Ziua Logo
  Nr. 3837 de miercuri, 24 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Deficit ingrijorator pe piata fortei de munca
Mihai TANASESCU 
-- Romania se confrunta, tot mai evident in ultimii ani, cu o criza a fortei de munca. Pe piata fortei de munca se inregistreaza un deficit in ceea ce priveste muncitorii necalificati, dar si ingineri, specialisti IT, manageri sau cadre medicale.
Una dintre cauzele majore care stau la baza acestui fenomen este migratia fortei de munca in strainatate. Motivati pe de o parte de bani mai multi, iar pe de alta parte de sansele personale de afirmare profesionala, tot mai multi romani aleg sa munceasca in afara granitelor tarii, iar fenomenul tinde sa se extinda mai ales in randul tinerilor absolventi.
Un sondaj realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa indica faptul ca in cursul acestui an 1,5 milioane de romani si-au manifestat intentia de a pleca la munca in strainatate. Dintre cei care aleg sa plece in strainatate, cei mai multi sunt tineri. Indiferent de conditiile in care pleaca, cei mai multi dintre ei aleg sa nu se mai intoarca in Romania si se stabilesc definitiv in tara in care isi desfasoara activitatea.
De asemenea, exodul fortei de munca din randul tinerilor este determinat si de lipsa unor perspective viabile odata cu terminarea ciclului educational. In Romania nu exista o corelare a cererii de pe piata muncii cu oferta sistemului de invatamant, astfel ca tinerii absolventi sunt nevoiti fie sa se reorienteze profesional, fie sa emigreze. Dintre cei care aleg sa lucreze in tara, multi isi desfasoara activitatea pe posturi care n-au nici o legatura cu pregatirea lor de baza.
Conform unui studiu al Ministerului Muncii, 10% dintre angajatori declara ca toti sau majoritatea angajatilor cu studii superioare din firma lor nu sunt incadrati pe posturi conforme cu pregatirea certificata. Dintre acestia, 78,2% lucreaza in domenii inferioare calificarii, dar pe posturi mai bine platite decat ar fi putut gasi conform diplomei, iar 21,8% sunt incadrati pe posturi care ar solicita o calificare superioara celei pe care o au. Astfel, deficitul fortei de munca este si o consecinta a faptului ca tinerii absolventi nu intra pe piata muncii din cauza lipsei de competenta sau din cauza nepotrivirii competentelor cu cererea de pe piata.
Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene aplica reforme ale sistemelor de invatamant astfel incat acestea sa raspunda atat nevoilor imediate de pe piata fortei de munca, cat si asteptarilor si competentelor tinerilor.
In Romania insa, angajatorii se plang de faptul ca tinerii angajati nu corespund competentelor de baza pentru meseriile pentru care au fost instruiti si asta pentru ca pregatirea care li se ofera la momentul actual in scoli si universitati nu este una care sa poata fi pusa in practica.
Mai mult decat atat, in prezent nu exista nicio strategie pe termen mediu si lung (10, 15 ani) care sa ghideze politicile publice din sistemul de invatamant. Incotro se indreapta invatamantul romanesc? Cum reuseste el sa raspunda provocarilor de pe piata fortei de munca, in contextul integrarii europene si al globalizarii de pe piata comunitara? Sunt intrebari la care deocamdata nu putem sa raspundem. Se vorbeste tot mai intens despre import de forta de munca. Cu toate acestea nu se stie care vor fi regulile, contingentele, profesiile sau termenele. Romania nu are astazi un astfel de plan pentru dezvoltarea fortei de munca.
Corelarea cererii de pe piata muncii cu oferta sistemului educational trebuie sa devina o prioritate guvernamentala pentru anii post-aderare. Romania trebuie sa investeasca in dezvoltarea fortei de munca, dar si in crearea conditiilor necesare pentru pastrarea acesteia in economia nationala.
 Afisari: 1196  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Deoarece invatamantul a fost subfinantat ani de-a randul ...   de Liviu2002j
eu spun drept   de folclorist
Unul dintre inovati, Mihai Tanasescu   de voyager
Si asta uita sa "taca" ca e la moda   de Shadow
Dati-le salarii d-lor vaicareti industriashi   de Bismark
"Se vorbeste despre import de fortza de munca in Romania"   de vida clara
Pai nu putem decat sa va multumim   de Solitude
A r h i v a
  Gura pacatosului    7 comentarii
  Asasinarea unui jurnalist    6 comentarii
  "Maini curate" sau "togi rosii"?    4 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Tariceanu redivivus    7 comentarii
  In asteptarea strategiei post-aderare    2007-01-17
  Pensiile administrate privat    2007-01-10
  Romania, alaturi de familia europeana    2007-01-03
  Agricultura romaneasca de subzistenta    2006-12-20
  Privatizarea CEC trebuie oprita    2006-12-13
 Top afisari / comentarii 
 Uragan peste Basescu (4196 afisari)
 Operatiunea anti-Basescu (3936 afisari)
 SUA ataca Iranul pana in aprilie (3743 afisari)
 Ziua a avut dreptate: E ciordita! (2616 afisari)
 Goarnele Cotrocenilor: Rompres si Ev.Z (2583 afisari)
 Basescu a serbat Unirea alaturi de platformistii lui Stolojan, Tariceanu, prezidand sedinta de Guvern (291 afisari)
 Greva la Bursa de Valori Bucuresti (118 afisari)
 Cei care contesta deciziile CNSAS s-ar putea adresa direct Justitiei (51 afisari)
 Trend-ul pe 2007: de la virusi de tip Phantom la virusi de tip cal-troian (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.21025 sec.