Ziua Logo
  Nr. 3834 de sambata, 20 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Infractori cu functii
-- Numeroase posturi de conducere din administratia locala, sistemul sanitar, invatamantul superior sau sistemul bancar continua sa fie ocupate de persoane condamnate penal prin decizii ramase definitive. Fenomenul s-a nascut sub fostul regim PSD si se perpetueaza sub guvernarea Aliantei DA. ZIUA prezinta in numarul de astazi cateva cazuri de acest gen.
Cei peste 45.000 de locuitori ai municipiului Sacele au fost socati de faptul ca primarul lor, Vasile Lata, a reusit sa-si pastreze functia dupa ce a fost condamnat penal definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin decizia nr. 4979 din 5 octombrie 2004. Primarul Lata (cu mandat 2004-2008) a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare pentru inselaciune. Fapta a fost comisa in anul 2000 atunci cand Lata era director al unei unitati economice de stat. Judecatorii au stabilit ca acesta a pus la cale plati fictive de 500.000 USD, care au pagubit combinatul SIDEX Galati.
La fel de socati au ramas locuitorii orasului Sacele in ziua de 29 iunie 2005, cand primarul Lata a fost retinut de procurorii PNA, dupa realizarea unui flagrant. Edilul a fost acuzat ca a cerut si primit o mita in valoare de 60.000 de euro de la un cetatean caruia i se conditionase retrocedarea unui valoros teren situat in zona turistica Sacele-Brasov. Edilul a stat in arest preventiv timp de sase luni, fiind pus in libertate in ianuarie 2006, pentru a fi judecat in stare de libertate. Imediat dupa eliberare, Lata a revenit in functia de primar, in pofida protestelor locuitorilor. Acestia au solicitat prefectului de Brasov, inca din ianuarie 2005, suspendarea lui Lata, mai ales ca fusese condamnat in octombrie 2004.
Protejatul lui Bartos, lovire si alte violente
Un alt caz de acest gen este cel al profesorului universitar Gabriel Banceanu, sef de catedra la Facultatea de Medicina "Carol Davila", director medical la Spitalul Clinic Polizu si director in cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului (IOMC). Banceanu a fost condamnat definitiv pentru lovire si alte violente - fapte comise impotriva unui coleg universitar, chiar in fata studentilor si pacientilor. Dupa obtinerea cazierului penal, Banceanu a fost promovat la MEdC, in Comisiile de testare si evaluare a medicilor specialisti. Condamnarea profesorului Gabriel Banceanu, in anul 2000, pentru lovire si alte violente (art.180 si art 63 Cod Penal), ar fi trebuit sa atraga eliminarea acestuia din structurile universitare (UMF Bucuresti), dar si pierderea functiei de director detinuta in cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului (IOMC). Victima lui Banceanu este conf. dr. Vasile Nitescu. Acesta a semnalat degeaba Senatului UMF si fostului ministru PSD al Sanatatii Daniela Bartos incompatibilitatea statutului de infractor cu calitatea de sef de catedra universitara si cu postura de director medical.
Director la un pas de crima
Prin decizia definitiva nr. 284 din 6 februarie 2006, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe directorul Directiei de Operatiuni Bancare din BNR, Ionel Nitu, pentru doua infractiuni de lovire si alte violente si o infractiune de amenintare, comise impotriva unui functionar de stat. Victima lui Nitu, o femeie despre care judecatorii au stabilit ca "ocupa o functie importanta in aparatul de stat", a fost lovita de directorul de la BNR "cu picioarele in fata si in abdomen". Mai mult, judecatorii au stabilit ca Ionel Nitu "cu mainile, prin compresie, a incercat sa o asfixieze". Si mai grav, se arata in sentinta penala nr. 1347/2005, "dupa ce partea vatamata respira cu greu din cauza violentelor exercitate in zona gatului", directorul "i-a turnat pe gat o sticla de afinata", apoi "a aplecat-o peste geam, solicitandu-i sa se arunce in gol de pe fereastra".
Cu toate acestea si in ciuda condamnarii ramase definitive, conducerea BNR nu a luat nici o masura, mentinandu-l pe Ionel Nitu intr-o functie foarte importanta din sistemul bancar romanesc.
n Silviu ALUPEI 
 Afisari: 802  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
domnule alupei   de paduraru ana
domnule alupei   de paduraru ana
d-le alupei,......   de paduraru ana
Nu inteleg !!   de Changeman
A r h i v a
  Omorat de Justitia romana    6 comentarii
  Avalansa de bratari dacice    1 comentariu
  CRP condamna ziarul "Libertatea"    
  "Cuvantul" lui Nae Ionescu    2 comentarii
  Condamnat definitiv, dar avansat de ministru    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Strategia nucleara a Israelului (3141 afisari)
 Marea lehamite (2902 afisari)
 Videanu actionar la "banca escrocilor" (2635 afisari)
 Gloria si decaderea Isabelei Peron (2598 afisari)
 Omorat de Justitia romana (1604 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01069 sec.