Ziua Logo
  Nr. 3834 de sambata, 20 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Bolsevismul de dreapta - ideologia trepadusilor puri si simpli (II)
Adrian SEVERIN 
-- Specialistii sustin ca revolutiile sunt propulsate de elitele iar nu de victimele regimurilor rasturnate. A mai exalta azi dogma marxista privind rolul maselor revolutionare, precum si mitul oprimatilor care alunga tirania doar prin sfortarile lor, tine fie de reflexele create prin frecventarea excesiva a sedintelor de indoctrinare comunista, fie de sensibilitatile poetice ale spiritelor fara profunzime.
Comunismul - o spun reputati politologi - nu a urmarit transformarea proletariatului in clasa dominanta, ci transformarea tuturor claselor sociale in proletariat - adica in persoane a caror singura avere este forta de munca. Egalitarismul impus de un atare proiect a fost atat sursa totalitarismului, cat si a stagnarii. Victimele acestei politici au opus o oarecare rezistenta - atat din ratiuni ideologice, cat si existentiale. Chiar daca a slabit regimul, contestarea respectiva nu a avut forta necesara schimbarii lui. Numai elitele si cvasi-elitele aveau asemenea resurse. O parte dintre ele au purces la revolutie - plecand de la o lovitura de stat sau folosind o revolta populara, putin mai conteaza. Chiar daca aceste elite, intelegand ca istoria condamnase comunismul, au avut ca scop imediat propria supravietuire, ele au servit intreaga societate romaneasca. Cele mai bune elemente ale lor nu se vor da deoparte numai pentru ca asa o doresc trepadusii tuturor timpurilor.
Revolutia este actul ruperii radicale de trecut, iar nu reparatie ori revansa. Cei ce vor reparatia sau revansa cel mult se revolta manati de nostalgia pentru un trecut de aur care le-a fost rapit. Revolutionarii neaga orice trecut. Ei traiesc exclusiv in prezent si pentru viitor. Intre viitor si trecut exista, inevitabil, elemente de continuitate. Continuitatea nu inverseaza, insa, sensul istoriei. Aceasta merge inainte spre noi sinteze si noi calitati. Indiferent de nostalgiile mai mult sau mai putin interesate ale unora, Romania de azi fuge de trecutul sau comunist tot atat de mult cat si de trecutul sau pre-comunist, construind o ordine sociala noua pe temelii formate din tot ceea ce s-a mostenit si s-a putut pastra din acest trecut.
Pe de alta parte, aruncarea vinovatiei pentru instaurarea comunismului exclusiv pe umerii factorilor externi ori pe cozile de topor interne este tot mai mult pusa in discutie. Studii recente demonstreaza ca ideile comuniste au prins radacini in societatile avand traditii culturale autoritare si egalitare. Paternalismul si egalitarismul caracteristice romanilor explica de ce rezistenta populara la ofensiva comunismului real a fost slaba, dupa cum, ulterior caderii totalitarismului comunist, simpatia pentru utopia comunista ramane (potrivit ultimelor sondaje) mare. Majoritatea romanilor nu vrea procesul comunismului, ci procesul comunistilor. Astfel se scapa, dintr-o lovitura, si de povara colaborationismului tacit din trecut - respectiv de asumarea istoriei nationale - si de concurentii politici actuali.
Comunismul a inclus cu forta intreaga societate in demersul sau reglementand si controland fiecare aspect al vietii ei. Neutralitatea nu era admisa. Cine nu era cu regimul era considerat dusman si trebuia eliminat. Cei care, insuficient de puternici ori incapabili de martiriu spre a-si manifesta dezacordul, au incercat sa se adapteze ori sa reformeze sistemul din interior, i-au devenit complici. "Trepadusii de partid si de stat" sunt aceia care fara a fi trepadusi puri si simpli, au minimizat compromisurile cu sistemul ramanand la marginea lui fara a-l nega. A-i elimina acum ca fiind linia a doua comunista nu este nici practic, nici echitabil.
 Afisari: 970  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Cui apartine Bucovina de Nord, Ucrainei si de ce, cu ce contributie personala a dvs.?   de Ratza
Re: Adrian v.D Domnule Severin   de plongeur.alpin
... perseverare diabolicum est.   de plongeur.alpin
Domnule Adrian Severin,   de Adrian v.D.
Sa vedem cu mine face tot asa ca si cu tine, d-le Dumitrescu?   de Conan-the-Barbarian
Mesaj nepublicat   de Dan Ottiger Dumitrescu
"BOLSEVISMUL DE DREAPTA" SAU TRIMFUL ERORILOR   de Dan Ottiger Dumitrescu
Speriatul   de Ion Caramache
Domnule Severin   de Bumerang
Activistul de raion   de sandu
Asa grait-a trepadusul de partid !   de alwis46
Salata de sezon   de Radu Dragan
A r h i v a
  Marea lehamite    42 comentarii
  Bush reorganizeaza America si Orientul    21 comentarii
  Spiritul blajan    6 comentarii
  La judecata zilei    8 comentarii
  Bolsevismul de dreapta - ideologia trepadusilor puri si simpli (I)    2007-01-16
  Sfarsitul post-tranzitiei    2007-01-09
  Clanul oligarhilor    2006-12-27
  Toleranta, intre corectitudinea politica si indiferenta reciproca    2006-12-19
  Congresul ghepardului    2006-12-12
 Top afisari / comentarii 
 Strategia nucleara a Israelului (3141 afisari)
 Marea lehamite (2902 afisari)
 Videanu actionar la "banca escrocilor" (2635 afisari)
 Gloria si decaderea Isabelei Peron (2598 afisari)
 Omorat de Justitia romana (1604 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.20115 sec.