Ziua Logo
  Nr. 3839 de vineri, 26 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cel mai destept baiat
-- Stolojan a luat energie ieftina de la contribuabili si-a dat-o magnatilor rusi * Profitul ALRO Slatina a crescut cu 370% dupa interventia fostului consilier al lui Basescu
Foto: MEDIAFAX
Memorandumul ALRO pe care Traian Basescu a incercat sa-i dea mai multe indicatii fostului ministru al Economiei Codrut Seres este doar fata vazuta a unui iceberg. De destinele societatii ALRO Slatina sunt legate personaje extrem de influente in Romania. Printre acestea il regasim si pe prietenul si fostul consilier pe probleme economice al sefului statului, Theodor Stolojan.
Unul dintre "baietii destepti" care iau energie ieftina pentru a o revinde scump, asa cum i-a denumit presedintele in urma cu mai mult timp. Numai ca Stolojan este "cel mai destept baiat". Fostul consilier de la Cotroceni a intervenit de mai multe ori in favoarea ALRO, proprietatea concernului rus MARCO Group. Inca din vara anului 2005, "draga Stolo" lupta aprig si facea tot felul de presiuni asupra ministrului Seres dar si asupra altor functionari din sistem, pentru ca societatea din Slatina sa primeasca energie electrica ieftina, de la companiile energetice nationale SN Nuclearelectrica si SC Hidroelectrica. Dovezile aflate in posesia ZIUA atesta, fara nici un dubiu, presiunile uriase pe care Stolojan le-a facut pentru rusii de la ALRO. Societate care a fuzionat cu Alprom, acolo unde si prietenul lui Basescu detine un pachet foarte profitabil de actiuni. Presiunile pe care le-a exercitat Stolojan asupra lui Codrut Seres au condus la favorizarea unei firme private in detrimentul statului si al contribuabilului.
In timp ce Basescu vorbea despre asa-zise grupuri de interese care ar influenta diverse decizii guvernamentale, de la Cotroceni Teodor Stolojan tragea sforile in favoarea ALRO Slatina. Actiuni pe care seful statului probabil ca le cunostea foarte bine. Mai mult, chiar rezolutia pusa de Basescu pe memoriul ALRO, prin care il atentiona pe ministrul Seres, este o dovada in plus, daca mai era nevoie, ca Stolojan avea acordul lui Basescu pentru a face trafic de influenta in favoarea rusilor de la Slatina.
ALRO este cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est, dupa Rusia. Productia aluminiului primar determina cheltuieli cu energia care ajung la aproape 60 la suta din totalul costurilor unei tone de aluminiu. Asadar, interesul rusilor care au preluat profitabila uzina de la Slatina era si este de a cumpara energie electrica la un pret cat mai mic pentru a obtine un pret de cost final cat mai bun al tonei de aluminiu. Iar curentul electric cu pretul cel mai mic este cel produs de centralele atomice sau de centralele pe apa - hidrocentralele. Aici a si actionat Stolojan. Mai precis, fostul consilier a exercitat presiuni constante asupra ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, precum si asupra directorului SN Nuclearelectrica, Teodor Chirica, si directorului Hidroelectrica, Traian Oprea.
La inceputul verii 2005, consilierul prezidential de atunci Theodor Stolojan si actionarul de la Alprom, societate care asa cum spuneam a fuzionat cu ALRO, i-a chemat "la raport" pe cei doi directori, impreuna cu ministrul Seres. Scopul era ca cei trei sa fie convinsi sa livreze energie electrica ieftina, sub pretul normal, catre amicii lui Stolojan de la ALRO Slatina. Discutiile cu fostul consilier prezidential au avut loc in doua randuri: in mai si in iunie 2005. La toate acestea s-au adaugat mai multe telefoane date celor trei.
Stolojan, profitabil 370% pentru rusi
Pana la urma, asa cum era de asteptat, protejatii lui Basescu si ai lui Stolojan de la ALRO au fost favorizati, la 11 iulie 2005 fiind incheiat un memorandum - cu caracter confidential - pentru livrarea de curent ieftin. Decizie prin care statul roman a fost cel ce a iesit in pierdere. Iar pierzand statul, a pierdut si contribuabilul roman. Care, in plus, a platit mai scump curentul electric, datorita acestei "manevre" din culisele Cotrocenilor, care a lasat pe piata, in marea majoritate, curentul scump de la Termoelectrica. Trebuie mentionat aici ca Hidroelectrica produce cel mai ieftin curent, dupa care, la un pret oarecum comparabil, urmeaza cel produs de Nuclearelectrica. Pretul pentru consumatorul casnic se calculeaza ca o medie ponderata intre aceste trei preturi de la cei trei furnizori.
