Ziua Logo
  Nr. 3818 de sambata, 30 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Dinozauri si rinoceri
Stelian TANASE 
-- Zilele astea, o lunga, ambigua si violenta tranzitie se incheie. Tema ei a fost de fapt trecerea proprietatii de stat din mainile unui popor abstract - "apropitar" pe vazduh, pe himere, pe nori - care nici macar nu se vede. Totul a incaput in labele catorva inteprizi iuti la degetele ca niste hoti de buzunare. Poporul abstract de care aminteam a fost pomenit numai luand o piatra in gura (mai ales in campanii electorale si de presa) de aceiasi insi dupa insomnii indelungate, cand au fost chinuiti nu de fantoma lui Hamlet pe zidurile Elsinorului, ci de socoteli complicate in legatura cu privatizari, licitatii, falimente la scara mare.
Si-au mai frecat labutele multumiti si grasunii de prin birourile bancilor cu capital de stat, conspirand la punerea pe butuci a respectivelor institutii unde zacea, vezi Doamne, averea aceluiasi popor miluit. Unii au facut disparute flote, altii instalatii petrolifere si de irigatii, cum s-au priceput. Altii pur si simplu au facut disparute cladiri, pamanturi, industrii intregi. O secta de scamatori, de iluzionisti, de escroci zacand prin sediile partidelor, aflate la guvernare in diferite perioade. Raptul este o boala de copilarie a democratiei, ca scarlatina in copilarie. Politica a fost marea afacere, dar si afacerile au fost esential politica in ultimii 17 ani. Prin acest proces, nomenklatura, Securitatea&birocratii vechiului regim au insfacat ce era profitabil, ce "mergea pe piata" si au dus, saracii de ei, acasa la nevasta si copii, aratandu-si atasamentul fata de valorile noastre autentice, casa, familia, biserica, si tot asa, numai lucruri sfinte.
Aceasta pseudo-burghezie "nationala" s-a nascut cu forcepsul. Ea e deja - in conflictul de interese care o opune regulilor, investitorilor, capitalismului natural adus de UE - o adunatura de strigoi, de facaturi ale trecutului. Va pieri in mare parte, ca si dinozaurii alta data, doborata de accidentul meteo numit UE, facand loc unei clase autentice de intreprinzatori. Romania a ajuns mai tarziu acolo unde ii era locul, 1 ianuarie 2007, pentru ca "fostii" sa aiba timp sa fure ce era mai interesant. Au trait pana acum din rapt si e vremea sa se apuce de business. Altfel, ii asteapta falimentul inainte sa ii insface tribunalele sa le ia tot. Din partea asta nici o grija, procurorii si magistratii nostri sunt cuminti, fie ca pun botul, fie ca le e frica. In plus, asa-zisul popor a fost desproprietarit de ce nu a avut niciodata. Ce tot ne uitam dupa corupti, imbogatiti de razboi, parveniti, milionari de carton. Cand soldatul sovietic umbla prin targ sa usureze de ceas si palton cetateanul roman, era doar un modest inceput. Marele jaf abia a urmat cu nationalizarea si colhozurile. Dar la Bucuresti paradoxurile si mistificarile au o lunga si nepieritoare traditie. Lucru vazut bine de Ionescu cu Rinocerii lui, dar si de Cugler cu Apunake, si de Urmuz cu Stamate.
 Afisari: 1800  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Dinozaurii....   de ionescu
Asa e cum spuneti, Dle Tanase   de catani
D LE BAZIL,   de sorge
Nene Stelica   de CALUGARUL
A r h i v a
  Gojdu, Catedrala, Deconspirarea, Icoanele, Tismaneanu    2 comentarii
  Anul literar    1 comentariu
  Coriolan Decuseara    2 comentarii
  La judecata zilei    8 comentarii
  Prapastia    2006-12-23
  Vaporul de hartie    2006-12-16
  Cainii in macelarie    2006-12-09
 Top afisari / comentarii 
 Vadim la PNT-CD (4957 afisari)
 Crimele uitate ale comunismului (4770 afisari)
 Fenomene paranormale (3716 afisari)
 Irakul, rascruce in politica americana (2866 afisari)
 Capcana CORIS (2354 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84028 sec.