Ziua Logo
  Nr. 3818 de sambata, 30 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Maestrul Zubin Mehta, pentru a patra oara la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena
Sase premiere la Concertul de Anul Nou
Sase piese care nu au mai fost incluse niciodata in programul Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, vor incanta publicul la editia din acest an, informeaza Compress. Pe 1 ianuarie 2007 membrii celebrei orchestre vieneze vor evolua din nou intr-un concert de exceptie, de aceasta data sub bagheta maestrului Zubin Mehta. Binecunoscutul dirijor, care din 2001 este membru de onoare al Filarmonicii vieneze, se afla pentru a patra oara in aceasta postura. Fructoasa sa colaborare cu orchestra vieneza dateaza inca din 1961, culminand insa fara indoiala cu renumitele Concerte de Anul Nou din 1990, 1995 si 1998.
Conform traditiei si concertul din acest an va imbina piese celebre si extrem de indragite cu unele mai putin cunoscute. Selectate au fost pentru programul din 2007 piese ale tuturor mebrilor familiei Strauss, dintre care sase apartin lui Josef Strauss, patru lui Johann Strauss, trei lui Strauss tatal si una lui Eduard Strauss. Un omagiu va fi adus anul acesta compozitorului si dirijorului Josef Hellmesberger jr., de la moartea caruia se implinesc in 2007 o suta de ani. Una dintre surprizele pregatite de Zubin Mehta pentru editia din acest an este valsul lui Johann Strauss fiul "Unde infloresc lamaii�, despre care dirijorul a afirmat: "Iubesc aceasta piesa si pana acum nu am mai cantat-o niciodata cu Filarmonica din Viena".
Ca in fiecare an concertul va fi insotit de momente de dans, la care isi vor da concursul companiile de balet ale Operei de Stat din Viena si ale Operei Populare (Volksoper). Pe langa inregistrarile de la Palatul Hof, telespectatorii se vor putea bucura anul acesta de o transmisiune directa de la Palatul Sch�nbrunn, unde se va dansa pe muzica celebrului vals "Frumoasa Dunare albastra".
Deoarece intotdeauna cererea este mult mai mare decat numarul biletelor disponibile la concertul din capitala Austriei, in data de 8 ianuarie va fi pus in vanzare un CD cu inregistrarea concertului, iar din 17 ianuarie va fi disponibil si un DVD. Pentru melomanii din Romania, TVR 1 va difuza concertul in direct, cu incepere de la orele 13.10, pe 1 ianuarie 2007. (L.D.)
 Afisari: 515  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
De ce ?   de folclorist
De abia astept...   de Avi
A r h i v a
  "Gargaunii" lui Radu Cosasu    
  Alchimia poemelor de jazz    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Vadim la PNT-CD (4957 afisari)
 Crimele uitate ale comunismului (4770 afisari)
 Fenomene paranormale (3716 afisari)
 Irakul, rascruce in politica americana (2866 afisari)
 Capcana CORIS (2354 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00834 sec.