Ziua Logo
  Nr. 3836 de marti, 23 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Ultranationalistii sarbi, victoriosii perdanti
-- Rezultat soc la alegerile generale desfasurate, duminica, in Serbia. Ultranationalistii radicali si-au adjudecat cele mai multe voturi, spulberand sperantele Occidentului, care dorea ca statul balcanic sa puna la index nationalismul.
Foto: Associated Press
Partidele prooccidentale au obtinut si ele o victorie, in sensul ca Partidul Democrat al lui Boris Tadici si-a dublat numarul de deputati in Parlament, urmat de formatiunea premierului Vojslav Kostunita. Miscarea ministrului de Externe Vuk Draskovici n-a reusit sa treaca pragul electoral de 5%. Desi au castigat cele mai multe voturi, (28%) nu exista certitudinea ca radicalii vor putea forma un Guvern. Pentru a fi considerati invingatori, nationalistii lui Vojislav Seseli - judecat de Tribunalul de la Haga pentru crime de razboi - ar trebui sa depaseasca pragul psihologic de 30% care le-ar fi permis sa intruneasca conditiile pentru formarea unui nou guvern. Democratii lui Tadici au obtinut 22,6 procente, iar Coalitia Populara de centru-dreapta, condusa de premierul Vojislav Kostunita a primit 16,3 la suta din sufragii, conform rezultatelor partiale. Presedintele Boris Tadic a salutat rezultatele obtinute de partidele proeuropene si a anuntat ca negocierile legate de formarea unui nou guvern urma sa inceapa ieri. Rezultatele scrutinului au inselat asteptarile UE si ale SUA, care doreau ca alegerile sa duca la formarea unui guvern proeuropean alaturi de care sa se poata decide soarta provinciei Kosovo. De altfel, ministrii comunitari de Externe urmau sa dezbata ieri noua strategie de abordare a relatiilor cu Serbia. Problema proviniciei Kosovo va continua sa domine scena politica din Serbia. Nici o formatiune sarba nu este in favoarea declararii independentei provinciei, ceruta cu insistenta de populatia majoritar albaneza. Duminica, presedintele Putin a reafirmat ca Moscova considera drept inacceptabila impunerea unei decizii privind statutul provinciei Kosovo din exterior. Rusia pretinde ca recunoasterea independentei Kosovo ar putea crea un precedent periculos pentru alte regiuni separatiste, printre care Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria. (L.P.)
 Afisari: 795  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
PUTIN ARE DREPTATE... Iar in egala masura.. Kosovo e PAMANT SARBESC -leaganul istoric al nasterii..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Asteptarile Eu si SUA...   de alamar
A r h i v a
  Rusia sare la scutul antiracheta al SUA    2 comentarii
  Presa Italiei despre monstrul din Bucuresti    4 comentarii
  Condoleezza Rice, pentru un stat palestinian    5 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Documentul "fugii" lui Tismaneanu (4154 afisari)
 Prezidentiale anticipate (3146 afisari)
 Basescu si "tradarea" PD (2690 afisari)
 Mana-n mana (2557 afisari)
 Boala geniilor (2540 afisari)
 Basescu i-a avertizat pe membrii Guvernului ca SRI-ul le-a ascultat convorbirile (290 afisari)
 Zile grele pentru ANI (62 afisari)
 Studiu pentru stabilirea eventualelor legaturi intre cancer si utilizarea telefonului mobil (47 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00904 sec.