Ziua Logo
  Nr. 3836 de marti, 23 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Alina Cojocaru, prim-balerina Companiei Regale de Balet Alina Cojocaru, prim-balerina Companiei Regale de Balet
"Lectia" de balet la TNB
-- Una dintre cele mai bine cotate balerine la nivel mondial, declarata in 2004 drept cea mai buna balerina in cadrul Festivalului "Monaco Dance Forum", la Gala Premiilor Nijinsky, romanca Alina Cojocaru va sustine astazi si maine la Teatrul National din Bucuresti o "Gala" de balet, alaturi de partenerul ei Johan Kobborg si de balerini de la Covent Garden si de la Opera Daneza. Gala va avea ca punct central baletul "Lectia", o creatie coregrafica a lui Flemming Flindt inspirata de piesa de teatru a lui Eugen Ionescu.
Johan Kobborg si Alina Cojocaru (Mircea PAUN - Ziua foto)
"Am fost interesata sa facem un repertoriu mai variat, cu mai multe feluri de dans. M-au interesat si legatura de nationalitate, si amestecul de teatru, balet si drama din <<Lectia>>", a declarat, ieri intr-o conferinta de presa Alina Cojocaru "In afara de aceasta va fi o combinatie de balet clasic si cateva numere de balet contemporan". Ideea Galei, menite sa popularizeze arta dansului, s-a nascut in urma cu un an. Pepino Popescu, cel care a organizat spectacolul "Don Quijote" de la Sala Palatului, din decembrie 2005, a invitat-o pe Alina Cojocaru sa danseze din nou in Romania. Initial, Gala de acum ar fi trebuit sa aiba loc tot la Sala Palatului, dar decorul baletului "Lectia" a necesitat un spatiu mai adanc. Schimbarea locului de desfasurare i-a obligat pe organizatori sa gaseasca sponsori. "Daca era sala mai mare, n-am fi avut nevoie de vreun ajutor", a spus Popescu. Alina Cojocaru insasi s-a implicat foarte serios in strangerea fondurilor, luand legatura cu persoane care sustin Teatrul Regal din Londra si care au ajutat-o in acest demers.
"Gala se face in primul rand cu ajutorul Alinei Cojocaru", adeclarat Ionut Pavel, PR al evenimentului din partea organizatorului VreauBilet.ro. "Ea si-a dorit ca aceasta gala sa se faca, ea si-a facut timp, a scos bani din buzunar si si-a implicat prietenii pentru a ne ajuta".
Alina Cojocaru a aparut pentru prima data pe o scena romaneasca in 2002, interpretand rolul titular din "Giselle", despre care spune ca-i este cel mai aproape de suflet. "Desi dansez fiecare rol cu aceeasi placere, Giselle e cel pe care-l iubesc cel mai mult. Cand nu-l dansez o lunga perioada ii simt lipsa". A revenit in anul urmator pentru a dansa, alaturi de Johan Kobborg, la Gala de balet a Festivalului International "George Enescu", iar in 2005 a dansat la Sala Palatului in "Don Quijote".
Tot cu Johan Kobborg a venit si acum la Bucuresti pentru a prezenta un balet care pare sa sintetizeze background-ul cultural al amandurora: "Lectia" este creatia unui coregraf danez, inspirata de textul unui dramaturg de origine romana. Interpretata in premiera la Covent Garden in 2005, "Lectia" a fost pentru prima data prezentata de coregraful danez Flemming Flindt la televiziune, in 1963.
Gala Alina Cojocaru de la Teatrul National va fi deschisa de elevi ai Liceului de Coregrafie "Floria Capsali".
n Monica ANDRONESCU 
 Afisari: 231  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Se-ntorc lolele-n Ardeal    1 comentariu
  Seara "Povestii povestilor"    
  Vacarmul si pianul    
  Telegrame externe    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Documentul "fugii" lui Tismaneanu (4154 afisari)
 Prezidentiale anticipate (3146 afisari)
 Basescu si "tradarea" PD (2690 afisari)
 Mana-n mana (2557 afisari)
 Boala geniilor (2540 afisari)
 Basescu i-a avertizat pe membrii Guvernului ca SRI-ul le-a ascultat convorbirile (290 afisari)
 Zile grele pentru ANI (62 afisari)
 Studiu pentru stabilirea eventualelor legaturi intre cancer si utilizarea telefonului mobil (47 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00993 sec.