Ziua Logo
  Nr. 3812 de joi, 21 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Reducerea TVA - o tema politica
Varujan VOSGANIAN 
-- Initiatorii sustin ca diminuarea TVA la produsele alimentare de baza, de la 19% la 9%, va duce la diminuarea preturilor si, in consecinta, va fi in avantajul categoriilor largi de consumatori.
In opinia mea, dincolo de incarcatura electorala a unei asemenea argumentari, ea se dovedeste o iluzie. Cu exceptia unei influente favorabile a reducerii TVA in ce priveste pretul medicamentelor, unde exista un anumit control administrativ, niciodata, in cei doisprezece ani de cand impozitul pe circulatia marfurilor a fost inlocuit de taxa pe valoarea adaugata, o reducere a TVA nu a dus la o scadere corespunzatoare a preturilor.
Desi a coborat la 5%, inflatia Romaniei este relativ ridicata fata de cerintele Tratatului de la Maastricht. Chiar daca patronatele ar dori sa reduca preturile, acest lucru nu este posibil din cauza efectului de antrenare a celorlalte preturi. Mai mult decat atat, alinierea preturilor interne la cele europene, mai ales in ce priveste gazele naturale, curentul electric sau combustibilii, nu este un proces incheiat, ceea ce va duce, inevitabil la cresteri de preturi inclusiv in industria alimentara. La aceasta se adauga o aliniere, in timp, a preturilor produselor alimentare la cele europene, pe masura intrarii pe coridorul euro (cam in trei-patru ani) si a intrarii in zona euro (prin 2013-2014). Produsele alimentare, mai ales cele de panificatie, vor avea in acest proces, o tendinta permanenta de crestere. Pretul la alimente, in Romania, in comparatie cu UE, este mult mai mic, chiar si ponderat cu paritatea puterii de cumparare.
Procesul de integrare europeana va duce si la o reducere a economiei gri. In sectorul produselor de panificatie evaziunea fiscala este considerabila, ea fiind de cel putin 25%, dupa unele estimari ajungand chiar la 40%. A premia prin reducerea TVA unul din sectoarele furnizoare de evaziune fiscala este cel putin straniu.
In consecinta, toate aceste argumente ne indeamna sa credem ca reducerea TVA nu va determina o reducere a preturilor alimentelor de baza. Masura nu se adreseaza consumatorilor si, deci, nu este un sprijin pentru oamenii saraci. O asemenea decizie ar mari, insa, cu aproape 10%, profiturile patronatelor din industria alimentara sau ale importatorilor de astfel de produse, transferand de la buget 500 milioane de euro catre aceste patronate.
Problema este, insa, daca sustinerea, in plus peste reducerile fiscale deja acordate, ar fi in acest moment o prioritate. Reducerea impozitului pe venit de la o cota medie de 23% la o cota unica de 16% si a impozitului pe profit de la 25% la 16% aduce un plus de venituri in buzunarele contribuabililor, cumulat in anii 2005-2008, de peste sase miliarde de euro. Este, cred eu, un sprijin considerabil, mai ales daca avem in vedere obligatiile ce ne asteapta.
In viziunea noastra fiscala, reducerea TVA la alimente ar trebui sa devina operationala odata cu atingerea unei inflatii de 3% si terminarea procesului de aliniere a preturilor, simultan cu intrarea pe coridorul euro, adica in orizontul anilor 2009-2010.
Altminteri va fi o masura fara efect popular, ci doar un argument pentru voturi la partidele care nu vad cum sa le obtina prin alte mijloace.
 Afisari: 527  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Biruri   de mirapo
D-le Vosganian   de filatelistu
Mai documentati-va, d-le Vosganian,   de Nocturnus
A r h i v a
  Oglinda poloneza    4 comentarii
  Raportul privitor la dictatura comunista. Lumini si umbre (I)    5 comentarii
  A avut comunismul meritele sale?    10 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Precizare    1 comentariu
  Saracie cu bani    2006-12-07
  Impozitele au scazut, veniturile la buget au crescut    2006-08-31
  Declaratia zilei    2006-08-16
  Despre crima si pacat    2006-08-10
 Top afisari / comentarii 
 Apocalipsa dupa Mossad (6151 afisari)
 PSD si PC petrec iar impreuna (2573 afisari)
 Liga Pro Europa ataca religia in scoli fara stirea ministerului (2190 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (II) (2070 afisari)
 Tismaneanu pus la colt de Biserica (1911 afisari)
 Radu Berceanu ii ameninta pe protejatii lui Basescu: Patronii Euroconstruct, UMB Spedition si PA&CO sunt "banditi care vor sa se traga in piept" (384 afisari)
 Contractele si secretele unor actori celebri, scoase la licitatie (370 afisari)
 Codrut Seres, acuzat de tradare si spionaj (185 afisari)
 Marie Antoinette (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 1.11827 sec.