Ziua Logo
  Nr. 3812 de joi, 21 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Opozitia siriana, finantata de SUA
-- Un document clasificat sugereaza ca Washingtonul analizeaza un plan de subminare a Guvernului de la Damasc, prin finantarea opozitiei siriene, despre care unii critici sustin ca ar fi o operatiune sub acoperire, relateaza revista Time.
Administratia George W. Bush finanteaza de mult timp persoane sau entitati care sa se opuna Guvernului sirian, intr-un efort de a submina regimul politic al presedintelui Bashar al-Assad (foto), potrivit documentului, care stipuleaza si ca Statele Unite deja "finanteaza intruniri periodice interne si externe ale diasporei siriene". Textul exprima speranta ca "aceste intruniri vor facilita o strategie mai coerenta si un plan de actiuni pentru toti activistii care militeaza impotriva lui Assad". Potrivit documentului, alegerile legislative siriene, programate pentru martie 2007, "ii vor stimula pe (...) criticii regimului Assad".
Textul propune si un proiect secret "de monitorizare a alegerilor", in care "materiale accesibile pe Internet vor fi disponibile pentru tiparire si distribuire de catre activistii din Siria si statele vecine". Materialul pledeaza pentru recompensarea materiala a cel putin unui politician sirian care intentioneaza sa participe in cursa electorala. Efortul va mai include "campanii civice de vot" si sondaje de opinie, programate sa demareze la inceputul anului viitor. Oficialii americani afirma ca administratia a mentinut legatura cu mai multe grupari care militeaza impotriva lui Assad, atat de la Washington si din Europa, cat si din interiorul Siriei. Propunerea nu a fost inca aprobata suta la suta, existand incertitudini privind data desfasurarii scrutinului libian. Potrivit documentului, o serie de eforturi vor fi canalizate prin intermediul unei fundatii administrate de Amar Abdulhamid, o filiala din Washington a unei organizatii siriene de opozitie, cunoscuta sub numele de Frontul Salvarii Nationale (NSF). Frontul include Fratia Musulmana, o organizatie islamista care a sustinut timp de decenii inlaturarea de la putere a actualului Guvern sirian, care acum militeaza pentru reforme pasnice si democratice.
Ileana CORNEA 
 Afisari: 404  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
A finantat Washingtonul alaturide KGB destabilizarea Romaniei ?   de Virgil Ciuca
A r h i v a
  Impotmoliti in Irak    13 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Apocalipsa dupa Mossad (6151 afisari)
 PSD si PC petrec iar impreuna (2573 afisari)
 Liga Pro Europa ataca religia in scoli fara stirea ministerului (2190 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (II) (2070 afisari)
 Tismaneanu pus la colt de Biserica (1911 afisari)
 Radu Berceanu ii ameninta pe protejatii lui Basescu: Patronii Euroconstruct, UMB Spedition si PA&CO sunt "banditi care vor sa se traga in piept" (384 afisari)
 Contractele si secretele unor actori celebri, scoase la licitatie (370 afisari)
 Codrut Seres, acuzat de tradare si spionaj (185 afisari)
 Marie Antoinette (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00899 sec.