Ziua Logo
  Nr. 3832 de joi, 18 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Comisia pentru drepturile omului din Senat considera infiintarea ANI nejustificata * Tariceanu i-a prezentat Monicai Macovei in sedinta de Guvern "in mod institutional", punctul sau de vedere
Senatorii impotriva ANI
-- Senatul a dat ieri un semnal foarte clar ca Legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate va avea aceeasi soarta cu cea de la Camera Deputatilor, unde proiectul de lege a fost maltratat si golit de continut. Nici macar puterea, reprezentanta prin liberalul Mihai Lupoi, nu a catadicsit sa spijine legea, spunand chiar ca seamana cu "proiectul de infiintare a revistei Urzica". Legea ANI a fost marul discordiei dintre ministrul Justitiei si premier, Monica Macovei acuzandu-l pe Calin Popescu Tariceanu ca nu i-a sustinut in Guvern actul normativ.
Legea, nejustificata
Concluzia Comisiei pentru drepturile omului din Senat a fost una cat se poate de simpla: infiintarea ANI nu este "justificata". Cei cinci senatori ai Comisiei, aflati intr-un cvorum de lucru discutabil - au inceput ieri dezbaterile generale asupra proiectului de lege. "Mai bine sa discutam pe cadrul legal existent si sa incadram legea in prevederile care exista deja", a comentat presedintele Comisiei, senatorul Gyorgy Frunda. "Acest proiect sanctioneaza prezumtia, de parca traim intr-un stat politienesc!", a mai comentat Frunda, criticand prevederile legii, despre care a spus ca sunt neconstitutionale. "Parca este proiectul de infiintare a revistei <<Urzica>>! Este necesar controlul averilor, dar nu neaparat sub forma unei Agentii. Este de stabilit sub ce forma se va face acest control", a intervenit si liberalul Mihai Lupoi. Senatorii s-au mai plans ca in toate celelalte tari ale UE nu exista prevederi atat de dure in privinta controlului averilor, dupa cum vrea sa instituie Ministerul Justitiei. Dupa doua ore de discutii, sedinta a fost sistata, dezbaterile urmand sa se reia in prima saptamana a lunii februarie.
Punctul de vedere al premierului
La Guvern, premierul Tariceanu i-a prezentat Monicai Macovei, in sedinta de ieri, "in mod institutional", punctul sau de vedere privind legea ANI, respectiv cronologia discutiilor din Cabinet pe aceasta tema. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, care a mai mentionat ca, din cronologia prezentata a rezultat ca nu se poate vorbi in cazul acestui act normativ de o tergiversare din partea primului-ministru. Ministrul Justitiei a sustinut, in urma cu o saptamana, ca nu a putut sa puna proiectul Legii ANI pe ordinea de zi a Guvernului pentru ca de fiecare data premierul Tariceanu il intreba pe ministrul de stat, liderul UDMR Marko Bela daca este de acord Coalitia cu proiectul, iar acesta ii spunea ca nu.
n Valentina DELEANU, Roxana ANDRONIC 
 Afisari: 369  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Dus scotian pentru Prodi    1 comentariu
  "Cine uita, nu merita"    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Politia schimba chestionarele auto (13451 afisari)
 Razboi total (5747 afisari)
 Napoleon a murit de cancer (4092 afisari)
 Noua Securitate (3877 afisari)
 Ofiterii lui Niculae (2173 afisari)
 Comisia Europeana avertizeaza ca nu este momentul pentru tulburari pe scena politica romaneasca (400 afisari)
 Documentele de langa "biletel" (313 afisari)
 Romania ingrijoreaza UE prin tendinte moscovite, conform "The Wall Street Journal" (231 afisari)
 O noapte la muzeu (Night at the Museum ) (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04109 sec.