Unele date comparative ale bilanturilor de la ALRO Slatina arata clar beneficiile obtinute de rusi in urma "favorurilor energetice" acordate la presiunile lui Stolojan. Astfel, pe primele sase luni ale anului 2005, cifra de afaceri a ALRO Slatina a fost de 7241 de miliarde de lei vechi. In aceeasi perioada, costurile cu energie si apa au ajuns la 1736 miliarde de lei vechi, adica 24% din cifra de afaceri. Profitul brut realizat pe primele sase luni ale lui 2005 a fost de 662 miliarde de lei vechi.
Situatia s-a schimbat dupa semnarea memorandumului secret. Astfel, in primul semestru al anului 2006 cifra de afaceri a urcat vertiginos, ajungand la 11.275 de miliarde de lei vechi. Costurile cu energia si apa pentru aceeasi perioada au fost de 1991 de miliarde de lei vechi, comparabile cu cele din primul semestru al anului 2005. Diferenta este ca in 2006 acestea au reprezentat doar 17,7% din cifra de afaceri. In sfarsit, profitul brut pe primele sase luni ale anului 2006 a urcat la 2453 de miliarde de lei vechi. Ceea ce reprezinta o crestere de 3,7 ori fata de aceeasi perioada a anului 2005.
Aceste date arata, cum spuneam, cat de profitabil a fost consilierul prezidential Theodor Stolojan pentru partenerii sai rusi de la ALRO Slatina. Astfel, prin favorizarea ALRO Slatina, consilierul de taina al lui Basescu a pagubit atat statul roman cat si contribuabilul de rand. In primul rand prin acordarea preferentiala a curentului electric ieftin catre o firma particulara, ceea ce este o enorma aberatie. In al doilea rand, cetatenii romani au de platit energie electrica scumpa, produsa de termocentrale, deoarece cea ieftina, cum spuneam, a fost alocata prietenilor lui Stolojan si Basescu de la MARCO Group, cei care detin ALRO Slatina.
Printre "baietii destepti" protejati de la Cotroceni
Prin semnarea de catre ministrul Codrut Seres, in urma presiunilor exercitate de catre Stolojan, a Memorandumului pentru livrarea energiei electrice ieftine catre ALRO Slatina, rusii de la MARCO Group au intrat practic in grupul "baietilor destepti" despre care vorbea Basescu.
Singura diferenta este ca acestia aveau un alt statut, fiind protejati de consilierul Stolojan. Si astfel de seful statului. Memorandumul, incadrat in categoria documentelor confidentiale, a fost aprobat de ministrul Seres si a avut si acordul secretarului de stat de la aceea vreme, conservatorul Dan Victor Alesandru. El insusi legat prin diverse interese de MARCO Group. Practic, documentul intocmit de Teodor Chirica, directorul SN Nuclearelectrica, in iunie 2005, si aprobat de Seres si Alesandru sub nr. 103578 din 11 iulie 2005, este special creat pentru ALRO Slatina. Sub masca rezolvarii unor probleme financiare pe care le-ar avea SN Nuclearelectrica, documentul prevede de fapt livrarea de curent ieftin catre firma rusilor de la Slatina. Societatea ALRO protejata de actionarul de la Alprom, Theodor Stolojan. In acelasi timp consilier pe probleme economice al presedintelui Traian Basescu. Interesant este ca in vreme ce Traian Basescu sustine peste tot ca toate contractele trebuie desecretizate, sa fie transparente, acest contract a avut un caracter confidential.
Firma lui Stolo devine partener strategic
Memorandumul confidential incheiat stabileste ca ALRO Slatina sa fie favorizata pentru o perioada de 10-15 ani, in baza unui parteneriat strategic. Prezentam in continuare paragraful din memorandum care se refera la acest aspect.
