Ziua Logo
  Nr. 3809 de luni, 18 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Dragoste de condei, dragoste de vorbe
Octavian HOANDRA 
-- Cat am fi de rau intentionati, tot n-am putea sa nu recunoastem ca datoram singurei Instante Morale traitoare in Romania multi si esentiali pasi inainte ai societatii noastre.
Trecand peste faptul ca acum stim ce sunt lichelele si ce ar fi trebuit ele sa faca dupa 1989, peste nimicirea sangeroasa a celui mai odios turnator al Romaniei, poate cel mai important dusman al fragedei noastre democratii, ticaloasa doamna Mona Musca, peste eterna lamentare cum ca poporul nostru s-ar afla intr-o vesnica bodega, la o bere, si de asta nu avem nici o sansa de a "deveni" si performa, nu putem, totusi sa nu observam ca Autoritatea are alte nenumarate valente, mai mult decat universale, spre invidia altor natiuni care nu au in dotare asa ceva.
Cand nu se afla pe post de oberkellner in bodega in care se imbata zilnic Romania sau cand nu descopera vreun Kirkegaard national, Autoritatea da, cu modestia caracteristica, directii noi si in atat de jalnica noastra literatura. Astfel ne-am procopsit cu un termen nou, facut parca anume pentru a consacra un nume destul de pipernicit - dupa unii critici literari credibili -, cel al d-lui Cartarescu. Astfel, acesta nu mai poate fi numit scriitor, iar opera sa (pe nedrept neluata in seama de juriul Nobel, desi este incomparabila cu a grafomanului Orhan Pamuk) nu se mai compune din carti, ci din "proiecte literare", iar volumele d-lui Cartarescu nu mai sunt niste carti, ci chiar "mari locuri ale prozei romanesti".
Cred ca d-l Cartarescu trebuie sa fi fost cel putin fericit citind la ziar aceste aprecieri unice, de care nu s-au bucurat nici macar jurnalele Monicai Lovinescu sau Mircea Zaciu, laudate de toti criticii literari cu greutate. Poate ca cei doi nu sunt destul de morali si talentati pentru clasamentul Autoritatii semanand mai mult cu Henry Miller, pe care nu-l bagau in seama nici editorii, nici criticii, astfel incat a trebuit sa publice in ziar un anunt, de felul urmator: "scriitor american are nevoie de o pereche de pantaloni marimea..." Anunt in urma caruia a primit nu mai putin de 217 perechi de pantaloni, care ar fi putut sa-i ajunga pentru zece vieti. Asa cum aprecierile autoritatii morale pot sa-i tina d-lui Cartarescu loc de premiu Nobel, Gongora, Cervantes, sau mai stiu eu care, fiindca oricum, daca acesta n-ar fi fost roman, nedorit ca toti romanii la masa bogatilor, le-ar fi putut lua pe toate deodata, cu doar unul sau doua "mari locuri" ale propriei proze. Sau poezii. Sau eseuri. Sau orice. "Marile locuri" nici n-ar mai fi trebuit scrise de d-l Cartarescu, daca Autoritatea Morala cu greul d-sale cuvant ar fi garantat juriilor respective ca a simtit inlauntrul celebrului scriitor existenta acestor "proiecte literare". Oricum am lua-o e, totusi, bine.
Acum, dupa pronuntarea sentintei, nu mai trebuie sa-si faca iluzii looserii scrisului nostru, personaje marginale, cum ar fi Mircea Mihaes, Nicolae Breban, Ioan T. Morar, Ion Muresan, Adriana Babeti, Alexandru Vlad si altii care nu au trecut inca de la scris carti, la "proiecte" si mari "locuri literare". Caragiale spunea in "Scrisoare despre scris" ca nu-i e drag condeiul, ba chiar dimpotriva. "E o unealta cu care n-am facut niciodata ceva cumsecade pentru lumea mea.(...) Oricand l-as schimba pe o unealta mai onorabila, mai folositoare si altora, si mie. Sa aiba de la mine toti vrasmasii mei numai aceasta urare: neam de neamul lor, macar unul la trei copii sa ajunga literati romani, dar nimic altceva decat literati romani!" Iata ca blestemul sau s-a implinit! Intram in Europa cu cei mai mari autori de "locuri", "proiecte literare", si cu o unica "Autoritate Morala", cu totii iubitori mari ai condeiului. Si ai vorbelor...
 Afisari: 724  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Totui...   de Polina
Nedumerire   de liviu cangeopol
A r h i v a
  "Dupa noi vom veni tot noi"    27 comentarii
  Un alt japonez - o alta sansa    2 comentarii
  Marinarul si soferul    4 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Trista si iluzorie bunastare mioritica    2006-12-11
 Top afisari / comentarii 
 Securistii lui Basescu (5065 afisari)
 Pentru Iliescu, se strange latul (4504 afisari)
 Fiica secreta a lui Mel Gibson (3651 afisari)
 "Dupa noi vom veni tot noi" (3369 afisari)
 Bomba Savinesti (2219 afisari)
 Amintiri din comunism (733 afisari)
 iPod + Nike, visul raufacatorilor (91 afisari)
 Katie Holmes o ajuta pe Victoria Beckham sa se lanseze la Hollywood (55 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 1.02334 sec.