Ziua Logo
  Nr. 3811 de miercuri, 20 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Alergatura la Fisc pentru masinile cumparate in UE
-- Romanii care isi vor cumpara un autoturism dupa 1 ianuarie 2007 vor plati separat, la Administratia Financiara, TVA-ul aferent tranzactiei, in cazul in care achizitioneaza masina direct dintr-un stat membru UE, si nu prin intermediul distribuitorilor inregistrati ca platitori de TVA in Romania.
O serie de informatii recente au generat o stare de panica in randul celor care si-au programat achizitia autoturismului mult-visat pentru anul viitor. Acestia au aflat ca vor intra intr-un adevarat cosmar birocratic odata cu aplicarea noului Cod Fiscal, la 1 ianuarie 2007. Potrivit informatiilor in cauza, din ianuarie 2007 cumparatorii de autovehicule noi nu vor mai plati TVA la comercianti, ci direct la Fisc, fapt care ar fi generat destule batai de cap cumparatorilor.
In realitate insa, doar cei care vor opta sa-si cumpere masina direct dintr-o tara comunitara, si nu prin intermediul unui distribuitor inregistrat in Romania vor fi obligati de legea fiscala sa achite separat TVA la Fisc. Oficialii Ministerului Finantelor ne-au precizat ca "daca autoturismele sunt cumparate din Comunitate de catre agenti economici inregistrati ca platitori de TVA, taxa nu se plateste efectiv, dar se aplica o procedura simplificata de plata, prin decontul de TVA (taxare inversa). Ulterior, cand autoturismele sunt vandute catre persoane fizice sau juridice, ca si pana acum, vanzatorul colecteaza TVA, pe care il incaseaza de la cumparator." Cu alte cuvinte, TVA va fi inclus in pretul de vanzare ca si pana la momentul 1 ianuarie 2007. In cazul in care romanul isi ia masina direct dintr-un showroom de la Paris sau de la Londra, Codul Fiscal prevede, la art 156^3 alin. 3, ca acesta "trebuie sa depuna la organele fiscale competente (n.r. - administratiile fiscale din tara in care va fi inmatriculata masina) un decont special de taxa privind achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi". Reprezentantii MF subliniaza ca aceasta modalitate de plata a TVA se aplica "numai daca autoturismele sunt cumparate direct, nu prin firme din Romania inregistrate ca platitoare de TVA".
Gilda POPA 
 Afisari: 1141  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
SE PUN LA ADAPOST MAFIOTII   de Holospin
A r h i v a
  AVAS calare pe privatizare    
  Noul Acord CEFTA, semnat la Bucuresti    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Golanul penal (5786 afisari)
 Contraatac al BOR la Raportul Tismaneanu (3186 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (I) (2067 afisari)
 Scapati de structurile Kominternului! (1608 afisari)
 Romani sclavi in Italia (1419 afisari)
 Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului (700 afisari)
 Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice (176 afisari)
 CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007 (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01711 sec.