Ziua Logo
  Nr. 3836 de marti, 23 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Armata rusa considera ca intentiile SUA de a amplasa, in Cehia si Polonia, elemente ale scutului antiracheta, reprezinta o amenintare la adresa Moscovei
Rusia sare la scutul antiracheta al SUA
-- "Analiza noastra arata ca plasarea unei statii de localizare radio in Cehia si a echipamentului antiracheta in Polonia constituie un pericol pentru noi", a declarat comandantul fortelor aeriene rusesti.
"Este putin probabil ca elementele scutului antiracheta american amplasate in Europa sa vizeze rachetele iraniene, asa cum s-a spus", a continuat, sceptic, general-locotenentul Vladimir Popovkin, citat de Reuters. Temerile ruse sunt "absurde", a declarat, in replica, premierul ceh, Mirek Topolanek. "Federatia Rusa este la curent cu faptul ca nu este amenintata de acest sistem", a precizat, la randul sau, ministrul ceh al Apararii, Vlasta Parkanova, apreciind ca afirmatiile Moscovei au caracter "politico-propagandistic". Comentariile oficialului rus intervin in contextul in care SUA au confirmat, ieri, relatarile din presa europeana, potrivit carora negocierile dintre Washington si Varsovia vizand amplasarea sistemului american antiracheta pe teritoriul polonez ar fi ajuns la un rezultat, autoritatile de la Praga fiind contactate, de asemenea, in vederea gazduirii unor echipamente similare. "Construirea infrastructurii necesare unui scut antiracheta in Polonia si Cehia va creste considerabil securitatea in Europa unita", a declarat subsecretarul de Stat american, Daniel Fried, in acest sens, pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita. Washingtonul a avansat autoritatilor de la Varsovia si Praga o oferta privind amplasarea, pe teritoriul polonez, a unui depozit subteran de rachete, respectiv a unui radar, in cazul Cehiei, a detaliat Fried, precizand ca negocierile ar putea dura cateva luni. SUA investesc anual peste zece miliarde de dolari pentru extinderea scutului antiracheta, compus dintr-un radar cu raza lunga de actiune si rachete balistice pentru detectarea si anihilarea, in aer, a dispozitivelor balistice ostile. Moscova a criticat in repetate randuri proiectul american, ministrul Apararii, Serghei Ivanov, declarand, anul trecut, ca initiativa SUA constituie o tentativa de a modifica balanta strategica intre Rusia si Occident.
Investitii secrete in Romania
Armata Statelor Unite intentioneaza sa stabileasca in Romania, la baza de la Mihail Kogalniceanu, cartierul general al unei noi structuri militare care va opera in intreaga zona: Eastern European Task Force. Generalul James Jones, comandantul suprem al Fortelor americane din Europa (EUCOM) si comandantul suprem al fortelor NATO din Europa (SACEUR), aprecia anul trecut ca baza aeriana Mihail Kogalniceanu ar putea servi pentru actiuni comune ale Fortelor Armate, Fortelor Aeriene, Marine, dar si ale Unitatilor de Operatiuni Speciale. Conform planului american de repozitionare globala a fortelor SUA, zona Marii Negre si Romania urmeaza sa poarte o greutate strategica sporita. In ce priveste Romania, dintr-un document prezentat anul trecut Comitetului specializat al Senatului SUA de catre generalul Jones, privind prioritatile strategice ale comandamentului SUA in Europa, in anul 2007, reiese ca s-ar putea sa asistam la amplasarea unor instalatii militare speciale in Romania. In fisa de buget prevazut pentru bazele americane din Europa, respectiv Marea Britanie, Germania, Italia si Romania (cea din Islanda se dezafecteaza), numai sumele alocate amplasamentelor din Romania raman secrete (Classified). In acelasi document, in ce priveste utilitatile acestor baze, tot secrete raman sumele destinate Comandamentului Fortelor Aeriene de Lupta USAF (ACC) pentru operatiunile legate de aparatul aerian de spionaj Global Hawk, care ar putea fi folosit si din Romania. (A.M.L., G.D.)
 Afisari: 1481  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Si ce fac Cehii si polonezii ?   de folclorist
Col. Putin protesteaza...   de alamar
A r h i v a
  Presa Italiei despre monstrul din Bucuresti    4 comentarii
  Ultranationalistii sarbi, victoriosii perdanti    2 comentarii
  Condoleezza Rice, pentru un stat palestinian    5 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Documentul "fugii" lui Tismaneanu (4154 afisari)
 Prezidentiale anticipate (3146 afisari)
 Basescu si "tradarea" PD (2690 afisari)
 Mana-n mana (2557 afisari)
 Boala geniilor (2540 afisari)
 Basescu i-a avertizat pe membrii Guvernului ca SRI-ul le-a ascultat convorbirile (290 afisari)
 Zile grele pentru ANI (62 afisari)
 Studiu pentru stabilirea eventualelor legaturi intre cancer si utilizarea telefonului mobil (47 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02093 sec.