar Art. 81 din Constitutie este gresit   de Machiavelli
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cacealmaua prezidentiala (4145 afisari)
 Razboiul impotriva Iranului a si inceput (3780 afisari)
 Primul cap (3021 afisari)
 Sa cada! (2366 afisari)
 Licurici la licurici nu scoate ochii (2083 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01468 sec.