Ziua Logo
  Nr. 3837 de miercuri, 24 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Ziua a avut dreptate: E ciordita!
-- Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, a afirmat ieri ca vioara Stradivarius aflata la Madalin Voicu apartine de drept statului roman
Dupa cateva saptamani de ezitari ori chiar de lipsa de reactie, Ministerul Culturii si Cultelor a decis sa se implice in rezolvarea cazului Stradivarius Elder dezvaluit de ZIUA.
Scenariul propus de ziarul nostru avea doua directii. Fie vioara apartine mostenitorilor marelui violonist Ion Voicu in urma unor documente de primire-predare cu statul roman, caz in care e necesar sa fie dezvaluite circumstantele prin care statul roman a renuntat la o proprietate din categoria tezaur a patrimoniului national. Fie vioara Stradivarius Elder apartine Ministerului Culturii si Cultelor si ea trebuie predata de Madalin Voicu si de Fundatia Internationala "Ion Voicu" castigatorului din 1999 al concursului de atribuire a viorii, cunoscutul violonist Gabriel Croitoru.
Partile implicate in investigatia ZIUA, despre cine e cu adevarat proprietarul viorii ce valoreaza peste trei milioane de euro, au facut, la inceput, un balet de tatonare si au ajuns, acum, in situatia de care pe care. De precizat e faptul ca Madalin Voicu nu a vrut nici de aceasta data sa-i lamureasca pe cititorii ZIUA asupra acestui controversat subiect, refuzand sa dea declaratii numai pentru ziarul nostru.
Destinata unui tanar violonist
Impins de presiunea opiniei publice si a mass-media privind soarta viorii Stradivarius Elder ce a apartinut maestrului Ion Voicu, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, a afirmat ca instrumentul apartine de drept statului roman si ca el va fi dat unui tanar violonist, in urma unui concurs de atribuire. Adrian Iorgulescu ii forteaza, astfel, mana lui Madalin Voicu prin care acesta sa vina cu acte doveditoare asupra faptului ca este proprietarul fara tagada al viorii Stradivarius Elder. "Am decis ca o echipa de la Ministerul Culturii si Cultelor sa se ocupe de aceasta chestiune. Vioara a fost achizitionata de statul roman, ea trebuie sa apartina statului roman. Nu stiu sa existe vreun document care sa ateste ca domnul Voicu este proprietarul viorii. Domnul Madalin Voicu sustine ca tatal sau a platit-o din drepturile sale de autor, ramane sa dovedeasca acest lucru. Daca nu va dovedi acest lucru, va fi obligat potrivit legilor acestei tari sa transmita obiectul la Ministerul Culturii si Cultelor, care nu-l va stoca, ci-l va pune la dispozitia unui violonist, pentru ca o vioara trebuie cantata, trebuie folosita, nu trebuie sa stea intr-un seif. Important este ca un tanar violonist roman sa cante pe acest instrument, care este unul exceptional, din primele 20 despre care se stie ca exista, de Stradivarius", a declarat Adrian Iorgulescu. Conform ministrului Culturii si Cultelor, nu exista nici un act care sa dovedeasca faptul ca vioara Stradivarius cumparata de statul roman in 1956 ar apartine familiei Voicu. Lucru care ii confera lui Adrian Iorgulescu motivul legal pentru care va face demersurile necesare pentru a recupera vioara Stradivarius in favoarea statului roman. Iorgulescu a mai precizat ca MCC a studiat aceasta problema si nu a gasit vreun act care sa dovedeasca proprietatea familiei Voicu asupra viorii Stradivarius Elder.
