Ziua Logo
  Nr. 3839 de vineri, 26 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Talleyrand si "plebicistul"
Zoe PETRE 
-- Daca iscusitul, cinicul ministru al lui Napoleon ar comenta agitatia politica la care asistam azi, fara indoiala ca ar spune ca "mai grav decat o crima, e o eroare".
Saptamana trecuta, premiul intai la eroare revenea presedintelui Basescu, care atribuia majoritatii romanilor prea putina familiaritate cu Caragiale. Saptamana asta, premiul trece insa la PSD si la ideea acestui partid, redevenit brusc vajnic, de a initia procedurile de suspendare a presedintelui.
Nu am intentia sa polemizez cu dl Iorgovan pe tema indreptatirii acestei initiative; vreau doar sa enumar cateva considerente in virtutea carora aceasta reprezinta o eroare politica majora a PSD. Ca e o eroare paguboasa si pentru Romania sare-n ochi, dar nu de la PSD astept sa-si bata capul cu fleacuri: nu cred ca poate fi citat nici macar un singur caz in care acest partid de oligarhi imbogatiti ai revolutiei sa fi renuntat la vreo actiune care ii parea avantajoasa - de la mineriade la alianta cu PRM, de la blocarea reformelor la retorica anti-NATO din 1998-1999 sau la cinismul ultimei sale guvernari - doar fiindca pagubea interesul national.
Poate ca dl Iliescu isi inchipuie ca va scapa de justitie aruncand iarasi Romania in haos. Din nou eroare, ma tem ca venerabilul n-a meditat indeajuns la soarta amicului Cozma. Doar dlui Geoana, in virtutea epitetului ornant care i s-a lipit de chip ca marca de scrisoare, ideea ii poate parea rentabila. Consecintele ei au toate sansele de a fi devastatoare pentru PSD.
PSD pierde in orice varianta. Pierde acum, fiindca aduce in discutie argumente constitutionale care nu au cum incita majoritatea cetatenilor, prea putin pasionata de exegeze de drept public, dar fascinata de populismul voios al presedintelui Basescu. Singurii care ar putea avea urechea destul de sensibila la argumente de neconstitutionalitate sunt aceia care le-au invocat in zadar cand dl Iliescu isi trimitea ortacii sa planteze flori in Piata Universitatii lua de gat ziaristi, intervenea brutal in justitie, candida a treia oara consecutiv, etc. Cei pentru care n-a fost atat de important ca Basescu a castigat prezidentialele din 2004, cat a fost de important ca PSD le-a pierdut. Cei care, vazandu-l azi pe presedintele - de onoare, va rog - al PSD cum se zbate inecat de iubire furioasa pentru Sfanta Constitutiune, au inceput deja sa rememoreze, sonor si pe multe voci, numeroasele imprejurari care delegitimeaza orice demers pesedist in numele Legii fundamentale. In aceasta etapa, PSD nu poate decat sa piarda.
La votul in Parlament e probabil ca PSD va pierde, mai ales ca a avut grija sa lege atacul la presedinte de o motiune contra Guvernului. PNL si, respectiv, PD, ar vadi prea multa prostie sa se alieze crucis cu un asemenea adversar. Daca PSD pierde in Parlament, castiga Basescu si pierde Parlamentul.
Dar cel mai grav lucru ar fi sa castige in Parlament. Iarasi, nu vorbesc de noi, cestilalti, pe care ne va reprezenta dl Vacaroiu cu stralucirea pe care i-o cunoastem. Dar, la un referendum la care PSD nu va mai putea alerga dupa votanti prin supermarketuri, e clar ca dl Basescu va fi plebiscitat cu panas.
Si atuncea sa te tii. Adio parlament, adio guvern. Confirmat in atare dramatice circumstante, dl Basescu va dicta. Iar PSD, definitiv compromis, tinta a pulsiunilor vindicative de care dl Basescu nu-i, vai, strain, va fi spulberat. Nu ca mi-ar parea rau, dar tot nu pot pricepe in virtutea carei logici isi pregateste PSD acest luminos viitor.
 Afisari: 1470  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
A FOST ODATA...   de moroianu
   de diana-andreea
D NA PROFESOARA ARE DREPTATE,   de sorge
Doamna Profesor, ca intodeauna aveti dreptate.   de balota
Quel chose - ma chere... Englezu' zice "wishful thinking.." Daca era asa de simplu..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Sa v'auda Dumnezeu Doamna Petre   de Horia Cornescu
   de Polina
Doamna Petre, ati zis Iorgovan ?   de alwis46
Eroare de interpretare   de Radu.Sabin
Doamna,superb articol   de Davidescu vasile
A r h i v a
  Slugile vinovate din servicii, Justitie si presa    7 comentarii
  De ce Cristi Puiu    6 comentarii
  Romania 2007: Aliniati, directia bulau!    2 comentarii
  La judecata zilei    11 comentarii
  De mana sau de masina?    2007-01-19
  Transfigurare si transformare    2007-01-12
  Mi, ti, i    2007-01-05
  Muieti is posmagii?    2006-12-29
  Iconoduli si iconoclasti    2006-12-15
 Top afisari / comentarii 
 Cel mai destept baiat (6122 afisari)
 I se spunea Prostanacul (5714 afisari)
 Cuplul care detine 707 case (4205 afisari)
 Bulgarii nu mai recunosc leva (3644 afisari)
 Lovitura liberala (3598 afisari)
 Pana si Emil Boc s-a suparat pe DIICOT din motiv de telefoane (109 afisari)
 Michel Platini si Mircea Sandu, impreuna in UEFA (64 afisari)
 "Moartea domnului Lazarescu" a castigat Premiul World Cinema 2007 acordat de BBC Four (58 afisari)
 Ceausescu la muzeu (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 2.19019 sec.