Ziua Logo
  Nr. 3808 de sambata, 16 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
De ce nu avem nevoie de raportul Tismaneanu
George DAMIAN 
-- Nu stiu daca si fostii colaboratori ai Securitatii din onorata comisie au fost curiosi sa-si revada operele, daca nu de curiozitate macar pentru a-si scrie memoriile reale.
Comisia Tismaneanu, care se pregateste sa-si incheie activitatea din curtea Palatului Cotroceni, putea foarte bine sa nu fi existat. Pentru condamnarea comunismului nu este nevoie de 660, 666 sau 1660 de pagini. Condamnarea crimelor regimului comunist din Romania poate fi facuta mult mai simplu, fara sa fie nevoie de atata risipa de hartie.
Modelul Tribunalului de la N�rnberg este mai mult decat de ajuns. Regimul nazist din Germania a fost condamnat pe baza unui set de principii clare si cat se poate de simple. Orice persoana care comite un act ce constituie o crima din punctul de vedere al legii internationale este responsabila si astfel supusa pedepsei. Faptul ca legile interne nu impun o pedeapsa pentru o fapta ce constituie o crima sub legea internationala nu excepteaza persoana respectiva de responsabilitatea in fata legii internationale. Faptul ca persoana care a comis o astfel de fapta a actionat in calitate de sef de stat sau responsabil guvernamental nu o excepteaza de la responsabilitate. Fapta comisa in urma unui ordin din partea Guvernului sau a unui superior nu excepteaza de la responsabilitate daca a existat posibilitatea unei alegeri morale.
Principiile de la N�rnberg definesc crimele impotriva umanitatii astfel: omuciderea, exterminarea, transformarea oamenilor in sclavi, deportarea si alte actiuni inumane faptuite impotriva oricarei populatii civile; persecutii pe motive politice, rasiale sau religioase.
Conducatorii regimului comunist din Romania au incalcat propria legislatie - iar acest lucru ar fi de ajuns pentru condamnarea lor. Este de ajuns doar sa enumeram cateva dintre drepturile cetatenilor Romaniei socialiste, asa cum erau ele prevazute in Constitutia din 1965: dreptul la invatatura, nationalitatilor conlocuitoare li se asigura folosirea libera a limbii materne, femeia are drepturi egale cu barbatul, dreptul de a se asocia in organizatii, libertatea cuvantului, a presei, a intrunirilor, a mitingurilor si a demonstratiilor.
De exemplu, un prim-secretar de "judeteana de Partid" era raspunzator de activitatea Securitatii din judetul pe care il pastorea. Sa zicem Iasi. Constitutia din 1965 garanta "inviolabilitatea persoanei. Nici o persoana nu poate fi retinuta sau arestata daca impotriva ei nu exista probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta si pedepsita prin lege. Organele de cercetare pot dispune retinerea unei persoane pe o durata de cel mult 24 de ore. Nimeni nu poate fi arestat decat pe baza unui mandat de arestare emis de tribunal sau de procuror". Mai mult: "Domiciliul este inviolabil. Nimeni nu poate patrunde in locuinta unei persoane fara invoirea acesteia, decat in cazurile si in conditiile anume prevazute de lege". Sau inca: "Secretul corespondentei si al convorbirilor telefonice este garantat". La o simpla rasfoire a oricarui dosar pastrat la CNSAS ne putem convinge de incalcarea tuturor acestor drepturi - iar in conjunctie cu principiile de la N�rnberg putem identifica si trimite la tribunal pe cei responsabili - dintre care destui sunt in viata. Nici macar nu avem nevoie de dispute stiintifice privind numarul deportatilor la canal sau al celor inchisi pe motive politice.
Dupa semnalele primite pana acum, membrii Comisiei Tismaneanu s-au ocupat mai mult cu alcatuirea unei colectii personale de dosare din diverse arhive. Nu stiu daca si fostii colaboratori ai Securitatii din onorata comisie au fost curiosi sa-si revada operele, daca nu de curiozitate macar pentru a-si scrie memoriile reale. Nu-i nimic, raportul recomanda infiintarea unui set de sinecuri perpetue, plangarete si conectate la bugetul de stat - o afacere de "baieti destepti". Inca o data vom avea o fasaiala publica fara nici un fel de condamnare reala.
 Afisari: 2331  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 32 Afiseaza toate comentariile  
Eroare in titlu !   de alwis46
Si totusi ...   de gili
va aduceti aminte?   de Eugenia Duta
Ca atunci, in decembrie   de Eugenia Duta
Pe REALITATEA TV Plesu si Liiceanu acum   de Arogantu'
Remember ...   de Arogantu'
Bineinteles ca avem nevoie si de raportul Tismaneanu....   de Christiaan
Iote acu saispice ani incepea operatia KGB-ista la care ii zicem revulutie , n'asa?   de gili
De ce AVEM NEVOIE de "raportul Tismaneanu" !   de Arogantu'
De ce AVEM NEVOIE de "raportul Tismaneanu"   de Arogantu'
Pentru Dan Toader   de Eugenia Duta
voua nu va e rusine?   de dan toader
Comisia prezidentiala .......   de Serlan Dinus
pentru xray daca mai e p'acilea   de gheorghe vlasceanu
Dece nu avem nevoie   de doctorul
Raportul Tismaneanu este un raport al   de ionion
Nelamuriri   de octaaa
Cred ca poa' ar fi mai nimerit ca INTAI -SA CITESC RAPORTUL LUI TISMANEANU si p'orma sa fac "critica   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Ce legatura are shurubelnitza cu subprefectura ?   de ionion
Ba e nevoie ca sunt multi pricinasi   de PANTAGRUEL
Da domle. ziaristul are dreptate nu avem nevoie da comisii daca se procedeaza simplu,ca la Nurenberg   de Giculica zbanghiul-turbat
davidescu   de gheorghe vlasceanu
Nene Georgica, vrei matale sa zici ceva, dar nu prea itzi iese   de CALUGARUL
De ce o sa mai fie nevoie de mai multe Comisii <Tismaneanu>   de Adrian v.D.
Nu avem nevoie   de roy
traiasca PUNCTUL MORT DE LA TIMISOARA si sa va plezneasca fierea la brucanei plosnitze ale neamului   de Nota 10 la purtare
Quod erant demonstrandum.   de Aladin
Nu avem nevoie nici de dl Tismaneanu.   de Socrate
Si adeca ...   de gili
NU SE VEDE PADUREA DE COPACI,   de sorge
-COMUNISMUL NU DETINE MONOPOLUL DICTATURII   de Davidescu vasile
Tismaneanu   de Ereticul
A r h i v a
  Bir de sange: adoptiile internationale    2006-11-11
  Adio, Republica Moldova!    2006-10-07
  Dosariada la inceput de drum    2006-08-18
  Monopolul UDMR    2006-08-05
  Romania fata in fata cu Europa    2006-07-08
 Top afisari / comentarii 
 Nistorescu si-a gasit a patra jumatate (3333 afisari)
 Fusereala (2996 afisari)
 CIA si asasinarea lui Robert Kennedy (2955 afisari)
 Romania in cumpana istoriei (2410 afisari)
 De ce nu avem nevoie de raportul Tismaneanu (2331 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.23235 sec.