"Modalitatile de rezolvare, cel putin partiala, a dificultatilor financiare mai sus mentionate, precum si emiterea la data de 23 iunie 2005 de catre ANRE a Deciziei nr. 762/22.06.2005, prin care s-au aprobat preturile si cantitatile (reglementate) practicate in sectorul energiei electrice de catre SNN SA, din care rezulta disponibilul real pentru piata libera de cca. 100 MW, au condus la solicitarea de catre SNN SA de oferte din partea principalilor consumatori eligibili si titularilor de licente de furnizare a energiei electrice, activi pe piata, avandu-se in vedere urmatoarele principii:
- potentialul partener sa nu fi inregistrat incidente la plata fata de furnizorii de servicii;
- preluarea de catre acesta a unei cantitati cat mai mari din energia electrica disponibila pentru piata concurentiala;
- plata in avans pe un interval de 6 la 12 luni;
- contract pe durata de 12 luni cu posibilitatea de extindere, mergand pana la 10-15 ani (parteneriat strategic), daca parteneriatul si sistemul se dovedesc avantajoase pentru SNN SA;
- incheierea de catre SNN SA a unui parteneriat pentru reducerea riscului de livrare energie electrica in calitate de Vanzator si/sau Furnizor, avand in vedere totodata si asigurarea energiei electrice in situatii de oprire planificata sau neplanificata a Unitatii 1 de la CNE Cernavoda, cu un alt mare producator de energie electrica;
- mentinerea ca limita inferioara a pretului de vanzare a pretului din contractele de pe piata reglementata, asa cum a fost aprobat prin Decizia ANRE nr. 762/22.06.2005".
ALRO suge si de la Hidroelectrica
Prin Memorandumul secret, in grupul furnizorilor de energie electrica aserviti de Stolojan firmei ALRO Slatina este inclusa si societatea Hidroelectrica.
"Se mentioneaza ca posibilii parteneri din categoria principalilor consumatori eligibili si titularilor de licente de furnizare a energiei elctrice, activi pe piata, cu exceptia SC ALRO SA, fie nu au raspuns cererii SNN SA, fie au prezentat oferte necorespunzatoare fata de cerintele din scrisoarea de invitatie. Astfel, s-a trecut la solutia negocierilor cu SC ALRO SA, mare consumator de energie electrica si care nu a inregistrat incidente la plata fata de furnizorii de servicii, precum si cu SC Electrica SA, avand in vedere deficitul de contractare al acestei societati. Solutia comerciala care a reiesit in urma discutiilor si analizelor efectuate, avand in vedere oferta de cumparare energie electrica a firmei SC ALRO SA Slatina, are in vedere urmatoarele:
- constituirea SNN SA in calitate de Furnizor de energie electrica si incheierea unui contract de furnizare energie electrica cu SC ALRO SA, in calitate de Cumparator;
- alaturarea SC Hidroelectrica SA, in calitate de Garant, la contractul de furnizare energie electrica incheiat de SNN SA cu SC ALRO SA.
Totodata, pentru reducerea riscului SNN SA in calitate de Furnizor, acesta va combina in mod corespunzator cantitatile de energie electrica disponibile din productie proprie cu cantitati de energie electrica livrate de SC Hidroelectrica, pe baza unui contract de vanzare-cumparare energie electrica, cu posibilitati de modulare, incheiat intre SC Hidroelectrica si SNN SA", se arata in Memorandumul secret. Cu alte cuvinte, Teodor Chirica, directorul SN Nuclearelectrica, cel care a intocmit Memorandumul confidential la indicatiile lui Stolojan, ii asigura pe cei de la ALRO ca, in cazul in care SNN nu ar mai putea livra curent electric, din diverse motive, atunci Hidroelectrica ar intra in combinatie si ar suplini avaria. In urma aprobarii documentului secret, SNN SA a inceput furnizarea de energie electrica catre firma rusilor de la Slatina, protejata de Stolojan si Basescu, in limita a circa 100 MW pe 24 ore, cu participarea, cum spuneam, a Hidroelectrica. O cantitate imensa.
Alesandru, un alt om pentru rusi
Dan Victor Alesandru (foto), secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului si coordonator al Departamentului de Politici Energetice, a fost numit in functie la inceputul anului 2005, din partea Partidului Conservator. La aproape o luna dupa ce si-a pus acordul pe Memorandumul SNN pentru ALRO Slatina, pe 24 august 2005, Alesandru a fost eliberat din functie prin Decizia nr. 423 a premierului Tariceanu. Interesant este ca la momentul aprobarii documentului, Alesandru facea parte din conducerea firmei VITAL GAZ SRL, unde detinea si actiuni alaturi de tatal sau, Alesandru Ion. Firma VITAL GAZ primise un contract de lucrari de la ROMGAZ in valoare de aproape zece miliarde de lei. Ulterior, dupa incheierea memorandumului, specialistul in politici energetice, dat afara din postul de secretar de stat, a devenit membru in CA al firmei CONEF GAZ SRL, componenta a MARCO Group, alaturi de ALRO Slatina, ALPROM Slatina, ALUM Tulcea si CONEF SA. Mai mult, actionar la CONEF GAZ SRL, alaturi de CONEF SA (70 %), este si firma DISTRIROM (30 %), detinuta de acelasi Dan Victor Alesandru si de sotia sa, Maria Diana Alesandru.
