Ziua Logo
  Nr. 3818 de sambata, 30 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Traian Basescu la depozitele CNSAS
-- Presedintele Traian Basescu a vizitat ieri depozitele CNSAS de la Popesti Leordeni, la finalul careia a remarcat faptul ca mai sunt inca de pus la punct sistemele de urmarire a ceea ce se intampla cu dosarele.
Seful statului a mers la Popesti Leordeni impreuna cu Mircea Dinescu, Ticu Dumitrescu si Claudiu Secasiu, reprezentanti ai CNSAS si a remarcat dotarea tehnica a depozitului. "Eu nu pot aprecia exact ce este aici, ce mi-a placut este ca s-a introdus o tehnica mai moderna de miscare a rafturilor", a spus Basescu, citat de Mediafax. "Pot spune ca in momentul de fata ele (dosarele - n.r.) s-au predat. Motivul pentru care a fost posibil sa se predea a fost acela care a plecat din solicitarea ca serviciile secrete sa faca practic mare parte din ceea ce trebuia sa faca Comisia mixta SRI-CNSAS", a spus Basescu. El a precizat ca, date fiind aceste conditii, solicitarea de autoevaluare transmisa serviciilor secrete a permis o predare masiva catre CNSAS, adaugand ca cele 75.000 de dosare ramase la SRI trebuie analizate de Comisia mixta. "Probabil ca, in cateva luni, dupa 1 ianuarie 2007, va fi posibil ca CNSAS sa spuna: "Da, nu fac obiectul sau parte din ele fac obiectul activitatii CNSAS", a spus seful statului.
Nu s-a facut o predare ideala
"Dar tot ce tine de viata noastra de zi cu zi trebuie sa se afle aici (la CNSAS - n.r.), deschis cercetarii", a afirmat seful statului. El a mentionat ca la CNSAS se afla practic tot ceea ce romanii isi imagineaza sau presupun ca fosta Securitate pastra sub cheie.
"Sunt lucruri de interes, destine de oameni si chiar istoria sufletelor trebuie pastrata in siguranta", a mai spus presedintele. Intrebat si daca la CNSAS se afla toate dosarele Securitatii care trebuiau sa ajunga la Colegiu, Basescu a raspuns iritat: "Nu-mi puneti in responsabilitate ceea ce nu s-a facut timp de 16 ani. Eu nu garantez si nu e rostul meu sa spun ca din '90 si pana la 1 ianuarie '95 in arhivele Securitatii nu s-a intrat si nu s-au sustras dosare." El a mentionat ca poate garanta insa ca de la momentul in care a devenit presedintele Romaniei nu a cerut serviciilor sa ascunda vreun dosar, ci a cerut doar ca serviciile sa predea "tot ce au". Basescu a fost intrebat si daca pot fi sustrase dosare de la Popesti Leordeni. In locul sau a raspuns Mircea Dinescu, care a spus ca pentru sustragerea dosarelor se face puscarie si ca paza este asigurata de jandarmi. "Eu nu consider ca s-a facut o predare ideala. Inca sunt de pus la punct sistemele informatice, sistemele de urmarire. M-a interesat ca la acest stadiu sa avem predarea fizica facuta", a spus Basescu, adaugand: "Cu certitudine in primele luni ale anului urmator se va crea sistemul de urmarire a ceea ce se intampla cu fiecare dosar, fiecare informatie cum sa fie gasita. Deci obiectivul a fost predarea fizica".
Primirea dosarelor penale ale detinutilor politici
Constantin Ticu Dumitrescu, membru in Colegiul CNSAS, a declarat ca CNSAS va primi de la Tribunalele militare, in ianuarie 2007, dosarele penale ale fostilor detinuti politici din perioada comunista, printre acestea urmand sa se afle dosarul sau si al lui Corneliu Coposu. "Vom primi, in ianuarie anul viitor, dosarele penale ale fostilor detinuti politici, care au fost condamnati in comunism. De la tribunalele militare. In primele doua saptamani va fi prima transa, de la Cluj, urmeaza de la Iasi", a spus Ticu Dumitrescu, citat de Mediafax. El a mentionat ca dosarul sau, precum si cel al lui Corneliu Coposu, se vor regasi printre cele care vor fi primite de catre CNSAS. "Chiar, am si eu o nelamurire apropo de dosarele astea, ele nu au fost publice in instante?", i-a intrebat Basescu pe reprezentantii CNSAS, acesti raspunzandu-i ca "au fost publice mai mult sau mai putin".
"Au intervenit baietii si nu prea au fost publice", i-a spus Dinescu presedintelui.
"Multe procese au fost chiar secrete", a completat Secasiu. (A.H.)
 Afisari: 683  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
SECUNDA UNUI FORUMIST   de Nituc
Robinson Crusoe la CNSAS   de Nituc
CNSAS la taraba   de Nituc
Fosti, actuali si viitori membri CNSAS   de Nituc
D.A.   de Nituc
DRAGOSTE CNSAS   de Nituc
A r h i v a
  Capcana CORIS    1 comentariu
  Integrare-n strada    1 comentariu
  Obiceiuri in lume    
  Mesajul Regelui Mihai I de Anul Nou    16 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Rast, bun pentru un tsunami oltenesc    
 Top afisari / comentarii 
 Vadim la PNT-CD (4957 afisari)
 Crimele uitate ale comunismului (4770 afisari)
 Fenomene paranormale (3716 afisari)
 Irakul, rascruce in politica americana (2866 afisari)
 Capcana CORIS (2354 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01010 sec.