Ziua Logo
  Nr. 3838 de joi, 25 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Jaf la scolari
-- Ministrul PD Hardau a dat un tun de 15 milioane de euro in bugetul sarac al Educatiei * MEC a cumparat 500 de microbuze la preturi inimaginabile
Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a pus pe rol, dupa modelul licitatiilor la limita legii, o afacere de 15 milioane de euro. Pentru achizitionarea de microbuze scolare. In cadrul proiectului "Microbuze pentru scoli", au fost cumparate 500 de autovehicole, valoarea totala a contractului fiind de 53.500.958,07 RON. Pretul de achizitie a microbuzelor este insa mai mare decat cel practicat pe piata. Asta fara a lua in calcul o oferta en-gros care automat atrage reduceri serioase ale pretului. In aceste conditii, sunt posibile doar doua variante: fie conducerea MEC este iresponsabila si a facut o afacere proasta, fie achizitia microbuzelor a reprezentat o buna ocazie ca anumite persoane sa se infrupte din banul public. Cea de-a doua ipoteza pare a fi si cea mai credibila. Grav este insa ca toata aceasta afacere s-a realizat pe seama copiilor. Cu alte cuvinte, sume uriase ce trebuiau sa se indrepte catre elevi au ajuns prin diverse inginerii in buzunarele altora. ZIUA cere Corpului de Control al Guvernului demararea de urgenta a unor verificari care sa faca lumina in afacerea cu microbuze.
Caietele de sarcini pentru licitatia din primavara anului trecut au fost cumparate de SC Casa Auto SRL, SC Porsche Romania SRL, SC Romcar SRL, SC AutoItalia SRL si SC Cefin Romania SRL. Castigatori au fost AutoItalia, care furnizeaza Fiat Ducato si Fiat Panorama, si Porsche Romania, care ofera microbuze marca Volkswagen. In urma licitatiei, s-a ajuns ca un microbuz cu 16+1 locuri sa coste intre 107.856 si 115.646 lei, iar pretul unuia cu 8+1 sa fie situat intre 75.774 si 88.033 lei, in functie de model si dotari. Daca ne referim numai la microbuzele Fiat, pretul oferit de MEC este intre 31 si 34 de mii de euro, pentru cele de 17 locuri si de 23-26 de mii de euro pentru cele cu doar noua locuri. Consultand piata auto, reiese o diferenta intre producator si furnizor (MEC) intre 700 si 2000 de euro/bucata, in favoarea producatorului. Cota de piata este situata intre 18 si 30 de mii de euro pentru un astfel de microbuz nou-nout. Nu este o noutate faptul ca in cazul unor achizitii "en gros", cum este cazul de fata, dealerii auto fac reduceri substantiale si nu umfla preturile. In cazul de fata MEC nu numai ca nu a beneficiat de acest lucru, dar insusi pretul in sine este marit.
Nebuloase in contract
O alta problema care naste semne de intrebare este de ce nu s-au achizitionat microbuzele de la o singura firma. Si trebuia ca in urma licitatiei sa iasa doi castigatori. Este ireal sa ne inchipuim ca celebrele firme producatoare Fiat ori Volkswagen nu au individual capacitatea de productie pentru un "fleac" de 500 de microbuze. Explicatia ar fi ca astfel se incearca aruncarea pe piata a unui pausal, pentru a fi greu de stabilit sumele exacte de achizitie. Pe site-ul ministerului sunt prezentate foarte evaziv aceste sume, puse la bataie printr-o licitatie publica. Nicaieri nu apare pretul defalcat pe unitate, marca si capacitate. Cat despre motorizare si nivelul dotarilor, ce sa mai vorbim.
Nici termenele de livrare nu au fost respectate
Potrivit MEC, microbuzele de la SC AutoItalia, tip Fiat Ducato si Fiat Panorama, urmau sa fie livrate in luna noiembrie (227 microbuze), respectiv luna decembrie (134 microbuze). Pentru microbuzele Volkswagen de la SC Porsche termenele specificate in contract erau: 13 noiembrie - 1 decembrie 2006 (50 de bucati), urmand a se incheia in intervalul 4 - 20 decembrie 2006 (89 microbuze).
In prima luna a acestui an s-au predat zeci de microbuze scolare pentru judetele Braila, Teleorman, Tulcea, Giurgiu si Dolj. In perioada 19-22 ianuarie au fost date si ultimele chei ale microbuzelor destinate elevilor din judetele Cluj, Mures si Salaj. Abia pe 22 ianuarie, la mai bine de o luna dupa termenul limita, prevazut de contract, ministrul Hardau a anuntat finalizarea livrarii microbuzelor catre unitatile scolare din mediul rural.
Microbuzele n-au soferi
Proiectul lui Hardau viza dotarea scolilor din mediul rural defavorizat cu 500 de microbuze. Criteriile de selectie pentru ca o unitate de invatamant sa beneficieze de astfel de microbuze au fost urmatoarele: un numar minim de 15 elevi care necesita transport scolar; distanta minima pana la unitatea de invatamant sa fie de trei kilometri; perspectiva demografica sa fie cel putin stationara.
