Ziua Logo
  Nr. 3812 de joi, 21 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tismaneanu pus la colt de Biserica
Patriarhia Romana dezaproba abordarea nestiintifica si mistificatoare a problemei cultelor in Raportul Tismaneanu si propune infiintarea unei comisii care sa studieze situatia Bisericii in perioada regimului comunist, pentru realizarea unui "studiu complet si obiectiv". Demersul este sustinut de societatea academica romaneasca prin Grupul de reflectie pentru protectia adevarului istoric.
Patriarhia Romana apreciaza demersul intreprins de autoritatile de stat pentru condamnarea regimului comunist din Romania, act pe care Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a facut in Cuvantul pastoral din 4 ianuarie 1990, in care condamna acelasi regim opresiv in dimensiunile sale cele mai tenebroase, se afirma in Comunicatul oficial al BOR. Din pacate, in capitolul "Regimul comunist si cultele religioase" din Raportul intocmit de comisia Tismaneanu constatam cu surprindere o abordare nestiintifica - renuntandu-se la principiul "fara ura si partinire", fundamental pentru o cercetare istorica - si tendentioasa, formularea unor concluzii distorsionate si aprecieri care depasesc contextul temei studiate privind situatia Bisericii Ortodoxe Romane, transmite Patriarhia. Acest fapt a produs nedumerire in randurile clerului si credinciosilor ortodocsi, precum si ale unor istorici cu autoritate stiintifica, inclusiv membri ai Academiei Romane. Autorii capitolului respectiv au preferat sa utilizeze ca principala sursa de inspiratie anumite lucrari controversate inca din momentul aparitiei lor, in detrimentul celor realizate de institute de cercetare si de istorici consacrati in urma studierii in arhivele fostei securitati, afirma BOR. Grupul de reflectie pentru protectia adevarului istoric, un comitet de initiativa al lumii academice romanesti, sustinut de Centrul de Geopolitica al Universitatii Bucuresti si de Centrul de Analiza si Cercetari al Asociatiei Civic Media, a transmis o critica severa a Raportului Tismaneanu, afirmand ca textul acestei Comisii Prezidentiale reprezinta inca o incercare de a falsifica identitatea poporului roman si a istoriei sale din secolul XX si o a doua incercare de confiscare a revoltei si idealurilor anticomuniste din decembrie 1989. Pe o asemenea lucrare mistificatoare nu se poate cladi ceva durabil si atat Academia Romana ca institutie, cat si istoricii, sociologii, carturarii romani si mass media Romaniei trebuie sa isi rezerve dreptul de a corecta Raportul Tismaneanu, se arata in luarea de pozitie a societatii academice romanesti, care face un Apel Parlamentului Romaniei sa examineze in amanunt continutul Raportului si sa sanctioneze paragrafele care prezinta istoria deformat si cu vadite accente de tendentiozitate.
Autorii Raportului au minimalizat suferintele ortodocsilor
Jertfa miilor de clerici si credinciosi ortodocsi in temnitele comuniste conduce la concluzia unei rezistente din interior a Bisericii Ortodoxe Romane inca de la instaurarea regimului comunist in Romania. Mai mult, asa cum rezulta din documentele fostei securitati, la sfarsitul celui de-al saselea deceniu al secolului trecut, Biserica Ortodoxa Romana - in frunte cu "patriarhul Justinian si armata neagra a calugarilor si calugaritelor" - era considerata ca fiind dusmanul principal al regimului, se afirma in Comunicatul BOR. Patriarhia Romana considera o astfel de abordare intr-un document oficial drept inacceptabila si neconforma cu adevarul istoric si propune infiintarea unei comisii de istorici care sa studieze situatia Bisericii Ortodoxe Romane in perioada regimului comunist in vederea realizarii unui studiu complet si obiectiv pe aceasta tema.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, a declarat pentru Mediafax ca istoricii care vor face parte din aceasta comisia sunt istorici laici si clerici, membri ai Academiei Romane, care studiaza de peste zece ani problemele mentionate. Parintele Stoica a mentionat ca rezultatele studiului vor fi facute publice. "Este clar interesul autorilor de diminuare a suferintelor Bisericii in perioada comunista", a adaugat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. Istoricii si sociologii Grupului pentru protectia adevarului istoric au aratat ca este posibil ca presedintele Traian Basescu sa nu fi fost informat in mod intentionat asupra acestor aspecte controversate din Raport, care pateaza astfel onoarea statului roman prin opozitie cu adevarul, odata cu girarea documentului ca act oficial de stat.
