Ziua Logo
  Nr. 3842 de marti, 30 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Ce va spune Traian Basescu?
Cristian Unteanu 
-- Dulcea si imprevizibila noastra Romanie va vorbi azi dupa-amiaza la Bruxelles, in plenul Parlamentului European, prin inconfundabila voce a presedintelui nostru, pentru prima oara invitat ca sef de stat membru al UE. Si nu va fi deloc usor.
Va explica oare cum se face ca primul mare discurs politic european al presedintelui nostru il prinde intr-un moment fundamental opus celui de cu o luna in urma, cand lacrima fericit si emotionat, alaturi de premierul Tariceanu, pe umerii Europei care tocmai ne primise? Poate va incerca sa le explice cum, in doar 30 de zile, scena politica romaneasca a fost profund bulversata, traind o "criza profunda" generatoare de instabilitate. Poate, dar ii va fi greu sa foloseasca la Bruxelles aceiasi termeni cu care jongleaza la Bucuresti, atunci cand acuza o "tentativa de lovitura de stat". Cuvinte grele care, daca ar fi pronuntate si la Bruxelles, s-ar constitui intr-un semnal deosebit de grav pentru noii nostri parteneri, deloc doritori sa importe noi probleme in interiorul UE. De fapt, pe ei nu-i intereseaza atat deznodamantul scandalurilor de la Bucuresti, ci sa stie in ce masura Romania este afectata pe plan economic sau daca stabilitatea actului de guvernare e pusa realmente in primejdie. Noi vom spune ca e doar un foc de paie. Tonul discutiei l-a dat deja ministrul Razvan Ungureanu care a declarat pentru Reuters, la Bruxelles, cum ca "lasand artificiile retorice la o parte, viata politica in Romania nu este atat de agitata pe cat pare". Asa o fi si n-am vazut noi...
In definitiv, probleme exista si Europa, ar putea argumenta pe buna dreptate autorii discursului prezidential. Asa este, ba chiar unele foarte serioase, dar deosebirea fundamentala este ca macar au bunul simt sa-si spele rufele acasa, chiar daca tot in vazul lumii si la ore de maxima audienta. Ai nostri, lucru pe care ar trebui sa-l stie Presedintele nostru, din prima secunda a izbucnirii scandalului biletelelor si tot timpul dupa aceea, au transferat laturile direct la nivelul grupurilor politice din Parlamentul European si al partidelor transnationale pe care le reprezinta. Asta a provocat reactii imediate si tensionate, marcate de comunicate ale uneia sau alteia dintre fortele politice angajate deschis alaturi de colegii din Romania: liberalii si socialistii. Iar socialistii sunt acum realmente isterizati de aprecierile facute de vice-presedintele Senatului Romaniei, domnul Corneliu Vadim Tudor. Iata in ce termeni l-a descris pe Martin Schultz, liderul socialistilor europeni: "Tocmai din patria nazismului, care a produs Holocaustul, vine un Hilter mic, intarziat, un zapacit ca sa fie mai catolic decat Papa. Mos Martin asta"...
Dar nu numai acestea sunt problemele care au irumpt spre Bruxelles. Intrebarea este, persistenta, cat de mult adevar este in acuzatiile reciproce lansate intre presedinte si premier. Cat timp tema coruptiei era concentrata in carca opozitiei, explicatia care tinea la oficialii europeni era cea cu "dezastruoasa mostenire" si invocarea "sistemului ticalosit". Numai ca, acum, poate le va explica Presedintele cum stam cu grupurile de interese ale oligarhilor, actionand nu din afara, ci dinauntrul coalitiei care l-a adus la putere. Dar le va spune asta? Nu cred, pentru ca atunci se ajunge la temele conexe, adica ordonanta de urgenta anti-democratica trimisa fuguta de doamna Macovei la Guvern pentru a justifica puteri exceptionale pentru procurori. S-ar putea vorbi despre ascultarea telefoanelor, anchete teribile cu spioni sfarsite in coada de peste. Dar nu se va vorbi.
Si atunci? Vom auzi un discurs despre Romania europeana si respectarea neabatuta a angajamentelor. Si ca pot sa conteze pe noi. Dar ei ce vor avea de spus?
 Afisari: 1521  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Ce o sa spuna Basescu?   de DanBruma
Ce n-am priceput io   de namidee
Va spune ca el lupta cu mafia !   de diana-andreea
se va comporta ca un adevarat presedinte roman   de Romanul Antimason
Ilustrul domn senator Tudor   de Liliac
Ce va spune Traian Basescu?   de geek-a-contra
SEXTANT   de kfk
A r h i v a
  Trei zile, in trei tari    3 comentarii
  Farsa condamnarii comunismului (I)    12 comentarii
  Domnul Plesu are dreptate    9 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Romania 2007: Aliniati, directia bulau!    2007-01-26
  Criza sau garagata?    2007-01-23
  Se duce dracului giudetul, monser!    2007-01-19
  Prim redactor sef al natiunii    2007-01-16
  Dedesubturile campaniei antiromanesti    2007-01-12
 Top afisari / comentarii 
 Becali: Udrea si Cocos "sunt securisti" (6364 afisari)
 A ucis Oaia Uriasa (4303 afisari)
 Cadou pentru Becali (3541 afisari)
 Escrocherii romanesti atribuite Europei (3335 afisari)
 Cosmos TV langa Crematoriu (2983 afisari)
 In moarte clinica, Alianta DA se zbate inca (269 afisari)
 Bucurestii s-au impodobit cu stegulete pentru Bill Gates (105 afisari)
 CNSAS ar putea da verdict de "politie politica" in cazul celor trei ziaristi (63 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18334 sec.