Ziua Logo
  Nr. 3812 de joi, 21 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Cosmar RCA la poarta UE
-- Asigurarile auto obligatorii de raspundere civila (RCA) se vor majora anul viitor cu cel putin 50%, urmand sa includa si Cartea Verde
Primele RCA ar trebui sa creasca cu cel putin 50% fata de nivelul din acest an pentru a acoperi includerea in aceasta polita a asigurarilor Carte Verde si cresterea sumei asigurate, considera firmele de asigurari.
Limita minima de daune - 100.000 de euro
Incepand de anul viitor, politele RCA vor fi valabile in toate tarile Uniunii Europene si Elvetia, incluzand astfel riscul acoperit pana in prezent de asigurarile Carte Verde. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a stabilit ca limita de dauna nu poate cobori sub 100.000 de euro in cazul pagubelor materiale si 500.000 de euro pentru vatamarile corporale, indiferent de numarul de persoane afectate de accident. Conform datelor prezentate de firmele de asigurari la un seminar, tarifele percepute la politele RCA vor creste anul viitor cu circa 45% pentru persoanele fizice si cu aproape 70% la persoanele juridice. Cresterea tarifelor RCA este efectul introducerii in prima a costului politei Carte Verde, care acoperea riscurile RCA in afara Romaniei. "Aceasta majorare ar acoperi includerea Carte Verde in polita RCA si ridicarea plafonului de despagubiri, dar nu ar raspunde si cresterii ratei daunalitatii care se manifesta pe acest segment", a declarat ieri directorul Allianz-Tiriac, Cristian Constantinescu. Si Mihail Tecau, presedintele si directorul general al BCR Asigurari, a afirmat recent, intr-un seminar, ca RCA este unul dintre segmentele care necesita alinierea tarifelor la cele din celelalte state din Europa, mai ridicate decat cele practicate in Romania. El a mentionat ca nici concurenta de pe piata nu va duce la scaderea preturilor. Tarifele pentru politele RCA sunt stabilite in mod liber de societatile de asigurare, incepand din 2007, iar pana in acest an au fost calculate intr-o banda de variatie stabilita de CSA.
Noua firme autorizate sa incheie RCA
Societatile autorizate au practicat la politele RCA valabile in anul 2006 un tarif mediu cu 20% mai ridicat comparativ cu preturile din 2005. Conform raportului CSA pentru anul trecut, societatile de asigurari au incasat din RCA prime de 761 milioane lei (207 milioane euro) si 170 de milioane lei (46,2 milioane euro) din vanzarile de Carte Verde. Din cele 15 societati de asigurare care au fost autorizate in 2006 sa incheie polite RCA, au fost reautorizate de catre CSA noua firme pentru anul viitor si inca una a depus o cerere in acest sens, a declarat presedintele Comisiei, Angela Toncescu.
Gilda POPA 
 Afisari: 698  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
carte verde si furtisag   de mihaitanase
subiect ce trebuie mediatizat la maximum   de avarfreson
Republica Ceha   de eugen chicioreanu
A r h i v a
  Doua oferte pentru "Lia Manoliu"    
  Finantare "pe elev"    
  Cartel Alfa iese in strada in ianuarie    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Apocalipsa dupa Mossad (6151 afisari)
 PSD si PC petrec iar impreuna (2573 afisari)
 Liga Pro Europa ataca religia in scoli fara stirea ministerului (2190 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (II) (2070 afisari)
 Tismaneanu pus la colt de Biserica (1911 afisari)
 Radu Berceanu ii ameninta pe protejatii lui Basescu: Patronii Euroconstruct, UMB Spedition si PA&CO sunt "banditi care vor sa se traga in piept" (384 afisari)
 Contractele si secretele unor actori celebri, scoase la licitatie (370 afisari)
 Codrut Seres, acuzat de tradare si spionaj (185 afisari)
 Marie Antoinette (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01943 sec.