Ziua Logo
  Nr. 3827 de vineri, 12 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Bran, marea escrocherie
Miruna MUNTEANU 
-- Sub ochii nostri se pregateste un nou mare "tun", a carui finalizare pare pe ultima suta de metri: "rascumpararea" Castelului Bran de catre statul roman. L-am retrocedat, acum il vrem inapoi.
Avocatii lui Dominic de Habsburg, mostenitorul legal, au triplat brusc pretul, pana la aberanta suma de 60 de milioane de euro. Cica au gasit si un cumparator: Consiliul Judetean Brasov. Consiliu care face astfel o concurenta cel putin stranie Ministerului Culturii, institutie prin care statul roman si-a asigurat dreptul de preemptiune la vinderea castelului. Ce inseamna aceasta preemptiune? Ca la doua oferte egale ca valoare, statul roman are prioritate. Contraoferta vehiculata de vanzator nu vine insa din partea vreunui mare lant hotelier sau a vreunui miliardar excentric, fie el strain sau autohton. Ea angajeaza tot banii contribuabilului roman.
Asistam, asadar, la un fel de licitatie trucata, in care rolul Consiliului Judetean Brasov este doar acela de a ridica artificial pretul. Este evident ca brasovenii nu ar avea cum sa plateasca, din fonduri locale, o asemenea suma. Din vizitarea Castelului Bran nu se incaseaza, anual, mai mult de 900.000 de euro. Chiar daca incasarile s-ar dubla, tot ar trebui sa treaca vreo 30 de ani pentru achitarea datoriei. Si asta fara sa punem la socoteala cheltuielile de intretinere. Care nu sunt deloc neglijabile. De fapt, sunt enorme. Acesta este si motivul pentru care astfel de proprietati nu sunt atractive nici pentru cei mai risipitori dintre magnati. Inevitabil, exista doar doua destine posibile pentru asemenea constructii: muzee sau hoteluri. Configuratia Castelului Bran exclude cea de-a doua posibilitate. Pur si simplu, nu ar fi rentabil. Asa ca, indiferent cine ii va fi proprietarul, semeata citadela medievala va continua sa primeasca vizitatori.
Membrii Consiliului Judetean Brasov nu au, deci, nici un motiv de panica. Nu va veni nimeni sa demonteze cetatea piatra cu piatra si sa o duca pe alte meleaguri. Nici nu ar avea voie sa faca asa ceva, domeniul fiind protejat de legile patrimoniului. Potrivit acestora, proprietarii nu au numai drepturi, ci si obligatii. Ma tem ca Dominic de Habsburg ar fi intr-o situatie destul de dificila daca statul roman nu s-ar grabi sa rascumpere Branul. Ma indoiesc ca averea personala i-ar permite sa plateasca facturile unei astfel de proprietati si sa-i asigure conservarea in conditii optime. El are, deci, interesul sa vanda, nu statul roman sa cumpere.
"Branul este cel mai puternic brand romanesc" - insista avocatii mostenitorului legal. Este adevarat. Dar brandul nu este proprietatea lui Dominic de Habsburg. Zidurile ii apartin, nu insa si istoria si legendele locului. Nu le poate vinde, fiindca nu sunt ale lui.
Membrii Consiliului Judetean Brasov, in frunte cu presedintele Aristotel Cancescu, par insa dispusi sa plateasca oricat pentru a redobandi o cetate de care, cu un secol in urma, orasul nu stia cum sa scape mai repede. Sigur, nu e greu sa fii generos pe buzunarul altora. Dupa ce s-a declarat de acord cu un contract aberant, Cancescu incearca sa-l paseze, gata "negociat", in carca statului roman. Iata cum vede el tranzactia: "Pentru noi, situatia cea mai fericita ar fi ca toata aceasta constructie financiara care a fost pusa la dispozitia noastra sa fie data Ministerului Culturii, iar acesta sa preia Castelul in proprietate si sa ni-l dea noua in administrare."
Sa plateasca tot saracul contribuabil, ca multi intermediari abia asteapta sa-si umfle conturile.
 Afisari: 2602  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Domnule Caramache   de synd
Frumos castel, e drept!   de DanBruma
E clar ca   de Giculica zbanghiul-turbat
Tablourile statului roman unde sant?   de pasoptistul
Statul e cel mai prost administrator!   de Agentura
Logica lui pestisor OCTAA din Pitesti   de Bosfor
De ce discutam numai de bani?   de Echilibru
Si gata!   de gheorghe vlasceanu
Idee de afacere   de Florin Gorunescu
Legile proprietatii/Restituirea castelului Bran   de octaaa
Povesti cu castele   de acv99
Miruna   de Ratacitul
Tocmesc pielea ursului din padure fiindca ..   de Michael Theil - Lazarescu
Ce ne mai miram?   de Agentura
Trebuie sa fii timpit sa inghiti ...   de gili
A r h i v a
  Transfigurare si transformare    2 comentarii
  La asa "societate civila", asa exponent: Emil Moise    42 comentarii
  Dedesubturile campaniei antiromanesti    7 comentarii
  La judecata zilei    8 comentarii
  Minoritatea dauneaza grav majoritatii    10 comentarii
  Credinte obligatorii si adevaruri impuse de stat    2007-01-09
  Cu Walesa, dar fara Goma    2006-12-19
  Adversarii necesari    2006-12-12
 Top afisari / comentarii 
 Prostituata secreta a starurilor a fost strangulata (3707 afisari)
 Bran, marea escrocherie (2602 afisari)
 Alegerile intarziate (2404 afisari)
 La asa "societate civila", asa exponent: Emil Moise (2334 afisari)
 Castelul Iepurelui (2135 afisari)
 Tariceanu: "Orice persoana se va atinge de PNL va fi in razboi cu mine" (230 afisari)
 Atac concertat la Tariceanu (112 afisari)
 Johnny Depp in rolul lui Litvinenko? (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.82651 sec.