Ziua Logo
  Nr. 3836 de marti, 23 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Intalnire ONG-uri - Macovei pe tema ordonantei DIICOT
-- Mai multe ONG-uri, in special cele care au criticat masurile prevazute de cele doua ordonante de urgenta care modifica legea de functionare a DIICOT, au fost invitate, maine, la o discutie la Ministerul Justitiei, pentru a primi lamuriri in legatura cu actele normative invocate. Mai multi reprezentati ai societatii civile, lideri ai organizatiilor non-guvernamentale care apara drepturile Omului si care au criticat public prevederile continute de Ordonantele de Urgenta 99 si 131 din 2006, au declarat ca au fost invitati de ministrul Monica Macovei la o discutie "lamuritoare" in legatura cu neclaritatile si neintelegerile continute de cele doua acte normative.
Fostul consilier al presedintelui Traian Basescu si liderul Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD), Renate Weber, vede o premiera in invitatia Ministerului Justitiei - initiatorul actului normativ criticat - pentru o discutie lamuritoare cu ONG-urile pe acest subiect. "MJ invita acum cateva organizatii neguvernamentale la o intalnire pentru lamurirea tuturor aspectelor in discutie. Din nou, asistam la o premiera care demonstreaza dispretul fata de prevederile legale si bunele practici in legatura cu transparenta actului decizional. Daca pentru intelegerea si aplicarea corecta a unui act normativ este necesara o intalnire cu reprezentantii MJ, atunci intrebarea legitima este cand va organiza ministerul astfel de intalniri cu toti cei care trebuie sa respecte ordonanta, adica toti magistratii, toti avocatii si, in general, toata populatia din Romania?", se intreaba Renate Weber, citata de Mediafax, care il critica pe initiatorul actului normativ pentru ca a decis organizarea dezbaterii dupa adoptarea sa si nu inainte.
Weber solicita demisia lui Kovesi
Renate Weber a cerut demisia procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, pentru interpretarile "jenante" si "inadmisibile" ale unor notiuni din OUG 131 din 2006 care modifica Legea DIICOT si pentru declaratiile referitoare la biletul premierului catre Basescu. "Consider ca, avand in vedere interpretarile si declaratiile de presa din ultimele zile ale procurorului general, doamna Laura Codruta Kovesi ar trebui sa isi prezinte demisia. In totala contradictie cu exemplele oferite de MJ in sustinerea OUG 131/2006, doamna Kovesi a venit cu propriile interpretari, jenante si demonstrand necunoasterea legii, privind ceea ce se intelege prin sisteme informatice, anume case de marcat, bancomate, memory-stick-uri", precizeaza Renate Weber. Ea a mai criticat MJ si pentru doua afirmatii referitoare la statutul procurorilor, ambele apartinand institutiei. Astfel, Weber considera ca teoria MJ conform careia, in prezent, procurorii sunt independenti "pentru ca asa prevede legea" este contrazisa de Constitutia Romaniei, care, la articolul 132, spune ca procurorii "isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei". Renate Weber mai critica si pozitia MJ potrivit careia toate criticile la adresa Ordonantei 131 instituie o prezumtie de abuz in sarcina procurorilor. (B.C.G.)
 Afisari: 297  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Traiasca PNG si PRM   de ciad27
A r h i v a
  Cultura cu bani de acasa    
  Testele auto se modifica    
  Bratarile dacice au fost expuse la Muzeul de Istorie    3 comentarii
  Moarte autorizata    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Documentul "fugii" lui Tismaneanu (4154 afisari)
 Prezidentiale anticipate (3146 afisari)
 Basescu si "tradarea" PD (2690 afisari)
 Mana-n mana (2557 afisari)
 Boala geniilor (2540 afisari)
 Basescu i-a avertizat pe membrii Guvernului ca SRI-ul le-a ascultat convorbirile (290 afisari)
 Zile grele pentru ANI (62 afisari)
 Studiu pentru stabilirea eventualelor legaturi intre cancer si utilizarea telefonului mobil (47 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01003 sec.