Ziua Logo
  Nr. 3812 de joi, 21 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Atanasiu si Macovei, intre avizul negativ si aprobarea tacita
Ordonanta OPSPI fenteaza Justitia
-- Ordonanta de urgenta a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a fost publicata ieri in Monitorul Oficial, in ciuda faptului ca, Ministerul Justitiei sustine ca a dat aviz negativ actului normativ.
MJ: "Un precedent periculos"
Ministerul Justitiei (MJ) a transmis AVAS o serie de observatii asupra proiectului, pe care nu l-a semnat, dar acesta va fi publicat fara avizul acestei institutii, a precizat, ieri, Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, intr-o conferinta de presa. "Sunt convins ca va fi publicata in 2-3 zile", a declarat Atanasiu, aratind ca, "de la 1 ianuarie, vom prelua OPSPI cu tot cu personal". La cateva ore dupa afirmatiile lui Atanasiu, Monitorul Oficial a anuntat, pe pagina sa de Internet, ca Ordonanta a fost deja publicata.
Ministerul Justitiei, care a primit cu ceva timp in urma proiectul spre avizare, considera ca a dat aviz negativ textului de ordonanta exprimand "un punct de vedere cu argumente de neconstitutionalitate si de nelegalitate, inainte de expirarea termenului legal stabilit", se arata intr-un comunicat al institutiei. "A trecut luni (n.r. - 18 decembrie), din nou, pe la noi un document de la AVAS, pe care doamna ministru a dat aviz negativ, mentinandu-si observatiile initiale. Dupa aceea nu stim ce au decis sa faca cu textul de ordonanta. Daca reprezentantii AVAS au hotarat sa-l trimita la Monitor fara avizul Justitiei, acest lucru este in masura sa creeze un precedent periculos, pentru ca Ministerul Justitiei este singurul minister care da aviz de legalitate", ne-a declarat purtatorul de cuvant al MJ, Marilena Stancu.
AVAS invoca acordul tacit
Oficialii AVAS invoca insa Regulamentul aprobat prin HG nr. 50/2005, aratand ca, la cinci zile dupa trimiterea textului legislativ la Ministerul Justitiei, lipsa unui aviz negativ explicit echivaleaza cu un aviz pozitiv tacit. Potrivit reprezentantilor AVAS, textul final al ordonantei ia in considerare partial observatiile formulate de Macovei, adica "tot ce s-a putut prelua cu exceptia caracterului de urgenta (n.r. al Ordonantei) care este un aviz de oportunitate, nu de legalitate, nu de tehnica legislativa". In urma cu doua saptamani, Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta pentru trecerea OPSPI din subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) la AVAS. Odata cu transferul OPSPI la AVAS, in portofoliul Autoritatii vor intra 41 de companii aflate in prezent in administrarea MEC. Autoritatea va prelua toate societatile privatizabile de la celelalte ministere, a mai precizat Atanasiu.
Atanasiu vinde tot
AVAS va vinde in totalitate pachetele de actiuni detinute de stat la companiile preluate de institutie de la OPSPI, inclusiv participatia la Petrom. "Tot ce se transfera la AVAS am inteles ca trebuie privatizat in intregime, asta a fost decizia politica adoptata", a declarat Atanasiu. Statul roman detine 30,86% din actiunile Petrom. Totodata seful AVAS a mai aratat ca acordul Autoritatii la schimbarea proprietarului pachetului majoritar de actiuni al rafinariei Rafo Onesti va fi discutat in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). El a adaugat ca "singura problema pe care o mai are AVAS" cu Rafo este acceptarea novatiei, dupa ce firma a achitat datoriile, inclusiv dobanzile si majorarile de intarziere, catre institutie.
Gilda POPA 
 Afisari: 358  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
vax albina !!!!   de VALIN
A r h i v a
  Bursa creste, dar mai incet    
  Deputatii ingaduitori cu infractiunile bancare    1 comentariu
  Tender vrea sa vanda Ardaf la Bursa    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Apocalipsa dupa Mossad (6151 afisari)
 PSD si PC petrec iar impreuna (2573 afisari)
 Liga Pro Europa ataca religia in scoli fara stirea ministerului (2190 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (II) (2070 afisari)
 Tismaneanu pus la colt de Biserica (1911 afisari)
 Radu Berceanu ii ameninta pe protejatii lui Basescu: Patronii Euroconstruct, UMB Spedition si PA&CO sunt "banditi care vor sa se traga in piept" (384 afisari)
 Contractele si secretele unor actori celebri, scoase la licitatie (370 afisari)
 Codrut Seres, acuzat de tradare si spionaj (185 afisari)
 Marie Antoinette (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01106 sec.