Ziua Logo
  Nr. 3837 de miercuri, 24 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
"Maini curate" sau "togi rosii"?
Dan CIACHIR 
-- Nu ma mai surprinde atractia intelectualilor nostri pentru idei ori solutii de import expirate. Sa tot fie cativa ani de cand un om care are un nume in cultura actuala propunea Bisericii nationale un "Vatican II" al sau, ignorand ca aceasta nu ar putea recurge la un asemenea demers unilateral, incalcand astfel sobornicitatea si simfonia cu celelalte Biserici ortodoxe surori.
In urma cu o saptamana, un venerabil retor spunea intr-o emisiune de televiziune ca justitia romaneasca ar avea nevoie de-o operatie similara sau identica celei intitulate "Cu mainile curate", care a zguduit Italia la inceputul anilor '90 ai secolului trecut. Or, se stie astazi ca operatiunea judiciara "Mani pulite" a fost orchestrata politic. Sau, cu alte cuvinte, au fost atinse obiective politice cu mijloace judiciare. Odata prabusit comunismul in tarile foste satelite ale Moscovei, sau odata sfarsit "al treilea razboi mondial" (razboiul rece), presa si fortele economice italiene au socotit ca nu mai este nevoie de o stabilitate politica puternica asigurata de fortele de dreapta. Asa s-a declansat operatiunea "Mani pulite", in 1992; operatie prin care magistratii italieni au scos la iveala o suita de fapte de coruptie. Demersul acesta a avut, de altfel, si un al doilea act, numit "Tangitopolis".
Dupa ce magistratii italieni, in frunte cu judecatorul Antonio Di Pietro, si-au facut publice concluziile, rezultatul a fost disparitia a cinci partide italiene de pe scena politica, intre care Partidul Socialist, condus de Bettino Craxi, fost premier, care s-a refugiat ulterior in Tunisia, unde a si murit. Insa lovitura cea mai serioasa a primit-o Partidul Democrat-Crestin ("La Democrazia Cristiana"), care tinuse vreme de patru decenii comunismul in frau in Italia. In felul acesta s-au redresat comunistii, intrucat dupa declansarea operatiunii "Mani pulite" numerosi italieni si-au revizuit optiunile in calitate de alegatori. In consecinta, "Maini curate" a dobandit si denumirea de "Togile rosii". Asa incat, daca stie ce spune, venerabilul retor pomenit mai sus ar dori un demers politic sub pavaza judiciara colorat in rosu aprins. Pentru ca aceasta a insemnat in realitate "Mani pulite"!
La vremea respectiva, adica in 1992, tenorul juridic care a primit aplauze la scena deschisa a fost, asa cum spuneam, Antonio Di Pietro. In realitate, un alt judecator de instructie, Carlo Palermo, a fost acela care a inceput, inca din 1983, cercetarile privind coruptia la inalt nivel din Italia. In 1984, Carlo Palermo l-a trimis pe Craxi in fata unei comisii de ancheta "pentru delictul de finantare ilicita a Partidului Socialist Italian si aspecte conexe legate de traficul cu arme". Initial, Carlo Palermo a fost sanctionat pentru anchetarea premierului, pentru ca ulterior sa fie "reabilitat". Pentru tenacitatea cu care a investigat fapte de inalta coruptie si afaceri mafiote, dar poate si pentru ca a fost judecatorul de instructie care l-a anchetat pe Ali Agca, atentatorul la viata Papei Ioan Paul al II-lea, ancheta in care a respins teza "filierei bulgare", acreditata oficial, Carlo Palermo a fost victima unui atentat din care abia a scapat cu viata (soferul si agentul sau de paza fiind omorati). Laurii actiunii "Maini curate" i-a cules insa integral Di Pietro. Cand a venit vremea lor. In 1992.
Ca unul care evit urechismul, recomand cartea lui Carlo Palermo, "Il Giudice", Reverdito Edizioni, Trento, 1997. Volumul contine si trimiteri referitoare la initierea in Masonerie a colonelului Ghadafi (cf. pag. 215, 216, 248), conducatorul Libiei, vizitat recent de presedintele Basescu.
 Afisari: 1033  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
   de avarfreson
In anii 70 Partidul comunist italiar era unul din cele mai puternice din Europa   de Romeo2004
Vatican II pt BOR   de Maxim
Pe mine ma surprinde, insa...   de threyc04
A r h i v a
  Gura pacatosului    7 comentarii
  Asasinarea unui jurnalist    6 comentarii
  Deficit ingrijorator pe piata fortei de munca    7 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Tariceanu redivivus    7 comentarii
  Cine a dat sfoara la zmeu? (II)    2007-01-17
  Cine a dat sfoara la zmeu? (I)    2007-01-10
  Smerenie si gazetarie    2007-01-03
  Patriarhia culege roadele indolentei    2006-12-27
  Analistii si "boborul"    2006-12-20
 Top afisari / comentarii 
 Uragan peste Basescu (4196 afisari)
 Operatiunea anti-Basescu (3936 afisari)
 SUA ataca Iranul pana in aprilie (3743 afisari)
 Ziua a avut dreptate: E ciordita! (2616 afisari)
 Goarnele Cotrocenilor: Rompres si Ev.Z (2583 afisari)
 Basescu a serbat Unirea alaturi de platformistii lui Stolojan, Tariceanu, prezidand sedinta de Guvern (291 afisari)
 Greva la Bursa de Valori Bucuresti (118 afisari)
 Cei care contesta deciziile CNSAS s-ar putea adresa direct Justitiei (51 afisari)
 Trend-ul pe 2007: de la virusi de tip Phantom la virusi de tip cal-troian (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19341 sec.