Ganduri, am putea spune, frumoase. Numai ca in respectivul proiect nu se stipuleaza cine va administra aceste masini, ai cui angajati vor fi soferii si nu in ultimul rand, daca, impreuna cu institutiile abilitate, se va urmari si eliminarea transportului scolar ilegal, care a proliferat, in ultimul timp, in mai toate judetele tarii. Prima problema a si aparut. Frumoasele si noile microbuze stau, multe dintre ele, trase pe dreapta din lipsa conducatorilor auto.
Un astfel de exemplu il gasim in Judetul Botosani, unde peste 100 de elevi strabat zilnic pe jos mai bine de 10 kilometri, cu toate ca scolile la care invata au primit inca din luna decembrie noile microbuze de la MEC. Din lipsa soferilor 12 din 14 microbuze stau in curtile unitatilor de invatamant, catre care au fost repartizate. Conducerile scolilor, proaspat posesoare de masini, se plang ca nu au prevazute in organigrama posturi de soferi. Astfel, declaratiile ministrului PD Mihail Hardau nu isi gasesc si aplicatia faptica. Acesta spune ca spera ca microbuzele scolare "sa imbunatateasca, in mod semnificativ, viata elevilor si sa reduca abandonul scolar. Procesul de modernizare si de dotare a institutiilor de invatamant preuniversitar este in plina desfasurare". Realitatea din satele si comunele tarii il contrazice.
Masinile nu fac fata noroaielor rurale
Pentru a constata "eficienta" microbuzelor, redam experienta a 30 de elevi din localitatea vasluiana Bradesti. Acestia nu au ajuns zilele trecute la scoala deoarece noul microbuz, in valoare de peste 30.000 de euro, repartizat de ministrul Hardau, a ramas impotmolit in noroiul din mijlocul drumului.
Elevii au ramas astfel blocati pe drumul care leaga localitatile vasluiene Bradesti si Vinderei. Autoritatile locale din comuna Vinderei au declarat ca situatia a aparut odata cu incalzirea vremii, care a dus la topirea zapezii. Microbuzul a fost scos cu greutate din namol, cu ajutorul unui tractor. Drept urmare, autoritatile locale au interzis folosirea mijlocului de transport pentru scolari, pana la refacerea drumului. In aceste conditii, elevii din Bradesti vor fi nevoiti sa mearga zilnic pe jos peste zece kilometri. Exact distanta dintre localitatea de domiciliu si scoala din Vinderei. Din nefericire nu este un caz izolat.
Modelul Blaga
Mihail Hardau nu este primul ministru PD care face afaceri dubioase cu masini, pe banii contriabililor. Este de notorietate achizitia de Dacii Logan efectuata de Ministerul Administratiei si Internelor, condus de Vasile Blaga.
ZIUA a dezvaluit ca in anul 2006, MAI a luat in sistem leasing, 6000 de autoturisme Logan, contravaloarea contractului de leasing fiind de 258.214.531,85 RON (inclusiv TVA). Pentru a ascunde afacerea - in acte un Logan costa 12.000 de euro, in timp ce valoarea lui reala era de 6300 - s-a trecut un pret in care erau incluse si dotarile. Ministerul nu a fost in stare insa sa explice costurile separate ale dotarilor si nici sa prezinte numele firmei care a montat aparatura si a inscriptionat masinile. Mai mult, autoturismele, luate la un pret aproape dublu fata de cel din fabrica, au fost preluate de la o firma abonata la bani publici. S.C. AGER LEASING S.A., cu sediul in zona libera a orasului Giurgiu avea antecedente in contracte dubioase cu MAI, Televiziunea Romana, Primaria Iasi sau Electrica SA. Numele patronului societatii de leasing, Mihail Bogdan Savin, un apropiat al ministrului, a fost acuzat in anul 2002 ca a beneficiat de returnari ilegale de TVA de zeci de miliarde de lei.
Hardau, un fan al motorizarii
Numai in anul 2006, MEC a achizitionat 679 de microbuze scolare in valoare totala de 81.892.000 lei. Astfel 500 de microbuze, la care am facut referire, au fost cumparate prin licitatie de catre minister, alte 179 de microbuze fiind achizitionate, dupa bunul plac, de catre inspectoratele scolare judetene.
Fondurile si in acest caz au alocate tot de la MEC. In plus, pentru anul in curs, ministerul condus de Hardau previzioneaza achizitionarea altor 800 mijloace de transport adaptate pentru nevoile scolilor. Desi, dupa cum s-a vazut sunt multe necunoscute in legatura cu cei care administreaza masinile, infrastructura precara si nu in ultimul rand cu cine ar trebui sa le conduca. Odata cu incheierea livrarii transei de 500 de microbuze, ministrul Mihail Hardau declara ca la ora actuala necesarul pentru transportul elevilor este rezolvat in proportie de 70-75 la suta. Tinand cont de declaratia sa se naste o fireasca intrebare. Cui folosesc alte 800 de mijloace de transport destinate scolilor pe care ministrul vrea sa le achizitioneze in 2007? Probabil tot printr-o licitatie la limita legii.
