Ziua Logo
  Nr. 3838 de joi, 25 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Divort definitiv
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Ruperea protocolului Aliantei va face diferenta dintre un joc propagandistic, legat de suspendarea si demiterea presedintelui si infaptuirea cu adevarat a unui asemenea act fara precedent.
Este limpede ca opozitia, PSD, PC si PRM, nu este dispusa si nici nu poate sa mearga pana la capat, destituindu-l pe presedinte si facand alegeri anticipate pentru cea mai inalta functie in stat si, in acelasi timp, sa acorde o sustinere tacita unui Guvern al Aliantei DA. Din analizele anterioare reiese ca toate calculele politice ale opozitiei demonstreaza ca in pregatirea rezultatelor parlamentarelor din 2008 ar fi profitabila sustinerea unui Guvern liberal, chiar monocolor, dar absolut contraproductiva mentinerea la putere a combinatiei PNL-PD. Asa incat, mergand pana la capat in creionarea schemei tehnice utilizabile pentru demiterea presedintelui, trebuie sa admitem ca drumul trece prin divortul definitiv al partenerilor struto-camilei DA.
Ruperea protocolului Aliantei va face diferenta dintre un joc propagandistic, legat de suspendarea si demiterea presedintelui si infaptuirea cu adevarat a unui asemenea act fara precedent. Sa analizam, din aceasta perspectiva, la rece, sansele divortului definitiv. In ciuda tuturor contrelor, a scandalurilor care au mers pana la ridicarea poalelor in cap, in mod public, atat in plan intern cat si in plan extern, ultimele tambalauri fiind generate de madam Udrea, fruntas PD, iata ca cele doua partide se cramponeaza sa stea impreuna. Cel putin la modul declarativ. Fiecare are motive sa ezite in a genera ruptura irevocabila. PD, dintr-un calcul inteligent, sofisticat, a decis ca este bine sa stea la putere pana in ultima clipa. Bineinteles, cenzurand Guvernul din care face parte prin iesiri la rampa tipice nu pentru un partener la putere, ci pentru opozitie. Ramanerea PD la guvernare aduce nu numai favoruri pentru intreaga clientela, din ce in ce mai labartata pe harta tarii, ci si informatii compromitatoare despre liberali. Patrulaterul mortal in ceea ce priveste PNL este Traian Basescu - Monica Macovei - Parchete - PD. Si, in fine, primul test electoral important, alegerile pentru Parlamentul European, poate fi controlat de catre Ministerul Administratiei si Internelor, care apartine PD. La randul lor, liberalii se tem - o teama de-a dreptul sinucigasa - de ruptura intr-o asemenea masura, incat zilele trecute doar o palida minoritate din forul de conducere al partidului intentiona sa treaca la fapte. In prezent, PNL se iluzioneaza ca are ceva de castigat daca, cel putin pentru Parlamentul European, participa la alegeri pe liste comune cu PD. Un argument ce nu poate fi neglijat este ca PD inca sta foarte bine in sondaje iar Traian Basescu poate impinge acest partid si mai sus, in ciuda uraganului politic pe care il are de infruntat. Dar tocmai alegerile pentru parlamentarii europeni ar putea dinamita Alianta.
PD, este limpede, joaca inteligent la doua capete. Oficial, semnalizeaza ca este dispus sa ramana in alianta cu PNL si sa mearga pe liste comune. In realitate, face totul pentru a se combina intr-o noua alianta. Cu platformistii. In aceasta formula, s-ar putea prezenta la marea demonstratie electorala. Lasandu-i pe liberali cu ochii in soare. De altfel hipnotizati, acestia nu au intreprins inca nimic in scopul pregatirii alegerilor. Dar pentru amantlacul PD, este nevoie de un pretext. El poate fi identificat chiar in sondaje. Pe ultima suta de metri, PD poate solicita doua treimi din locurile de pe lista. Daca PNL accepta, e pierdut. Fiindca, in fata unei asemenea recunoasteri oficiale a superioritatii PD, Basescu il poate chema pe Boc sa formeze un guvern. Aruncandu-l peste bord pe Tariceanu. Ceea ce poate provoca, insa prea tarziu, ruperea Protocolului. Ce solutii ar avea PNL vom incerca sa aflam maine.
 Afisari: 4290  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Gata, s-a primit telegrama de la Tariceanu   de Ratacitul
Poate   de Serlan Dinus
A tunat si i-a adunat ! ministrul Iorgulescu, la B1TV, prea domn pentru a face fata unei   de Raquel
Parol,gandire comunista catalin_matei.   de ursu livia
Raquel, PNL-istii tai...   de Alcor
Ura ! Guvernul retrage ordonanta lui Macavei !   de Raquel
ACUN 5 MINUTE,   de sorge
Lasa nene, ca si eu m-am divortat de Cliopatra mea   de PANTAGRUEL
Speranta,marinarii sunt oameni dintr-o bucata.   de ursu livia
Cenzura en-gros la Cotidianul   de Melus Negrescu
Ruperea Aliantei   de catalin_mattei
Ca intotdeauna liberalii sunt domni, caci nu vor vota pentru suspendare,   de Raquel
Exista si divortz ... nedefinitiv? Divortz stand-by sau in-limbo   de paraipan
S-a racit   de Vasile Teodorovici
Nu e ca la aritmetica...   de Gabisky
Ruperea Aliantei si ghicitul in bobi   de Davidescu vasile
NU EXISTA UN MIJLOCITOR INTRE CELE 2 PALATE ?   de sorge
Divort definitiv   de Conan-the-Barbarian
Bine-ar fi sa fie bine!   de CAUTISANU GEORGE
A r h i v a
  Operatiunea anti-Basescu    2007-01-24
  Prezidentiale anticipate    2007-01-23
  Macovei, dupa Bodu    2007-01-22
  Sinucidere in grup    2007-01-19
  Biletul otravit    2007-01-16
 Top afisari / comentarii 
 Sclavele sexuale ale nazistilor (4744 afisari)
 Divort definitiv (4290 afisari)
 L-am suspendatara. Si? (3021 afisari)
 Moartea vine din Rusia (2988 afisari)
 Jaf la scolari (2825 afisari)
 Mihail Hardau: Afacerea microbuzelor este, de fapt, "o licitatie corecta, curata. O poveste frumoasa" (289 afisari)
 Operele alese ale lui Mircea Geoana (95 afisari)
 Vasile Paraschiv, muncitorul care s-a opus lui Nicolae Ceausescu (86 afisari)
 Diamantul sangeriu (Blood Diamond) (72 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.20989 sec.