Ziua Logo
  Nr. 3836 de marti, 23 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Documentul "fugii" lui Tismaneanu
-- ZIUA prezinta fisa Departamentului Securitatii Statului aflata in arhiva SRI, fond "D", Dosar 10.947, Vol. 9, p. 369-370
Intr-o replica la solicitarea Civic Media, de cercetare a dosarelor de la Securitate (DSS) ale membrilor Comisiei Tismaneanu de la Cotroceni, se specifica faptul ca Vladimir Tismaneanu este "necunoscut" CNSAS deoarece nu i s-a specificat si... functia. Ca atare, nici dosarul n-ar fi de gasit. Drept urmare, va prezentam noi mai jos Fisa DSS a lui Tismaneanu Vladimir, cu specificarea fondului, a Dosarului si a Volumului. Facem aceasta, desigur, ca sa usuram activitatea CNSAS. Prin urmare, in ASRI, FOND "D", Dosar nr. 10.947, Volumul 9, p. 369-370, se poate gasi fisa Securitatii.
Fisa a fost intocmita in 1987, la sase ani dupa plecarea lui Tismaneanu. Din Fisa rezulta locurile de munca si functiile - de partid si de stat - ale numitului.
Sunt multe de spus despre Tismaneanu, dar acum tinem sa atragem atentia asupra a doua chestiuni.
1. Vladimir Tismaneanu a "fugit" din Romania in baza avizului U.M 0617 - avizul cu indicativul 271/SI - fapt mentionat si de Mihai Pelin in cartea "Opisul emigratiei politice" pag. 325-326, aparuta la Editura Compania (coordonator Petru Romosan, redactor Adina Kemeres). Cartea lui Mihai Pelin include 1222 de fise, alcatuite pe baza dosarelor din arhivele Securitatii, si este intruvabila in acest moment.
Unitatea 0617 - cea care i-a dat avizul lui Tismaneanu sa emigreze - nu este alta decat Directia 2 la D.S.S, care se ocupa de Contra - spionajul economic, fosta Directie anti - sabotaj din anii '50.
Cu alte cuvinte, Directia 2 Contra - Spionaj a Securitatii nu era - din cate stim noi - o agentie turistica, de voiaj, care sa dea vize de calatorie, ci una de spionaj.
De ce minte "Agentul Volodea"?
2. Asa cum este mentionat in ultimul paragraf din Fisa "Vladimir Tismaneanu a efectuat anterior mai multe calatorii peste granita, ca turist, in tari socialiste si capitaliste".
Or, ce spune dl Tismaneanu intr-un e-mail de raspuns, la intrebarile "Consiliului Roman" din Germania, a doua zi dupa aparitia in ZIUA a articolului meu "Agentul Volodea" (precizez ca Volodea este numele familiar, intre prieteni, dat lui Tismaneanu)?
Citez din e-mail: "Am iesit prima data in Vest in 1981 si nu m-am mai intors in tara. Aveam 30 de ani. Incercasem, ca si altii, sa obtin vize turistice in Grecia, Franta etc. Mi s-au respins cererile".
Documentul Securitatii spune cu totul altceva. Dosarul 10.947, la pag. 369-370, vorbeste de "mai multe calatorii peste granita, ca turist, in tari socialiste si capitaliste".
Cine are oare dreptate? Tismaneanu, care sustine ca pana in 1981 nu a iesit din tara sau Fisa intocmita de DSS? Iata asadar ca Dosarul de la Securitate al lui Tismaneanu exista. Este si logic, din moment ce Tismaneanu a fost lector cu propaganda la Comitetul Municipal PCR Bucuresti. Ca sa activezi intr-o asemenea functie trebuia neaparat sa ai la DSS "un dosar beton".
Unde trebuie sa caute CNSAS
Cand s-a infiintat CNSAS, am scris in "Romania Libera" ca dosarele Securitatii sunt pe trei suporturi: pe hartie (dosarele clasice); microfilmate; si informatizate. Fostul membru CNSAS Horia Roman Patapievici, responsabil alaturi de fostii sai colegi de acoperirea turnatorului Sorin Antohi, s-a intrebat atunci, intr-un articol, daca eu exist, adica daca nu sunt cumva, un nume de cod. Desi fusese coleg de rubrica cu mine - timp de vreo patru ani - la revista "Privirea"!