Vioara a "disparut" dupa 5 ianuarie 1990
Adrian Iorgulescu a fost transant cu privire la proprietarul viorii Stradivarius Elder. "Printr-o imprejurare pe care nu mi-o explic, pe 5 ianuarie 1990, vioara care se afla in posesia statului roman, era inventariata la Filarmonica si depozitata la Muzeul National George Enescu, a fost luata de familia Voicu si dusa in seiful casei (...) Nu avem nici un dubiu ca apartine statului roman, ca a fost achizitionata de catre statul roman pentru a fi folosita pe perioada existentei sale de interpretul Ion Voicu. Dupa decesul acestuia, regretabil, ea trebuia sa se intoarca la statul roman", a spus Adrian Iorgulescu, intr-o conferinta de presa. Ministrul a mai facut anumite precizari in legatura cu cateva argumente ale lui Madalin Voicu, conform carora el este proprietarul de drept. "Domnul Madalin Voicu sustine ca tatal sau, prin taxe si impozite, ar fi platit contravaloarea acestei viori (...) Toti romanii au platit taxe si impozite si in perioada comunista si platesc si in zilele noastre, asta nu inseamna ca a fost o forma de rascumparare. Nu exista nici un act, la noi, care sa dovedeasca ca vioara ar apartine familiei Voicu, ci statului roman, de aceea vom face toate diligentele necesare ca ea sa se intoarca in posesia proprietarului, care este statul roman", a mai spus ministrul Iorgulescu.
Pentru Madalin, demersul ZIUA este "exagerat"
Madalin Voicu, altfel un campion al talk-show-urilor tv si al aparitiilor mediatice de la noi, mai cu seama pe teme "culturale" si despre "epoca Nicolae si Nicu Ceausescu", a refuzat sa prezinte un punct de vedere despre acest caz, in mod special cititorilor ZIUA.
"Nu ma intereseaza acest subiect si va rog nu ma mai deranjati", ne-a trantit in nas Madalin Voicu telefonul, nu inainte de a cataloga gestul nostru de a afla punctul domniei sale de vedere ca fiind "exagerat". Cand nu declara la un post de televiziune ca un reporter ZIUA l-a sunat beat la ora 12 noaptea, adica exact la ora si in starea in care ne-a atentionat Madalin Voicu ca ne-a trimis 5 sms-uri la 31.11.2006, marele orator Madalin Voicu are timp sa declare, de pilda pentru "Cotidianul", ca vioara Stradivarius Elder "e in seiful familiei, sub cheie, pazita electronic si cu bodyguard. La temperatura si umiditatea recomandate de lutierii din lume. (...) Vioara a fost acoperita ca suma, statul a dat un milion doua sute de mii in leii de atunci, iar tata, in 1975, a acoperit suma asta. I se luau impozite si taxe. Deci se poate spune ca a platit de cateva ori vioara. Statul ii lua pe concert intre 40 si 80%. In 1990, conform legilor, a fost chemat la Ministerul Culturii si i s-a inapoiat vioara. Daca vioara ar avea un statut incert, statul ar fi venit cu japca sa ia vioara. Sunt doar tot felul de ziaristi si oameni care nu au legatura cu realitatea, care fac ciclic speculatia cu Stradivariusul. Minunea este una singura. Eu caut un instrumentist care vrea sa-si asume vioara. Eu nu sunt ca aia de la Bran care vor sa-si vanda castelul si nici ca regele Mihai sa negociez vreo suma...nu e mare lucru".
Dan Mircea CIPARIU 
 Afisari: 2616  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Taxe si impozite am platit toti romanii pe vremea "ailalta" !   de Liviu2002j
Vioara apartine UMANITATII   de voyager
MI SE PARE TOTAL DEPLASAT,   de sorge
Madalinel Voicu si "baletul Moartea Lebedei" (corect e a Lebadoiului..)   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Pe ce baza legala a fost inapoiata vioara , de catre Andrei Plesu?   de alexandru15
CIORDITA CA E SI BAROSANA SI MISTO !   de sophie
A r h i v a
  Servitorii magnatului    
  Pericolul BIR    3 comentarii
  "Razbunare" pentru Belene    
  "Spionii" eliberati    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Uragan peste Basescu (4196 afisari)
 Operatiunea anti-Basescu (3936 afisari)
 SUA ataca Iranul pana in aprilie (3743 afisari)
 Ziua a avut dreptate: E ciordita! (2616 afisari)
 Goarnele Cotrocenilor: Rompres si Ev.Z (2583 afisari)
 Basescu a serbat Unirea alaturi de platformistii lui Stolojan, Tariceanu, prezidand sedinta de Guvern (291 afisari)
 Greva la Bursa de Valori Bucuresti (118 afisari)
 Cei care contesta deciziile CNSAS s-ar putea adresa direct Justitiei (51 afisari)
 Trend-ul pe 2007: de la virusi de tip Phantom la virusi de tip cal-troian (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01199 sec.