Ziua Logo
  Nr. 3834 de sambata, 20 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Criticii sicilieni impresionati de icoana "Sf. Apostol si Evanghelist Luca cu scene din viata sa" a romanului Claudiu Victor Gheorghiu
Premiu pentru arta sacra
-- "Lucrez pictura sacra fiindca eu cred cu tarie in Dumnezeu. Vreau ca icoanele mele pe lemn sa se constituie intr-un liant intre crestinismul occidental si cel oriental, pentru ca eu cred in crestinismul universal, Sfanta Treime fiind aceeasi pentru toti crestinii", marturiseste Claudiu Victor Gheorghiu, artist distins de curand cu Premiul Special al Criticii la cea de a doua editie a competitiei "Premio internazionale di pittura, scultura e grafica BOE" de la Palermo / Sicilia Italia).
Gheorghiu, a carui activitate plastica se subscrie, potrivit propriei declaratii, motto-ului "Nu toti artistii vor ajunge Constantin Brancusi sau Giotto" a participat la editia a doua a concursului organizat de periodicul "Arte BOE". Dintre cele 1300 de opere care au aplicat, icoana romanului - "Sf. Apostol si Evanghelist Luca cu scene din viata sa" - a fost selectionata, alaturi de alte 267 de lucrari, pentru finala. Juriul - prezidat de Sandro Serradifalco, critic de arta, editor si director artistic al "BOE", si criticii Francesca Biondolillo Donat Conenna, Gianni Latronico, Vincenzo Minio, si pictorul Mario Salvo - a stabilit ca "Sf. Apostol si Evanghelist Luca cu scene din viata sa" (tempera cu ou pe lemn, 25x20 cm) merita Premiul Special al Criticii. Festivitatea de decernare a premiilor a avut loc, pe 22 decembrie 2006, la Hotelul San Paolo Palace din Palermo. Cele 54 opere premiate vor fi expuse pe parcursul lunii februarie in galeria "Il Tempio" din Palermo, iar in numarul din ianuarie/februarie al periodicului "Arte BOE" vor fi publicate interviuri cu laureatii. Concursul "Premio internazionale di pittura, scultura e grafica BOE" a fost organizat de Centro Diffusione Arte, Palermo-editorul revistei, sub patronajul Asesoratului cultural din Palermo si al Primariei din Palermo.
Nascut in Bucuresti, Claudiu Victor Gheorghiu este membru al Uniunii Artistilor Plastici din anul 2000. Lucrarile sale se gasesc in institutii publice sau colectii private atat in tara, cat si in strainatate (Italia, Franta, Spania, Portugalia, Germania, Japonia, SUA, Elvetia, Uruguay). Este o prezenta des intalnita si in expozitii de grup, dar expune si personale cu o frecventa demna de remarcat. "... Claudiu Victor Gheorghiu a acumulat cunostinte de teologie, dogmatica, istoria Bisericii si peste aceste acumulari a venit cu a treia calitate esentiala pentru icoane, dragostea cu care s-a apropiat de ele. Legat de felul in care el picteaza, este de remarcat acuratetea, respectarea canoanelor, care inseamna atat compozitie, cat si cromatica, modele, decorare. Ceea ce se remarca la icoanele pictate de el sunt compozitiile ample, pe care prin reducere, fara sa le piarda monumentalitatea, le transforma intr-o pictura miniaturala, apropiindu-le de arta miniaturii", afirma istoricul de arta Ana Dobjanschi de la sectia de Arta Medievala Romaneasca a Muzeului National de Arta al Romaniei. (L.D.)
 Afisari: 324  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Lucrez pictura sacra fiindca eu cred cu tarie in Dumnezeu   de Bismark
A r h i v a
  Un actor sibian, lasat de izbeliste    5 comentarii
  Ministerul Culturii sustine reabilitarea lui Vintila Horia    
  Copiii-L zaresc acolo unde adultii nu vad nimic    
  Noul acord italo - roman    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Strategia nucleara a Israelului (3141 afisari)
 Marea lehamite (2902 afisari)
 Videanu actionar la "banca escrocilor" (2635 afisari)
 Gloria si decaderea Isabelei Peron (2598 afisari)
 Omorat de Justitia romana (1604 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01786 sec.