Ziua Logo
  Nr. 3836 de marti, 23 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Zeus s-a intors in Grecia
-- O mana de pagani moderni l-au onorat pe Zeus la sfarsitul saptamanii trecute intr-un templu vechi de 1800 de ani situat in centrul Atenei, relateaza CNN. Aceasta a fost prima ceremonie de acest gen de cand antica religie greceasca a fost scoasa in afara legii de catre Imperiul Roman in secolul al IV-lea.
Urmariti de o multime de curiosi, 20 de adoratori s-au adunat langa ruinele templului pentru o celebrare organizata de Ellinais, (un grup din Atena vechi de un an, care organizeaza campanii pentru renasterea practicilor religioase antice din era cand Grecia era un adevarat izvor al educatiei si filosofiei).
Grupul a ignorat interdictia Ministerului Culturii, care a declarat, pentru protejarea monumentului, ca situl nu poate fi centrul nici unei activitati organizate. Insa, pentru ca participantii nu au patruns in templu (care este de altfel inchis), oficialii nu au intervenit pentru oprirea ceremoniei.
Imbracati in costume antice, paganii s-au asezat langa columnele corintiene ale templului si au recitat imnuri in care Zeus din Olimp era denumit "Rege al zeilor si motor al tuturor lucrurilor" si in care se cerea pacea lumii.
"Mesajul nostru este despre pacea in lume si despre un stil de viata ecologic, in care oricine are dreptul la educatie" a declarat Kostas Stathopoulos, unul dintre cei trei "inalti preoti" care au supravegheat ceremonia in cadrul careia s-a celebrat casatoria intre Zeus si Hera, zeita iubirii si a casatoriei.
Pentru greci, ecologia era fundamentala, a declarat Stathopoulos dupa ce o preoteasa, cu mainile ridicate spre cer l-a rugat pe Zeus "sa aduca ploaia pe planeta".
Un vestitor cu o sulita de metal pe care se impleteau doi serpi sculptati a anuntat inceperea ceremoniei, inainte ca preotii imbracati in robe rosii si albastre sa elibereze doi porumbei ca simbol al pacii. Un alt preot a turnat intr-un vas de arama vin si ierburi, in timp ce un cor de barbati si femei intona imnuri. "Cantecele noastre vorbesc despre fratia oamenilor si nu despre o natiune anume" a mai explicat un alt preot Giorgos Alexelis.
Pentru organizatori, care urmeaza un calendar care porneste de la prima Olimpiada din anul 776 i.H., ceremonia a fost mult mai mult decat o simpla imitatie. "Noi suntem greci si cerem Guvernului sa ne dea dreptul sa ne folosim templele" a declarat si preoteasa Doreta Peppa.
Grupul Ellinais a fost fondat anul trecut si are 34 de membri oficiali, in majoritate intelectuali, printre care se numara si avocati. A reusit sa castige in Justitie recunoasterea acestei religii antice grecesti si a cerut Guvernului sa inregistreze birourile lor ca lacasuri de cult, astfel incat sa poata oficia casatorii si alte ritualuri.
Crestinismul a dominat in Grecia in secolul al VI-lea, dupa convertirea imparatului Constantin. Imparatul Theodosius a anihilat ultimele vestigii ale zeilor olimpieni dupa ce a anulat Jocurile Olimpice in anul 394 A.D. Se pare ca au mai existat totusi adunari mici, izolate, in secolul al IX-ea.
Majoritatea grecilor sunt botezati crestin ortodox, iar Biserica a considerat aceste practici antice religioase ca pagane. Oficialii Bisericii au refuzat intotdeauna sa asiste la ceremonia de aprindere a flacarii olimpice care are loc inainte de Jocuri, pentru ca atunci este invocat Apollo, zeul Soarelui.
Spre deosebire de religiile monoteiste ale Crestinatatii, religiile antice au foarte putine indrumari scrise, insa se stie ca zeii ii lovesc pe muritorii foarte mandri sau care ii sfideaza - de fapt, aceasta idee este o tema recurenta in tragedii ca Euripide sau alte scrieri antice. "Noi nu credem in dogme, ca alte religii, noi credem in libertatea mintii" a declarat Stathopoulos.
n M. BICA 
 Afisari: 515  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Zeus s-a intors in Grecia   de Conan-the-Barbarian
interesant   de Claymbush
interesant   de Arcturus
A r h i v a
  Cea mai sexy femeie din lume    1 comentariu
  Tatuaj surpriza    
  Mult prea cald    
 Top afisari / comentarii 
 Documentul "fugii" lui Tismaneanu (4154 afisari)
 Prezidentiale anticipate (3146 afisari)
 Basescu si "tradarea" PD (2690 afisari)
 Mana-n mana (2557 afisari)
 Boala geniilor (2540 afisari)
 Basescu i-a avertizat pe membrii Guvernului ca SRI-ul le-a ascultat convorbirile (290 afisari)
 Zile grele pentru ANI (62 afisari)
 Studiu pentru stabilirea eventualelor legaturi intre cancer si utilizarea telefonului mobil (47 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01096 sec.