Pretul corect
Sumele platite de MEC pentru microbuzele scolare sunt mult mai mari decat costul real al acestora. Spre exemplu, conform siteului reprezentantei FIAT in Romania, microbuzul FIAT Panorama de 1400 cm cubi cu toate taxele incluse costa 14.122 de euro. In cazul unui model mai sofisticat cu motor de 1900 cm cubi pretul de vanzare este de 17.244 euro. Cu toate acestea, pretul oferit de MEC pentru microbuzele FIAT este intre 23 si 26 de mii de euro.
Tipurile de masini, pe judete
Prezentam loturile si tipurile de masini, repartizate pe judete, conform proiectului MEC.
- Lotul I (include judetele Bacau, Iasi, Vaslui, Vrancea, Botosani, Neamt, Suceava, Galati, Buzau, Braila): SC AutoItalia SRL - 105 microbuze - capacitate locuri 16+1, 10 microbuze - capacitate locuri 8+1
- Lotul II (judetele Harghita, Bihor, Cluj, Covasna, Bistrita-Nasaud, Maramures, Mures, Satu Mare, Salaj, Brasov): SC Porsche Romania SRL - 118 microbuze - capacitate locuri 16+1, 21 microbuze - capacitate locuri 8+1
- Lotul III (judetele Arad, Alba, Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti, Timis, Sibiu, Gorj): SC AutoItalia SRL - 85 microbuze - capacitate locuri 16+1, 6 microbuze - capacitate locuri 8+1
- Lotul IV (judetele Constanta, Tulcea, Arges, Calarasi, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman, Valcea): SC AutoItalia SRL - 142 microbuze - capacitate locuri 16+1, 13 microbuze - capacitate locuri 8+1.
Daca ministrul Hardau se falea ca are tabloul complet al necesarului de microbuze inca de la sfarsitul lunii martie 2006, licitatiile s-au desfasurat abia in vara, finalizarea programului consumandu-se cu intarziere, abia in ianuarie a.c.
Cu numai un Audi A6
Cultul pentru parcul auto nu il ocoleste pe Hardau nici atunci cand vine vorba de masina pe care a luat-o din banii contribuabililor. Ministerul Educatiei si Cercetarii a achizitionat, intre Craciun si Anul Nou, un autoturism Audi A6, ultimul tip, in valoare de 60.000 de euro. Suparat pe reprezentantii mass-media care l-au tot intrebat de respectiva achizitie, Hardau a declarat ca masina luata nu este una chiar scumpa. Si ceva de rangul sau. Hardau si-a explicat gestul prin faptul ca parcul auto al ministerului continea numai "harburi". In cinismul sau, ministrul a dat exemplul omologilor maghiari care potrivit declaratiei sale au la dispozitie autoturisme Audi A8. Deci, ministrul Invatamantului din Romania face chiar sacrificii.
"Pinocchio" de la MEC
PSD i-a acordat ministrului Hardau, in urma rezultatelor "deosebite" pe taramul invatamantului, premiul "Pinocchio". Departamentul de Educatie si Cercetare al social-democratilor justifica nominalizarea ministrului "pentru efortul constant de a-i minti pe elevi, profesori si parinti, incercand sa convinga ca realitatea e alta decat cea pe care o vedem cu totii in scolile romanesti". In plus, PSD propune ca odata cu acordarea premiului lui Hardau sa i se taie si nasul.
texte de Mihnea TALAU 
 Afisari: 2825  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Salvarea "SALVARII"   de Serlan Dinus
dezinformare   de nordexpert
din comunisti nu faci europeni   de adrianotl
Sunteti ziarul cu cea mai feroce cenzura!   de Solitude
Ati pus lupa pe PD ?   de Alcor
ministrul tipic ramin   de fericire
cainii latra......caravana trece   de vasile constantin
A r h i v a
  Moartea vine din Rusia    2 comentarii
  Europarlamentare cu frauda-n coaste    3 comentarii
  Samsarul de la Cultura    3 comentarii
  Pacea de la Cablu    3 comentarii
  Europa sub zapada    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sclavele sexuale ale nazistilor (4744 afisari)
 Divort definitiv (4290 afisari)
 L-am suspendatara. Si? (3021 afisari)
 Moartea vine din Rusia (2988 afisari)
 Jaf la scolari (2825 afisari)
 Mihail Hardau: Afacerea microbuzelor este, de fapt, "o licitatie corecta, curata. O poveste frumoasa" (289 afisari)
 Operele alese ale lui Mircea Geoana (95 afisari)
 Vasile Paraschiv, muncitorul care s-a opus lui Nicolae Ceausescu (86 afisari)
 Diamantul sangeriu (Blood Diamond) (72 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02728 sec.