Ziua Logo
  Nr. 3824 de marti, 9 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Mostenirea Goga, ravnita de Guvernul maghiar
Filiala clujeana a PNG a trimis ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, o scrisoare deschisa referitoare la situatia "destul de complexa si delicata privind Muzeului Memorial "Octavian Goga" din comuna Ciucea, judetul Cluj", revendicat "de un nepot al Veturiei Goga, care traieste in SUA".
Partidul Noua Generatie sustine ca nepotul Veturiei Goga, Florin Muresan, ar urma sa devina, in curand, conform unei sentinte judecatoresti definitive, proprietarul cladirilor complexului muzeal, pentru a-l revinde la pretul pietei", eventual Ministerului ungar al Culturii. Totusi, procesul este abia la inceput, actiunea in justitie intre prezumptivul mostenitor si Consiliul Judetean Cluj, in patrimoniul caruia este domeniul Ciucea, aflandu-se pe rolul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti. Dupa moartea poetului, castelul a intrat in proprietatea sotiei sale, Veturia Goga. In 1966 aceasta l-a donat statului roman, castelul devenind in 1967 complex muzeal in cadrul caruia este inmormantat Octavian Goga. In acest castel a trait, inainte de 1918, poetul maghiar Ady Endre, a carui sotie, dupa moartea acestuia, l-a vandut lui Octavian Goga. Reprezentantii lui Becali la Cluj sustin ca Ministerul de Externe si Ministerul Culturii ale Ungariei si-ar fi aratat intentia de a achizitiona Muzeul Memorial "Octavian Goga", pentru a-l amenaja ca si complex expozitional dedicat marelui poet maghiar Ady Endre. Presedintele PNG Cluj, Ionut Tene, ii solicita ministrului sa intervina la omologul sau din Ungaria, in vederea pastrarii in circuitul turismului cultural romanesc a acestui complex muzeal de la Ciucea.
Domeniul, donat statului
In 1966, sotia poetului, Veturia Goga, a donat statului roman toata proprietatea de la Ciucea, cu conditia ca aici sa fiinteze un muzeu memorial, care sa poarte numele poetului. Astfel, din 1967, la Ciucea s-a deschis Muzeul Memorial "Octavian Goga". Imprejurarile in care familia Goga s-a hotarat sa se aseze la Ciucea nu au la baza numai evenimentele istorice, ci dezvaluie si prietenia dintre doi mari poeti - Octavian Goga si Ady Endre. Astfel, in 1919, Octavian Goga a primit o scrisoare de la Csinczka, vaduva lui Ady Endre, in care ii spunea ca nu se va mai intoarce niciodata la Ciucea, la proprietatea ce ii apartinea prin mostenire de la parintele ei, Nicolae Boncza, si ca pentru ea ar fi o mangaiere daca Goga ar cumpara aceasta proprietate. Oferta a fost facuta in amintirea prieteniei celor doi mari poeti. Octavian Goga a acceptat oferta, la pretul propus de aceasta, de 280.000 coroane. Ca proprietara, familia Goga a renovat cladirile in paragina. Castelul a fost reconstruit din temelii, marit si etajat. In primavara anului 1923, familia Goga s-a mutat in casa noua. In testamentul poetului se poate citi: "Doresc sa fiu ingropat la Ciucea, daca nevasta mea va putea sa faca o cripta unde sa se aseze si ea spre odihna de veci, dupa o viata plina de goana si chinuri in slujba altora".
"Totul e legal in acte"
ZIUA l-a contactat pe Aurel But, directorul Muzeului Memorial "Octavian Goga" din Ciucea. "Situatia pentru mine este foarte clara. A fost dat in judecata Consiliul Judetean Cluj, de care noi apartinem, de domnul Florin Muresan din Sibiu, stranepotul dupa frate al Veturiei Goga. Acesta a atacat actul de donatie prin care vaduva marelui poet a donat ceea ce se numeste acum Casa Memoriala "Octavian Goga" si revendica totul. Deci, nu Muzeul este in litigiu cu domnul Muresan. Nu cred ca are sanse de succes, pentru ca totul e legal in acte", a declarat But.
La randul sau, arhitectul judetului Cluj, Radu Spanu, spune ca administratia judeteana a finantat an de an Muzeul Memorial "Octavian Goga". Spanu a adaugat ca exista planuri de reabilitare a muzeului si ca, in nici un caz, Consiliul Judetean nu se va da batut in procesul cu presupusul mostenitor.
Cosmin PAVELESCU - ZIUA de Cluj 
 Afisari: 2191  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Muzeu memorial comun   de Tempora
Ciucea !   de daniel
Ar fi frumos.   de JohnGreen1
A r h i v a
  Primaria in vacanta    
  Pedofilul Treptow mentinut dupa gratii    1 comentariu
  Cozma are sanse la despagubiri    1 comentariu
  S-a jucat de-a spargerea    
  Banii pentru bratarile dacice, trimisi intr-un cont gresit    
  Profesor acuzat de hartuire sexuala    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Petrolistul diavolului    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Jos taxele! (7744 afisari)
 Monica Macovei il ataca de la Bruxelles pe premierul Tariceanu si Guvernul sau (2222 afisari)
 Mostenirea Goga, ravnita de Guvernul maghiar (2191 afisari)
 Petrolistul diavolului (2153 afisari)
 Credinte obligatorii si adevaruri impuse de stat (1939 afisari)
 Miron Cozma, eliberat (281 afisari)
 Adrian Nastase si Dan Iosif neaga implicarea in Dosarul "Aurul dacilor" (94 afisari)
 Tariceanu: "Va garantez ca si peste un an voi fi prim-ministru al Romaniei" (89 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01986 sec.