DNA ancheteaza privatizarea ALRO
In luna ianuarie a anului trecut, Autoritatea de Control a Guvernului a sesizat Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului asupra faptului ca proprietarul ALRO Slatina nu a respectat obligatiile postprivatizare. In sesizare se arata ca proprietarul ALRO nu si-a indeplinit in totalitate obligatia de a realiza o investitie de portofoliu in suma de 16,6 milioane dolari, prin achizitionarea de actiuni la o intreprindere producatoare de aluminiu. La finele lui decembrie 2006, procurorii DNA au declansat umarirea penala in dosarul privind legalitatea contractului de privatizare a combinatului producator de aluminiu ALRO Slatina. Combinatul de aluminiu ALRO Slatina se afla in proprietatea grupului Marco International, care a devenit actionar majoritar in 2002, cand a achizitionat de la fosta Autoritate pentru Privatizare un pachet de 10% din actiuni. Anterior acestei operatiuni, Marco detinea peste 40% din capitalul ALRO, in urma unor tranzactii la Bursa. In prezent, grupul Marco controleaza 85,26% din actiunile ALRO, participatie atinsa in urma unor majorari succesive de capital.
Texte de Marian GHITEANU 
 Afisari: 6122  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 26 Afiseaza toate comentariile  
Bolnavul de rinichi   de Aurelian Grigoriu
Stolo reclamat la parchet pentru falsificarea semnaturilor necesare inscrierii PLD !   de Raquel
Metehne vechi...   de teddy bear
Unde dai si unde crapa ?   de Alcor
Am si eu o nedumerire/problema/intrebare ...   de Liviu2002j
Securistii   de Bumerang
Votati-l!!! are si platforma , este si destept si mai ales......   de everest_555
DNA -ul gandeste ,sau asteapta sa gandeasca altii pentru ei?   de ursu livia
Exercitiu   de loko
   de Viorel
lupus in fabula   de iuhasz andrei
Agarici,vanator de bolsevici !   de Marius Adrian Porojnicu
mai fratilor, care va pricepeti cat de cat   de simiondan
Unde e Procuratura?   de Nixon
   de avarfreson
Numai cand il vad pe Stolo rostind printre dinti "sa demisioneze Tariceanu", ma ia cu frig   de Raquel
ALRO nu vinde curent   de gurka2007
Securitatea scotea pentru KGB 2 miliarde anual, acum scoate mai mult!   de Ratza
Domnilor , mergeti pana la capat!   de marvas
Ma lepad de Satana   de voyager
D-l Davidescu   de cosor ion
ALO>>ALRO   de DORINEL
Ar mai fi ceva....   de Alex Anderson
Ciudat... daca "Privatizezi" ALRO cu "partenerii europeni".. ei ti-l inchid.. fiindca le concureaza   de Omul cu Picioare foarte Paroase
   de Polina
Ai citit acest articol, Dl Davidescu?   de Petre S
A r h i v a
  Vladescu da cu flit bursei    3 comentarii
  I se spunea Prostanacul    12 comentarii
  Tovarasul Iliescu    5 comentarii
  Vanghelie, maestrul gafelor    2 comentarii
  Muncitorul care s-a opus lui Ceausescu    4 comentarii
  Agentia de integritate resuscitata    
  "Epoca de aur. Intre propaganda si realitate"    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cel mai destept baiat (6122 afisari)
 I se spunea Prostanacul (5714 afisari)
 Cuplul care detine 707 case (4205 afisari)
 Bulgarii nu mai recunosc leva (3644 afisari)
 Lovitura liberala (3598 afisari)
 Pana si Emil Boc s-a suparat pe DIICOT din motiv de telefoane (109 afisari)
 Michel Platini si Mircea Sandu, impreuna in UEFA (64 afisari)
 "Moartea domnului Lazarescu" a castigat Premiul World Cinema 2007 acordat de BBC Four (58 afisari)
 Ceausescu la muzeu (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02919 sec.