Bruxelles-ul sesizat de Papa pentru Catedrala Sf. Iosif
Statul roman a intrat in conflict deschis atat cu Biserica Ortodoxa Romana, prin acceptarea fara stiinta a Raportului mistificator al lui Vladimir Tismaneanu si prin Hotararea aberanta anti-icoane a CNCD, cat si cu Biserica Romano-Catolica, revoltata de nepasarea cu care este tratata situatia din jurul Catedralei Sfantul Iosif. Vaticanul a trecut la o ofensiva diplomatica, dupa ce i-a scris fara nici un rezultat presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si a observat ca Justitia schioapata si cererea Senatului de a fi intrerupte lucrarile la cladirea-mamut Cathedral Plaza nu este luata in seama. La 4 decembrie Sfantul Scaun a emis un comunicat oficial prin care solicita statului roman sa dispuna oprirea lucrarilor care pun in pericol Catedrala romano-catolica. Din surse confidentiale de la Bruxelles, ZIUA a aflat ca, la inceputul saptamanii trecute, Nuntiul Papal de pe langa autoritatile Uniunii Europene, Monseniorul Andre Dupuy, a primit misiunea diplomatica de a semnala institutiile europene competente asupra situatiei Catedralei Sf. Iosif. Monseniorul Dominique Mamberti, ministrul de Externe al Sfantului Scaun, transmite ca este necesara interventia responsabililor europeni pentru ca autoritatile romane sa respecte conditiile Tratatului privind protectia patrimoniului cultural european din 1993, la care Bucurestiul este parte, tocmai tinand cont de apropiata intrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Guvernul Romaniei este asteptat sa emita o hotarare in aceasta privinta. (Victor RONCEA)
Victor RONCEA 
 Afisari: 1911  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
Deci, asadar, si prin urmare MOS GERILA E DE-ACUMA INTERZIS ???   de logofatul de taina
recapitulam !?   de Ion Banateanu
I 95 .. .lahovari   de Virgil Ciuca
Pentru ca tot vorbim de biserici si sinagogi...   de Virgil Ciuca
Biserica!   de Cristian G C
Declaratie a seful rabinului dr. Moses Rosen   de Romeo2004
V.T."pus la colt".....   de doctorul
E normal sa dea Tismaneanu in Biserica Nationala... cititi mai jos de ce:   de leontescu
Amintiti-va! Basescu, in <<pelerinaj>> prin carciumi   de Nituc
VESNICUL VALABIL CARAGIALE   de Nituc
AT-I GASIT UN TZAP ISPASITOR   de lahovari
Anulati raportul comisiei Tismaneanu si condamnati comunismul pe baza documentelor de arhiva   de Virgil Ciuca
2+1 = 4   de synd
Lasa bre sa-l puna la colt, in genunchi pa coji da nuca!   de Giculica zbanghiul-turbat
Istoria Romaniei scrisa de oameni din afara ...   de toni
bor   de tred
A r h i v a
  Apocalipsa dupa Mossad    25 comentarii
  PSD si PC petrec iar impreuna    
  Atac la presa    12 comentarii
  IPS Bartolomeu Anania respinge atentatul moral al ateilor    7 comentarii
  Deputatii cer mentinerea icoanelor in scoli    3 comentarii
  Liga Pro Europa ataca religia in scoli fara stirea ministerului    31 comentarii
  Basescu i-a cerut directorului SPP sa scape de fostii securisti    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Apocalipsa dupa Mossad (6151 afisari)
 PSD si PC petrec iar impreuna (2573 afisari)
 Liga Pro Europa ataca religia in scoli fara stirea ministerului (2190 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (II) (2070 afisari)
 Tismaneanu pus la colt de Biserica (1911 afisari)
 Radu Berceanu ii ameninta pe protejatii lui Basescu: Patronii Euroconstruct, UMB Spedition si PA&CO sunt "banditi care vor sa se traga in piept" (384 afisari)
 Contractele si secretele unor actori celebri, scoase la licitatie (370 afisari)
 Codrut Seres, acuzat de tradare si spionaj (185 afisari)
 Marie Antoinette (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01433 sec.