Toti directorii SRI recunosc ca - atunci cand dosarele pe hartie prezentau "lipsuri" sau nu puteau fi gasite - apelau la arhiva microfilmata a DSS, care nu putea fi falsificata. Arhiva informatizata - pe computer - a DSS s-a infiintat in 1971, ultimul sector fiind cel de langa Biserica Kretulescu. Structurata tematic, arhiva informatizata a DSS include in sistemul sau de evidenta - cunoscut sub denumirea de "CARTOTECA GENERALA DOCUMENTARA" - fise organizate tematic. Una din cele mai interesante tematici este cea intitulata "TRADATORI DE PATRIE".
CNSAS-ul ar trebui sa caute ceva mai mult intre dosarele primite de la SRI si SIE, pana gaseste in ASRI, FONDUL "D", Dosar nr. 10.947.
In incheiere fac doua mentiuni: Vladimir Tismaneanu nu a asteptat ani de zile aprobarea de emigrare in Israel - asa cum au facut-o sute de familii de evrei romani - suportand consecintele, ci a preferat sa "fuga" in alta tara. La data respectiva, prin legile israeliene, un evreu putea sa emigreze doar in Israel, unde era obligat sa ramana un numar de ani. Aceasta era regula - pe care Vladimir Tismaneanu a incalcat-o. (Vladimir ALEXE)
O scrisoare deschisa catre presa romana
Unde a fost Tismaneanu patru ani, pana a ajuns in SUA?
"Vladimir Tismaneanu a ajuns in Statele Unite printr-o serie de manevre destinate sa ascunda sistemului legislativ american activitatea sa ca membru al Partidului Comunist. (Autoritatile SUA nu acceptau in America nazisti si comunisti - nota red.). Conform documentelor, Tismaneanu a sosit in SUA, prin Philadelphia, la 1 octombrie 1985, dupa ce i s-a refuzat acordarea azilului politic in Franta si viza de intrare in SUA. Ce a facut Vladimir Tismaneanu in cei 4 (patru) ani (1981 - 1985) de cand a parasit Romania si pana a sosit in SUA, prin casatorie? Cum a fost posibil ca pasaportul sau romanesc sa nu fie anulat de catre vigilentele autoritati romane ale vremii si sa i se acorde noi vize de catre diverse ambasade din Vest? Mai tarziu, pe baza legaturilor lui cu Brigazile Rosii Internationale acestea l-au ajutat sa plece in Venezuela, dupa ce i s-a refuzat viza de intrare in SUA. In 1985, Vladimir Tismaneanu si-a realizat scopul: sa ajunga in SUA, casatorindu-se cu o cetateana romano-americana, o prietena de familie si vecina in acelasi cartier renumit al nomenclaturii din Bucuresti - Primaverii. Dar, foarte curand, el a demonstrat ca aceasta casatorie era doar o acoperire, caci a divortat."
Dan Muresan
Consultant Politic pentru Partidul Republican din SUA
 Afisari: 4154  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Pai Tismaneanu ce e?   de Harkonen
"Nevoia" de experti si consultanti   de Radu Dragan
pt dan muresan   de Dan Iasi
Calomnii intentionate sau incompetenta si cu ce scop ?   de irenac
lupul cioban la oi   de calator
De ce minte Volodea ?   de Alcor
un evreu putea sa emigreze doar in Israel?   de aron1
"agentul" Volodea   de laur
Bravo Dan   de Mark
A r h i v a
  Mana-n mana    15 comentarii
  Tismaneanu modifica "actul oficial de stat" pe Internet    7 comentarii
  Insulta si calomnia redevin penale    9 comentarii
  Carnea de mistret donata de Tiriac s-a stricat    3 comentarii
  Bill Gates vine in Romania    2 comentarii
  Strivit de un sinucigas    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Documentul "fugii" lui Tismaneanu (4154 afisari)
 Prezidentiale anticipate (3146 afisari)
 Basescu si "tradarea" PD (2690 afisari)
 Mana-n mana (2557 afisari)
 Boala geniilor (2540 afisari)
 Basescu i-a avertizat pe membrii Guvernului ca SRI-ul le-a ascultat convorbirile (290 afisari)
 Zile grele pentru ANI (62 afisari)
 Studiu pentru stabilirea eventualelor legaturi intre cancer si utilizarea telefonului mobil (47 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02251 sec.