Ziua Logo
  Nr. 3842 de marti, 30 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Domnul Plesu are dreptate
Alex Mihai Stoenescu 
-- Am aflat cu intarziere despre un "Drept la replica" semnat de Andrei Plesu si aparut in pagina de Opinii a ziarului ZIUA din 23 decembrie 2006.Domnul Plesu are dreptate: Este normal sa amestece calitatea mea de istoric cu aceea de vicepresedinte al unui partid politic. Sa le fie rusine celor care il obosesc pe domnul Plesu cu apelativul "ministrul lui Iliescu" sau "ministrul mineriadei", membru in ceea ce Corneliu Coposu numea "guvernul neocomunist al Romaniei", cand domnia sa este istoric.
Tot Corneliu Coposu se insela cand declara presei franceze: "Cei mai multi dintre membrii CFSN sunt comunisti deveniti disidenti, fie pentru ca se plictisisera de comunism, fie pentru ca au fost aruncati in dizgratie (Le Figaro, nr. 14110, 7 ianuarie, p. 3, articolul Les �tudiants contre le nouveau pouvoir).
Nu este corect sa aprobi si sa finantezi din fonduri guvernamentale saptamanalul "imund" Romania Mare, pentru a lovi in PNT-CD, in Octavian Paler si in Stelian Tanase, iar directorul acelei publicatii sa te fluiere, dupa 17 ani de la binele facut, in Parlamentul Romaniei.
Este normal sa te pretinzi doar un istoric de arta visator si nu un tovaras conspirator. Dar, in legatura cu relatiile "ministrului mineriadei" avute ante-1989 cu Ion Iliescu, acestea sunt consemnate, inca din 1990, in lucrarea cercetatorului Radu Portocala "Autopsia loviturii de stat romane", aparuta la Paris: "Intre timp, in Romania, structura de inlocuire se plaseaza in pozitie de asteptare. Moscova a dat unda verde. Foarte probabil, prin intermediul lui Brucan si Militaru, dar fara indoiala, si prin anumiti ofiteri de Securitate, aflati sub controlul direct al KGB. Contactele se multiplica. (...) In august (Iliescu n.a.) se deplaseaza in satul Tescani, pentru a se intalni cu Andrei Plesu, actualul ministru al Culturii, aflat, atunci, sub supraveghere la domiciliu. Opinia publica se obisnuise cu ideea ca Iliescu il va inlocui intr-o zi pe Ceausescu."
Nu este corect insa, ca in epoca transparentei, sa-ti falsifici trecutul. Prea sigur pe sine, dl Plesu uita si de participantii si de martorii - doriti sau nedoriti - ai intalnirii "secrete" avuta loc in 1989, la frumoasa vila a printesei Maruca Cantacuzino, unde era "exilat" viitorul ministru. Domnul senator si euro-parlamentar Eugen Mihaescu, fost consilier al presedintelui Ion Iliescu, ne-a oferit o declaratie punctuala despre relatarea personala a domnului Ion Iliescu privind vizita sa la Tescani, in 1989, motiv (si) pentru care a avut ulterior motivatia de a-l numi pe Andrei Plesu ministru in guvernul sau neocomunist. Pentru ale carui actiuni este acum anchetat de Procuratura Militara.
Altfel, este normal si chiar recomandabil ca intelectualii romani sa se intalneasca cu spionii sovietici. Acest fapt se intampla in mod curent in toate tarile civilizate; numai romanii sunt niste comunisti inapoiati care nu inteleg libertatile democratice. In aceeasi ordine de idei, Polonius nu este un material radioactiv, ci numele unui personaj din Hamlet.
 Afisari: 2794  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Iliescu, Europa LIbera? Niet   de Spartacus1
Acum se intelege de ce pana si...Plesu si Liiceanu...   de Melus Negrescu
Foarhte cercetator .....   de Ghita Bizonu'
Aha asta e marele istoric stoenescu?   de Shadow
Altii ce au facut?   de anurim
Dle Stoenescu, de ce ati parasit UFD si acum la cativa ani distanta...   de March
"...chiar recomandabil ca intelectualii romani sa se intalneasca cu spionii sovietici..."   de ionion
Domnule, Alex Mihai Stoenescu   de Radu Dragan
cizmarul sa-si vada de calapoade...   de lucid
A r h i v a
  Trei zile, in trei tari    3 comentarii
  Farsa condamnarii comunismului (I)    12 comentarii
  Ce va spune Traian Basescu?    7 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Repetam o eroare: ridiculizarea Parlamentului    2007-01-16
 Top afisari / comentarii 
 Becali: Udrea si Cocos "sunt securisti" (6364 afisari)
 A ucis Oaia Uriasa (4303 afisari)
 Cadou pentru Becali (3541 afisari)
 Escrocherii romanesti atribuite Europei (3335 afisari)
 Cosmos TV langa Crematoriu (2983 afisari)
 In moarte clinica, Alianta DA se zbate inca (269 afisari)
 Bucurestii s-au impodobit cu stegulete pentru Bill Gates (105 afisari)
 CNSAS ar putea da verdict de "politie politica" in cazul celor trei ziaristi (63 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.89958 sec.