Ziua Logo
  Nr. 3836 de marti, 23 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Analistii economici au imbunatatit previziunile privind cresterea economica a Romaniei
Pe muchie de cutit
-- Acestia au insa vesti proaste despre evolutia deficitului de cont curent, care se va accentua in urmatorii ani. In plus, ei sunt ingrijorati de criza politica, pentru ca ar putea influenta negativ economia.
Foto: Mediafax
Potrivit celui mai recent raport publicat de Consensus Economics, organizatie care grupeaza previziunile macroeconomice ale unor banci si institutii internationale, media estimarilor privind cresterea economica a Romaniei in 2007 este 6,1%, peste nivelul anuntat in raport precedent, de 5,9%. Pentru 2008, media estimarilor acestor specialisti indica o crestere de 5,6%. Reamintim, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a anticipat, pentru 2007 si 2008, ritmuri de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 6,5%, respectiv, 6,3%. In ceea ce priveste deficitul de cont curent, Consensus a revizuit in sens negativ estimarile, indicand pentru acest an un deficit de 14,6 miliarde de dolari, comparativ cu nivelul de 12,6 miliarde de dolari anticipat in urma cu doua luni. Evaluarea prezentata de Consensus modifica si prognoza privind balanta comerciala pentru 2007 si 2008. Astfel, deficitul comercial (calculat ca diferenta intre importurile si exporturile FOB) urmeaza sa se plaseze la 19,3 miliarde de dolari, respectiv, 22,4 miliarde de dolari.
Leul pierde teren fata de euro
Potrivit analizelor prezentate de Consensus, moneda nationala s-ar putea deprecia cu 0,7% fata de euro pana in 2009, comparativ cu nivelul din luna ianuarie a acestui an. Astfel, analistii apreciaza ca euro va fi tranzactionat la 3,425 lei la finele lunii ianuarie a anului 2009, fata de 3,402 lei in ianuarie 2007. Pentru luna februarie a acestui an, media prognozelor incluse in raportul Consensus indica un curs de 3,406 lei/euro, iar pentru aprilie de 3,424 lei/euro.
Totodata, cresterea medie a preturilor de consum (n.r.-inflatia) va fi de 5,2% in 2007. Pentru 2008, inflatia medie este anticipata la 4,7%. In prognoza de toamna, CNP a estimat o inflatie medie de 5% in acest an si 4% in 2008. In opinia analistilor internationali, productia industriala va cunoaste un avans de 5,6% in acest an. Previziunile privind rezervele valutare au fost revizuite in sens pozitiv, la 30 de miliarde de dolari pentru 2007 si 33 de miliarde de dolari pentru anul viitor.
Consensus, cea mai mare institutie de sondaje economice de pe plan mondial, a grupat estimarile a zece banci si institutii internationale si analizeaza lunar previziunile a peste 700 de economisti.
Anticipatele dauneaza grav economiei
Problemele politice de la Bucuresti au determinat ingrijorarea analistilor, in legatura cu posibilitatea caderii Guvernului si a abandonarii programul actual de reforme, la cateva saptamani dupa aderarea la UE. Guvernul Romaniei ar trebui sa se concentreze asupra strategiei de investitii pe termen lung, pentru a asigura obtinerea de fonduri europene, si nu asupra crizei politice, a declarat Remy Salters, analist al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P), citat de Reuters. "Vestile nu ar fi foarte bune, in cazul unor alegeri anticipate", a afirmat Salters, aratand ca organizarea acestora ar fi costisitoare. "Ar fi un moment prost pentru organizarea de alegeri... intrucat Guvernul are sarcina dificila de a rationaliza cheltuielile, pentru putea cofinanta proiectele care beneficiaza de fonduri din partea UE", a precizat analistul S&P.
Salters apreciaza ca deficitul bugetar va fi de 2,5% in 2007, mai mic decat cel anticipat de autoritatile de la Bucuresti, de 2,8%.
Referitor la contul curent, Salters previzioneaza un deficit de 11,9% din PIB in 2007, respectiv in jur de 12% in urmatorii doi ani, in contextul in care Executivul urmareste un sold negativ de 8,6% din PIB. Inflatia s-ar putea plasa la 5,5% in acest an, peste tinta stabilita de banca centrala, de 3-5%, in conditiile presiunilor asupra salariilor si a majorarii preturilor energiei, pe fondul aderarii la blocul comunitar.
Gilda POPA 
 Afisari: 437  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
"Analisti"   de cris de vis
A r h i v a
  Gigi Becali pierde Avicola Iasi    
  Represalii la atacul cu furculite    8 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Documentul "fugii" lui Tismaneanu (4154 afisari)
 Prezidentiale anticipate (3146 afisari)
 Basescu si "tradarea" PD (2690 afisari)
 Mana-n mana (2557 afisari)
 Boala geniilor (2540 afisari)
 Basescu i-a avertizat pe membrii Guvernului ca SRI-ul le-a ascultat convorbirile (290 afisari)
 Zile grele pentru ANI (62 afisari)
 Studiu pentru stabilirea eventualelor legaturi intre cancer si utilizarea telefonului mobil (47 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01108 sec.