Ziua Logo
  Nr. 3831 de miercuri, 17 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Un nor atomic terorist deasupra Europei
Tesu SOLOMOVICI 
-- Moscova doreste sa fie uitat "cazul Litvinenko". Pentru a bloca ancheta Scotland Yard-ului, Alexander Zviagintev, procuror-general adj. al Rusiei a cerut Londrei sa-i permita sa ancheteze peste 100 de persoane, aflate pe teritoriul englez, intre care si doi cunoscuti oponenti ai politicii presedintelui rus Putin: miliardarul Boris Berezovski si Ahmed Zakayev, conducatorul cecen aflat in exil.
E vizibila incercarea Kremlinului de a ingropa birocratic ancheta oficiala britanica a asasinarii fostului spion rus Alexandr Litvinenko, intr-un moment in care ceea ce parea a fi o lichidare mafiotica se dovedeste a fi prima manifestare a terorismului nuclear modern. Au aparut specialisti atomici si ai serviciilor secrete care sunt convinsi ca nu e vorba de o simpla lichidare a unui adversar al presedintelui Rusiei Vladimir Putin, ci de primul atentat atomic terorist din istorie. Din inconstienta si neglijenta criminala, un nor atomic a fost eliberat dintr-un laborator secret din Moscova, a strabatut toata Europa si a ajuns la Londra. Intre 16 octombrie si 1 noiembrie 2006 o cantitate de otrava radioactiva infricosatoare a circulat de la Moscova, prin Italia si Germania, ca sa ajunga in Anglia, imbolnavind de moarte pe toti cei care se aflau, deliberat sau nu, in preajma sa. Pentru prima oara, un asemenea nor radioactiv s-a abatut asupra Europei in 1986, o data cu explozia Reactorului ucrainean de la Cernobil, cu rezultate teribile. Atunci ca si acum, acele aparatelor Geiger au inregistrat fluctuatii nebune, semnul marilor primejdii care ameninta planeta noastra din directia terorismului atomic.
Ca intr-un joc de domino macabru, rand pe rand s-a aflat despre personaje care au cazut victime otravirii cu substanta radioactiva "Poloniu 210". Cand a fost asasinat, Alexandr Litvinenko avea 44 de ani si o biografie nu prea neteda. A fost asasinat din cauza unui dosar incomod al unuia din marii oligarhi rusi? A incercat Litvinenko sa-l santajeze? Poate! Analistul Arik Behar de la cotidianul ebraic "Maariv" pune in discutie un alt scenariu: Litvinenko transporta, impreuna cu banda sa, substante radioactive, comandate de o grupare terorista. 600 de oameni au fost trimisi pana acum pentru a li se verifica gradul de radioactivitate. Mossadul a cerut Ministerului Sanatatii al Israelului sa invite pe toti israelienii care s-au aflat in hotelul londonez unde a locuit Litvinenko, in acele zile, si sa-i supuna unei verificari radioactive. Primii carora li s-a luat sange pentru examene de laborator au fost Zeev Bilski, seful Agentiei Evreiesti Mondiale si prof. Uzi Arad, seful Centrului de cercetari strategice de la Hertzlia.
"Litvinenko a fost un soi de Cernobil ambulant", a declarat Alexander Goldfarb, un prieten al lui Litvinenko. Acesta crede, ca si sotia lui Litvinenko, ca rusul a fost asasinat din ordinul lui Putin. Litvinenko e unul din cei 5000 de oameni lichidati in Rusia, anual, la comanda, de killeri profesionisti. Ceea ce intriga nu e moartea sa, ci modalitatea care a fost aleasa pentru a-l suprima: otravire cu Poloniu 210, o substanta rara, aflata numai in posesia laboratoarelor secrete guvernamentale. "Poloniu 210" este de cinci milioane de ori mai otravitor decat cianura de potasiu. Un responsabil Mossad crede ca moartea Lui Litvinenko s-ar datora unui accident tehnic savarsit de traficantii de moarte nucleara. O greseala elementara in manipularea si conservarea acestei substante apocaliptice.
 Afisari: 2529  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Poate ca asemanarea cu Cernobil nu-i chiar exagerata   de JMJ
"BOMBE" ALARMISTE si SURSE OBSCURE   de Dan Ottiger Dumitrescu
Boala spionita cronica   de Serlan Dinus
Tesu si capul in norii teroristi   de Conan-the-Barbarian
   de Pinkie
Exagerari   de roy
Ar face bine sa se ajunga la pace ca altfel ne potoleste Dumnezeu   de JMJ
Moscova doreste continuarea anchetei"CRIMINALE"   de pcr-istu
Lumina si intunericul lupta intre ele...ultimele zvarcoliri ale diavolului   de JMJ
Interpretari si interpretari   de Ratacitul
A r h i v a
  Cine a dat sfoara la zmeu? (II)    2 comentarii
  Time out!    1 comentariu
  In asteptarea strategiei post-aderare    2 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  In pragul razboiului civil palestinian    2006-12-16
 Top afisari / comentarii 
 Legionarii Mota si Marin comemorati in Spania (3295 afisari)
 Penitenciarul universitar (3243 afisari)
 Maria Basescu pazita de un SPP-ist penal (3044 afisari)
 Un nor atomic terorist deasupra Europei (2529 afisari)
 Spaga inapoi! (2469 afisari)
 Primul transplant de uter, de la proiect la realitate (304 afisari)
 DIICOT ne prosteste in fata (274 afisari)
 Romani arestati la Chisinau pentru ''Unire!'' (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.80732 sec.